Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Papirosy

Папиросы (παπιρόσι - στον ενικό  папироса, παπιρόσα) λέγεται ένα είδος καπνικού προϊόντος της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών χωρών που δε θεωρείται τσιγάρο αλλά κάτι άλλο. Βέβαια είναι τσιγάρο, με την έννοια ότι σαφώς δεν είναι πούρο ή πίπα, αλλά είναι πολύ ιδιόμορφο. Τα 3/4 σχεδόν του μήκους καταλαμβάνονται από ένα χαρτονένιο σωλήνα που χρησιμεύει ως τζιβάνα, και ο καπνός είναι μαζεμένος όλος στην άκρη, στο 1/4 που απομένει. Σε όσα είχε τύχει να δοκιμάσω -επειδή τα διακινούσαν λαθραίοι στην Αθηνάς- ο καπνός ήταν απερίγραπτα κακός, δυνατός και βρωμερός. Επίσης το χαρτί δε θυμίζει τσιγαρόχαρτο αλλά πιο πολύ εκείνο που, χωρίς να έχει σχέση με τσιγάρα, το ονομάζουμε επίσης τσιγαρόχαρτο: ημιδιαφανές, γυαλιστερό. 

Πωλούνταν σε μια εξίσου ιδιόρρυθμη συσκευασία που δεν ανοίγει, μόνο ξεκολλιέται ή σκίζεται.




Любительские, εμπρός και πίσω όψη.
Λιουμπίτελσκιγιε, από τη ΣΣΔ της Ρωσίας, τρίτης κατηγορίας. Συσκευασία των 25, κλειστή με τα τσιγάρα μέσα. Στην εμπρός όψη το κειμενάκι πάνω πάνω είναι προειδοποίηση υγείας.

Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος. Πάντως έχει ενδιαφέρον να τον κάνετε κόπι πέιστ στο Google images (ή απλώς στο Google και μετά να επιλέξετε από την αριστερή στήλη «Εικόνες»), έτσι όπως είναι στη λεζάντα με κυριλλικά γράμματα, και να δείτε τι θα βγάλει.




Беломорканал , εμπρός και πίσω όψη.
Μπελομορκανάλ, από την ΣΣΔ του Καζαχστάν. Πέμπτης κατηγορίας (θεοί!). Συσκευασία των 25, κλειστή με τα τσιγάρα μέσα. Χωρίς προειδοποίηση υγείας. Για ανεξήγητους λόγους το συγκεκριμένο τσιγάρο φαίνεται να είναι πασίγνωστο στην Ελλάδα και διεθνώς.

Τα πακέτα μοιάζουν να είναι λιθόγραφα.

Αν ο ιστορικός του μέλλοντος αποφασίσει να τα ανοίξει, μπορεί να καπνίσει τα παπιρόσι άφοβα. Δε νομίζω ότι θα είναι πιο μπαγιάτικα απ' όσο όταν τα πουλούσαν οι λαθραίοι. Δε θυμάμαι ακριβώς πότε τα είχα πάρει, αλλά οπωσδήποτε σε χρόνια που η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε προ καιρού παρελθόν.

4 σχόλια:

Efthimis είπε...

Από καπνά δεν πρέπει να λέγανε πολλά, αλλά η αλήθεια είναι πως από εμφάνιση τα πακέτα σκίζουν. Συγχαρητήρια για το μπλογκ Πέπε, καλή αρχή

Ανώνυμος είπε...

Όντως τα μπιλομορκανάλ είναι γνωστά από τους λαθραίους που τα έφερναν...όταν δεν έφερναν Βουλγάρικο Άσσο ιντερνάσιοναλ.


Πέμπτης κατηγορίας ε...και εκεί που νομίζεις ότι έχεις φτάσει στον πάτο...το χώμα υποχωρεί. Τα έχω καπνίσει από την Ουκρανία...γεύση σαν χώμα με πιπέρι.

Πέπε είπε...

Πάντως δεν έχω λόγο να υποθέσω ότι τα παπιρόσι είναι από μόνα τους κακά. Άμα είναι 5ης κατηγορίας, και πούρο Αβάνας να ήταν, τι να σου κάνει. Αν όμως είναι 1ης;

Μ Ρόδο, έχεις καπνίσει -ή κανένας άλλος- σοβιετικά ή ρώσικα τσιγάρα 1ης κατηγορίας;

Ευθύμη, ευχαριστώ -λίγο καθυστερημένα- και καλωσήρθες!

Αυτά τα πακέτα, αν και σοσιαλιστικού ρεαλισμού, κρατάνε και κάτι (πολύ λίγο) από την παλιά παραδοσιακή ρώσικη αισθητική που είναι πάρα πολύ όμορφη. Παιδάκι είχα κάτι ρώσικα βιβλία με εικονογραφημένα παραμύθια: δεν μπορείς να φανταστείς! Ζούσες το παραμύθι χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις ρώσικα. Την ίδια αισθητική βλέπω ακόμη σε κάτι ρώσικα πιατικά που πουλάνε στις λαϊκές κλπ. (όχι όλα, εννοώ τα ωραία).

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρομαι για αγορά του πακέτου μπελομορκάναλ. Τιμή συζητησιμη. Το email μου ειναι kostisrakis@hotmail.com