Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

20 πακέτα, κυρίως ξένα.

Ζητώ συγγνώμη για αυτή την κουραστική κατάσταση με τις φωτογραφίες. Τα πακέτα αυτής της ομάδας φαίνονται καλύτερα στην πρώτη, εκτός από το Παλλάς που φαίνεται καλύτερα στη δεύτερη και το πρώτο πρώτο, το Νόμπελ, που δε φαίνεται σε καμία και το ξαναφωτογράφισα σόλο.


Πρώτη σειρά:

1. Nobel, King size σκληρό, από άδηλη χώρα προελεύσεως.
2. Muratti Extra, King size σκληρό από Ελβετία.
3-4. Vantage, King size σκληρό. Δύο διαφορετικά ελληνικά πακέτα για το ίδιο, μάλλον, τσιγάρο. Το 3 πιο πρόσφατο, το 4 παλιότερο.
5. Космос (Kosmos) φίλτρο (όχι King size) σκληρό, Α΄ κατηγορίας, από ΕΣΣΔ.

Δεύτερη σειρά:

6. Barclay (ultralow tar), King size σκληρό από Αγγλία.
7. Gold Coast, King size σκληρό από τα Κανάρια νησιά.
8. Maverick, King size σκληρό από Αυστραλία.
9. South, King size σκληρό από ΗΠΑ.
10. Kool (menthol), King size σκληρό από άδηλη χώρα προελεύσεως .


Τρίτη σειρά:

11. Pall Mall, άφιλτρο King Size μαλακό, πιθανώς από ΗΠΑ.
12. Παλλάς, King Size μαλακό.
13. Double Happiness, King size μαλακό από Χονγκ Κονγκ.
14. Newport (menthol), King size σκληρό από ΗΠΑ.
15. Johnny, King size μαλακό.

Τέταρτη σειρά:

16. John Player Special lights, King size σκληρό από Γαλλία.
17. Montana, King size σκληρό από ΗΠΑ.
18. Parisienne Super, King size μαλακό από Ελβετία. Ταλαιπωρημένο.
19. MaryLong extra, King size μαλακό από Ελβετία. Λίγο ταλαιπωρημένο.
20. Dorchester, King size σκληρό από άδηλη χώρα προελεύσεως .

Η άλλη όψη του πακέτου Παλλάς, και το Νόμπελ σε καλύτερη φωτογραφία.

Το σοβιετικό «Κόσμος» (που σημαίνει «διάστημα») εδώ στην έκδοση Α΄ κατηγορίας. Αλλού είδαμε την έκδοση Γ΄ κατηγορίας. Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει καλύτερα/χειρότερα τσιγάρα και αντίστοιχη διαβάθμιση στις τιμές.

Για το Pall Mall, που είναι το κλασικό μακρύ άφιλτρο με τους πολλούς νοσταλγούς, σημείωσα πιθανώς από ΗΠΑ: σύμφωνα με τις λίστες μου έχω αυτό το πακέτο από Ελλάδα, από ΗΠΑ και από μια τρίτη άγνωστη χώρα.

Ένα σχόλιο για το Παλλάς / Pallas: Η ονομασία παραπέμπει στη λέξη Pallace / Παλάς, που στα γαλλικά (και στα αγγλικά με προφορά Πάλας) σημαίνει «παλάτι» και δημιουργεί συνειρμούς αριστοκρατικής πολυτέλειας. Ωστόσο δε σημαίνει αυτό: με την ορθογραφία που βλέπουμε πρόκειται περί της Παλλάδος Αθηνάς, άρα εντάσσεται στο νεοκλασικό μοντέλο που αναφέραμε και αλλού, και που στα ελληνικά τσιγάρα έχει εκφραστεί με τα σήματα Δελφοί, Δήλος, Ερμής κ.ά., καθώς και, πιο πρόσφατα, με το πακέτο της άφιλτρης χρυσής κασετίνας.

Τα τσιγάρα Kool και Newport δεν είναι παραλλαγές με μέντα, αλλά οι στάνταρ εκδοχές σημάτων που βγαίνουν μόνο με μέντα. (Τα Newport κάποια στιγμή έβγαλαν και μια εκδοχή χωρίς μέντα, όπου αναγράφεται η ασυνήθιστη ένδειξη non-menthol cigarettes - δεν το έχω).

Το Johnny είναι ένα από τα ελάχιστα σχετικώς σύγχρονα (όχι παλαιοπωλείου δηλαδή) ελληνικά πακέτα που το έχω χωρίς προειδοποίηση υγείας. Έφηβος κάπνιζα αυτά τα τσιγάρα για κάποιο διάστημα, μέχρι την κατάργησή τους. Προφανώς για το ντιζάιν, δεν ήταν κακά ωστόσο. Δε φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν βρήκα κάποια στιγμή χαρτομάντηλα Johnny με ακριβώς το ίδιο λογότυπο και ντιζάιν! Υπάρχει μια πιθανότητα να έχω κι εκείνο το πακέτο. Αν οι ανασκαφές το φέρουν στο φως θα αναρτήσω φωτογραφία.

Τα Parisienne είναι διαφορετική μάρκα από τα Parisiennes.

Τα Κανάρια νησιά (απ' όπου το πακέτο Gold Coast) είναι Ισπανία, αλλά αποτελούν αυτόνομη διοικητική περιοχή. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι για το εμπόριό τους και για τα πακέτα των τσιγάρων ή αν πρόκειται για ένα ισπανικό πακέτο που απλώς τυχαίνει να ξέρω πού ακριβώς αγοράστηκε.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το νεοκλασσικό στοιχείο, πέρα από το Παλλάς ο Κεράνης έβγαζε και το Αύρα με σήμα την τριήρη.

Ανώνυμος είπε...

Να σχολιάσω 3 μάρκες: Το DORCHESTER ήταν τσιγάρο της Reynolds, αν δεν κάνω λάθος και ήταν σε ένα διαφορετικό πακέτο από αυτό της φωτογραφίας...τουλάχιστον όταν ερχόταν στην Ελλάδα. Σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Θύμιζε Dunhill η γεύση του. Βαρύ αλλά καλό.

Το JOHNNY φυσικά και το θυμάμαι και μάλιστα εγώ, ήξερα από πριν τα χαρτομάντηλα και όταν το πρωτοείδα στο περίπτερο νόμιζα ότι δεν ήταν τσιγάρα. Το έφτιαχνε η AUSTRIA TABAK και είχε συμπαθητικό χαρμάνι American Blend.

Για το VANTAGE θα σας πω αναλυτικά την πορεία του. Τσιγάρο της REYNOLDS που ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του '70 και το κατασκεύαζε ο Καρέλιας στην Καλαμάτα. Αργότερα, όταν σταμάτησε η συνεργασία ΚΑΡΕΛΙΑ - REYNOLDS, το τσιγάρο ερχόταν με τον κίτρινο φόρο κατανάλωσης καπνού, δηλαδή εισαγωγής. Στις αρχές του '90, γίνεται ένα facelift στο πακέτο και έχουμε πλέον όχι το λευκό με τους μπλε και κόκκινους κύκλους αλλά αυτό που έχει το στόχο στην άκρη δεξιά στο καπάκι. Το τσιγάρο αυτό δεν ξέρω πλέον αν βγαίνει. Υπήρχε σίγουρα μέχρι το 2000. Μετά αγνοείται η τύχη του. Η γεύση του ήταν πανάθλια. Μπορούσε να σε οδηγήσει κυριολεκτικά σε εμετό. Προσωπική εκτίμηση φυσικά....!

Βασίλης

Πέπε είπε...

Υπήρχε ωστόσο κόσμος που το θεωρούσε όχι απλώς καλό, αλλά «το καλύτερο τσιγάρο της αγοράς»!

Έτσι για την ιστορία σημειώνω ότι γενικά αυτό το τσιγάρο οι Έλληνες το λένε Βαντάζ, με τη γαλλική προφορά, και όχι Βάντατζ με την αγγλική, παρόλο που ούτε με Γαλλία έχει καμία σχέση ούτε η γαλλική γλώσσα και προφορά είναι σε καμία περίπτωση τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας όσο η αγγλική.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά Πέπε. Αλλά όταν διαφημιζόταν στα περιοδικά από τον Καρέλια, έγραφε σε παρένθεση Βαντάζ και όχι Βάντατζ. Κατάλαβες γιατί καθιερώθηκε ως Βαντάζ; Επιλογή της εταιρίας.

Α! Το κάπνιζε επί 30 χρόνια ο Δημήτρης Ψαριανός, παλαιός, εκλεκτός τραγουδιστής. Δεν έπαιρνε ποτέ άλλη μάρκα. Πορωμένος!!!

Βασίλης

Βιργίνιος είπε...

Να προσθέσω για το Vantage οτι κυκλοφόρησε για ενα μικρό χρονικό διάστημα γύρω στο 2001-2002 σε ασημένιο πακέτο. τότε μάλιστα στοίχιζε 1 ευρώ. Δεν ξέρω αν πρόκειται για επανέκδοση του ίδιου σήματος ή κατι άλλο. Θα πρέπει να το ψάξω στις δικές μου κούτες και θα επανέλθω με περισσότερα επ'αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Λάμπρο, προφανώς επειδή δεν είχε κίνηση προσπάθησαν αν το εντάξουν στη μόδα της εποχής του 1 ευρώ. Θυμίζω σήματα BROOKS, NEXT, LM, LEADER κλπ. Γι' αυτό είχα χάσει τα ίχνη του τσιγάρου. Το χαρμάνι πρέπει να ήταν χειρότερο από κάθε άλλη φορά! Τώρα πια δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα....

Βασίλης

Βιργίνιος είπε...

Βασίλη έχεις δίκιο. Τη θυμάμαι εκεινη την εποχή. Κυκλοφορούσε τρομερή σαβούρα με 1 και 1,5 ευρώ. Βρήκα το Vantage παντως. Κατασκευάζεται, γραφει, από την JT International στην ευρωπαϊκή ένωση. Δεν αναφέρει πουθενά αλλού περισσότερες πληροφορίες και δεν ξέρω αν πρόκειται για το ίδιο πακέτο που γίνεται λόγος στην ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα ακόμα facelift του πρώτου λευκού πακέτου που υπάρχει στη φωτογραφία. Όταν η Reynolds μετατράπηκε σε JTI συνέχιζε να βγάζει τα ίδια σήματα αλλά με διαφορές στα πακέτα και ακόμα μεγαλύτερες (προς το χειρότερο!) διαφορές στα χαρμάνια!

Βασίλης

Βιργίνιος είπε...

Βασίλη για τα χαρμάνια δεν έχω άποψη. Είχα καπνίσει τα Vantage, καθώς και πολλά παρόμοια φτηνά τσιγάρα, όπως πχ to Ronson που ειχε βγει τοτε. Ως φοιτητής τοτε ξέμενα αρκετά συχνά από λεφτά και έπαιρνα ό,τι να'ναι να καπνισω, εξ'ου και τα διαφορα της συλλογής μου. Γενικά, τόσο η ΒΑΤ όσο και οι Ιάπωνες κατέστρεψαν ολοσχερώς σπουδαία σήματα. Ως έλληνες πρέπει να νίωθουμε τυχεροί που έχουμε ακόμα δικες μας καπνοβιομηχανίες και μπορούμε να καπνίζουμε καλά τσιγάρα.

Ανώνυμος είπε...

Ααααχ, μεγάλο θέμα άνοιξες Λάμπρο! Για πόσο ακόμα θα υπάρχουν αμιγώς Ελληνικές καπνοβιομηχανίες;
Μακάρι να αντέξουν και να μην κλείσουν ο Καρέλιας, ο Γεωργιάδης και η ΣΕΚΑΠ. Για Παπαστράτο δεν λέω διότι η "αγαπημένη" PHILIP MORRIS,του έκανε όλα τα σήματα χάλια. Η ΣΕΚΑΠ είναι έτοιμη προς πώληση σε ξένους και ο Γεωργιάδης ψυχομαχάει!!! Μόνο ο Καρέλιας αντέχει γερά ακόμα...

Βασίλης

Βιργίνιος είπε...

Βασίλη, έχεις δίκιο. Ο Παπαστράτος ήταν ο πρώτος που παρέδωσε τα όπλα. Ως συλλέκτης είχα την ευκαιρία να συναντήσω ελληνικά καπνικά προϊόντα στις πιο απίθανες χώρες. Ο Παπαστράτος π.χ. εκτός από Βαλκάνια έβγαζε τσιγάρα στη Γουϊνεα, η ΣΕΚΑΠ στη Ταιβαν, ο Καρελιας βγαζει σήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ξέρω για παραπέρα. Να λέμε πάλι καλά που αντέχει ο Καρέλιας και στέκεται πολύ καλά στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Αλλά και πάλι, τι να πούμε εμείς? Έχω την πεποίθηση οτι τα ελληνικά τσιγάρα είναι κλάσεις ανώτερα απο το γκαζόν που κυκλοφορεί. Καμιά φορά δεν τα προτιμούμε όμως επειδή φοβόμαστε τι θα πουν οι φίλοι μας, μην μας κοροϊδεψουν. Μου έτυχε αυτο αρκετές φορες. Το ζήτημα είναι να στηρίξουμε τα δικά μας εργαστάσια που βγάζουν υπέροχα τσιγάρα και επίσης οικονομικά. Μακάρι να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες και να φτιάξουν λιγουλάκι τα πακέτα τους, να ειναι πιο ελκυστικά στο νεανικό κοινο. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο.

Πέπε είπε...

Ο δεύτερος -ο Κεράνης είχε ήδη κλείσει.

Με τα πακέτα που συναντώ αυτές τις μέρες στις ανασκαφές μου αρχίζω να καλύπτω το εικαστικό μέρος των αφηγήσεων που μας πρόσφερε ο Βασίλης σχετικά με τα παλιά σήματα των ελληνικών εταιριειών. Όταν τα ανεβάσω θα μπορέσουμε να συζητήσουμε αναλυτικότερα, αλλά η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι:

-ο Κεράνης δεν απορώ που δεν την πάλεψε, ενώ για τον Παπαστράτο ειλικρινά απορώ
-ο Γεωργιάδης έχει αισθητή συρρίκνωση, έχοντας μετατραπεί σε μια μικρή εταιρεία ενθύμιο (σχεδόν γραφικό) άλλων εποχών, ενώ παλιότερα ήταν μια δυναμική παρουσία στο χώρο
-ο Καρέλιας μάλλον ήταν τόσο δυναμικός όσο και σήμερα
-η ΣΕΚΑΠ έχει επιτελέσει άθλους.

Βιργίνιος είπε...

Ο Παπαστράτος είναι τραγωδία παιδες...το λεω και συναισθηματικά, εξ Αγρινίου ορμώμενος γαρ, όπου υπάρχουν ακόμα οι καπναποθήκες του, τα σχολεία και τα ιδρύματα που δώρισε κλπ κλπ...

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Ο Παπαστρατος δεν ειχε θεμα επιβιωσης,το αντιθετα ειχε γιγαντωθει και διεθνως με εργοστασια σε Ουκρανια και Ρουμανια.Απλα υπηρχε πολυδιασπαση στις μετοχες σε καμια 60αρια ατομα-κληρονομους(δεν μιλαω για μικρομετοχους)και τελικα πουλησαν στην Φιλιπ Μορρις.
Ο Κερανης ηταν η αγαπημενη μου εταιρεια,με πολλα γνησια Ελληνικα προιοντα. Για όσους δεν το γνωριζουν ήταν η μεγαλυτερη Ελληνικη καπνοβιομηχανια μεχρι τις αρχες του 70 και ακολουθουσαν οι Παπαστρατος,Καρελιας.

Πέπε είπε...


Δεν ξέρω ρε συ Πέτρο, πάντως στη δεκαετία '90, που μάζευα εγώ, τα σήματα του Κεράνη -όχι όλα, πολλά όμως- φαντάζαν σαν κάτι θλιβερές βιτρίνες καταστημάτων λίγο πριν το κλείσιμο, που κανείς δεν έχει ασχοληθεί όχι μόνο να τις ανανεώσει αλλά ούτε καν να ρίξει ένα ξεσκόνισμα. Σαν τσιγάρα μπορεί να 'τανε καλά, δε λέω. Αλλά αν δεν εκσυγχρονίσεις λίγο και το περιτύλιγμα θα μείνεις στην ίδια πελατεία, που κάποια στιγμή ή τα τινάζει ή της το κόβει ο γιατρός!

Τέλος πάντων, και πάλι από μνήμης μιλάω και ίσως κάνω λάθος. Με συγκεκριμένα πακέτα θα κάνουμε συγκεκριμένη συζήτηση.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Oχι διαφωνω, με το design των πακετων πειραματιζοτανε(δες τα τελευταια Αρωμα,Παλλας,Δελφοι) και νεα προιοντα εβγαζε ανα τακτα χρονικα διαστηματα.Γενικα επισης τα περισσοτερα τσιγαρα του ειχαν ενδιαφερον και μια καποια ποιοτητα.Αν ειχε αντεξει μερικα χρόνια ακομα,σημερα που το καταναλωνω Ελληνικα εγινε μόδα,θα ζουσε και καλυτερες εποχες.

Πέπε είπε...

Βρήκα ορισμένα πακέτα που όντως είναι όπως τα περιγράφεις. Και ομολογώ πως το Παλλάς το πέρναγα για τσιγάρο του Καρέλια. Αλλά και άλλα πακέτα που είναι ακριβώς το αντίθετο. Τέλος πάντων, ας φυλάξουμε την κουβέντα για όταν θα τα έχω έτοιμα για ανέβασμα (έχω μερικά ήδη σε φτγρ, αλλά υπολείπονται αρκετά ακόμα).

Πέπε είπε...

Ρε παιδιά, και οι Αφοί Κωνσταντίνου (Σαντέ) έχουν κλείσει, πού τους πάμε αυτούς;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όλα όσα γράφετε παίδες. Να σταθώ λίγο στο σχόλιο του Πέτρου για τον Κεράνη.

Ήταν και η δική μου αγαπημένη καπνοβιομηχανία με πολλά εξαιρετικά τσιγάρα των οποίων παρουσίαση έχω κάνει στο μπλογκ του Πέτρου.

Θεωρώ ότι τα πακέτα του ήταν κομψοτεχνήματα και πριν και μετά το facelift. Όμως στην Ελλάδα πουλάει πάντα το κιτς και το μέτριο! Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς...τουλάχιστον για τη λογική με την οποία επιλέγει μάρκες τσιγάρων το Ελληνικό κοινό.

Κατά τα άλλα, μόνο ο Καρέλια είναι δύναμη στην Ελληνική καπνοβιομηχανία, παρουσιάζοντας κέρδη κάθε χρόνο και σημαντικές οικονομικές παροχές στους εργαζομένους του.

Όμως καλό θα ήταν να ασχοληθεί και με μερικά καινούργια σήματα χαμηλότερης τιμής σε σχέση με τα premium σήματά του που κοστίζουν πάνω από 4 ευρώ. Επίσης καλό θα ήταν να ξεφύγει και λιγάκι από αυτό το κουραστικό Virginia χαρμάνι.

Βασίλης

jazzy62 είπε...

Κατ' αρχας, συγχαρητηρια για την εξαιρετικη δουλεια που εχεις κανει! Οσον αφορα το πακετο Pall Mall που βλεπουμε στην φωτογραφια, να επιβεβαιωσω οτι ειναι απο Αμερικη.

Πέπε είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Θα περάσω τη διόρθωση.