Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Gauloises

Αρχίζω την παρουσίαση ενός από τα πιο αγαπημένα μου τμήματα της συλλογής: της σειράς Gauloises. Τα γαλλικά τσιγάρα Gauloises της Seita (τότε) βγαίνουν σε δύο βασικούς τύπους: με σκούρα και  με ξανθά καπνά. Περαιτέρω υπάρχουν διάφορες υποδιαιρέσεις. Τα σκούρα μπορεί να είναι Caporal (είδος χαρμανιού), Maryland (άλλο είδος χαρμανιού) ή απλώς Brunes (που σημαίνει σκούρα, για την ακρίβεια καστανά, και που δεν είναι είδος αλλά γενική κατηγορία χαρμανιού που περιλαμβάνει και τα άλλα δύο). Τα ξανθά είναι όλα ένα είδος χαρμανιού. Υπάρχουν επίσης διαβαθμίσεις ελαφρότητας, μήκους, και υπάρχουν και τα στριφτά αντίστοιχα ορισμένων από τα παραπάνω.

Η ανάρτηση θα συμπληρώνεται συν τω χρόνω.

Α. ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ GAULOISES

Αυτά είναι τα πραγματικά Gauloises. 

Είναι όλα σε μαλακά πακέτα όπου η μπρος όψη δε διαφέρει από την πίσω (ή μάλλον δεν υπάρχει μπρος και πίσω), όπως άλλωστε σχεδόν σε όλα τα μαλακά πακέτα γενικώς, με λίγες εξαιρέσεις όπως τα Κάμελ.

Gauloises caporal, άφιλτρο μαλακό.
Gauloises caporal,
φίλτρο (σε μέγεθος μικρού άφιλτρου)
μαλακό.
Αυτά είναι σχετικώς παλιά ελληνικά πακέτα, ίδια με τα αντίστοιχα γαλλικά. Πιο πρόσφατα το ελληνικό πακέτο έγραφε brunes και όχι caporal, άρα θα άλλαξε το χαρμάνι. Δεν ξέρω αν συνέβη το ίδιο και στη Γαλλία.




Gauloises caporal doux,
φίλτρο (σε μέγεθος μικρού άφιλτρου)
μαλακό, από Γαλλία.
Αυτό είναι υποτίθεται το αντίστοιχο λάιτς των προηγούμενων. Όχι όμως με την έννοια της πρόσφατης μόδας των ελαφρών -με άδηλους υπαινιγμούς υγιεινότερου καπνίσματος- τσιγάρων των τελευταίων δεκαετιών, αλλά μάλλον με την παλιά έννοια των φυσικά ελαφρών καπνών, όπως τη συναντάμε και σε διάφορα ελληνικά παραδοσιακά τσιγάρα, π.χ. τα 22 Αντινικότ. Doux [ντου] κυριολεκτικά σημαίνει γλυκό αλλά και απαλό, ήπιο. Πίσσα 9,8, νικοτίνη 0,4. Το ότι πρόκειται περί της παλαιάς αυτής αντιλήψεως φαίνεται κι από το ότι το ίδιο τσιγάρο έβγαινε και σε άφιλτρο.


Gauloises caporal Disque Bleu,
άφιλτρο μικρό μαλακό, από Γαλλία.

Gauloises caporal Disque Bleu,
φίλτρο (σε μέγεθος μικρού άφιλτρου) μαλακό,
από Γαλλία.

Gauloises caporal Disque d' Or,  goût léger,
φίλτρο (σε μέγεθος μικρού άφιλτρου) μαλακό,
από Ελβετία.
Αυτή η σειρά, Disque bleu και σε ελαφρύ Disque d' or (γαλάζιος / χρυσός δίσκος) δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ήταν. Ούτε ιδιαίτερα ελαφριά, ούτε ιδιαίτερα βαριά, ούτε άλλος τύπος χαρμανιού -πάλι καποράλ. 
Το τσιγάρο με φίλτρο που εικονίζεται δίπλα στο πρώτο πακέτο το είχα φυλάξει κατά λάθος εκεί αντί στο αποκάτω: το πρώτο πακέτο είναι άφιλτρο, αλλά το λάθος το αντιλήφθηκα αργότερα..
Περιεκτικότητες: 14,7 και 1,31 στο άφιλτρο, 12,5 και 0,77 στο φίλτρο. Στο Disque d' or δεν αναγράφονται, πάντως goût léger [γκου λεζέ] σημαίνει ελαφριά γεύση.


Gauloises Longues caporal,
King size μαλακό, από Γαλλία.
H King size εκδοχή των μικρών Γκολουάζ με καπνά Καποράλ.

Ακολουθεί η σειρά Brunes, με άλλο χαρμάνι, πάλι σκούρο αλλά όχι Καποράλ. Η σειρά αυτή βγαίνει αποκλειστικά σε μέγεθος King size, σε 4 διαβαθμίσεις από το βαρύτερο έως το ελαφρύτερο:

Gauloises Brunes (σκούρα), 
King size μαλακό, από Γαλλία.

Gauloises Légères (λεζέρ = ελαφρά),
King size μαλακό, από Γαλλία.

Gauloises Extra Légères,
King size μαλακό, από Γαλλία.

Gauloises Ultra Légères,
King size μαλακό, από Γαλλία.

Και στη συνέχεια η σειρά Maryland, με χαρμάνι των ομώνυμων καπνών:


Gauloises Maryland Légères
φίλτρο (σε μέγεθος μικρού άφιλτρου) μαλακό,
από Ελβετία.

Gauloises Maryland Légères,
King size μαλακό, από Ελβετία.
Τα καπνά Μέριλαντ είναι πολύ αγαπητά στην Ελβετία. Τα Γκολουάζ με τέτοιο χαρμάνι έβγαιναν από τον ελβετικό κλάδο της SEITA, σε εκδοχή κανονική (μέγεθος μικρού άφιλτρου) και λάιτς (King size). Δε νομίζω ότι υπήρχαν άλλες ελαφρότερες εκδοχές, ούτε άφιλτρο. Στην κανονική εκδοχή υπάρχει και η ένδειξη Scaferlatti: δεν ξέρω τι σημαίνει, αλλά πρέπει και πάλι να αναφέρεται στο χαρμάνι.
Τα πακέτα των τσιγάρων με τέτοια καπνά συνήθως είναι κίτρινα, το δε βάρος σημαίνεται σημειολογικά -τουλάχιστον στη συγκεκριμένη μάρκα- με το ντεγκραντέ μεταξύ του λευκού και του κύριου χρώματος του πακέτου, ακριβώς όπως και στα Brunes.



Β. ΤΑ ΞΑΝΘΑ GAULOISES

Τα Γκολουάζ Μπλοντ (=ξανθά), ή Μπλεντ όπως τα πρόφεραν μερικοί στην Ελλάδα, είναι τσιγάρα Αμέρικαν Μπλεντ: η μοντέρνα εκδοχή ενός παραδοσιακού γαλλικού τσιγάρου, ο Άσσος Ιντερνάσιονάλ τους. Παλιά δεν ήταν κακά, το φουλ φλέιβορ ήταν ένα ενδιαφέρον δυνατό τσιγάρο, αλλά ποτέ δεν είλκυσαν τη συμπάθειά μου. Σ' όποιον αρέσουν τα αμέρικαν μπλεντ, γιατί να διαλέξει μια μάρκα με το ιστορικό όνομα Γκολουάζ που σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό από το αμέρικαν μπλεντ; 

 


 
Gauloises Blondes, King size σκληρό, από Ελλάδα. Εμπρός και πίσω όψη.

Το μήνυμα πίσω λέει: Η γεύση και τα αρώματα των ξανθών καπνών προελεύσεως. (Δεν το καταλαβαίνω απόλυτα: τι προελεύσεως εννοεί;)


Άλλο ένα ελληνικό πακέτο, ίδιο. Εμπρός και πίσω όψη.


Το ίδιο πακέτο από Γαλλία, εμπρός και πίσω όψη. 


Gauloises Blondes, King size, σκληρό πακέτο των 25, από Ελλάδα. Εμπρός και πίσω όψη.
Για τα ελληνικά δεδομένα αυτό είναι το «κλασικό» πακέτο Gauloises Blondes.
 

Gauloises Blondes Légères,
φίλτρο (όχι King size) σκληρό,
από Γαλλία. 

Gauloises Blondes Légères,
King size σκληρό,
από Γαλλία. 
Gauloises Blondes Légères,
King size σκληρό,
από Γερμανία. 
.


Τα δύο τελευταία είναι δύο φορές το ίδιο πακέτο, μία από Γαλλία και μία από Γερμανία. Λίγο μεταγενέστερα από το προηγούμενο (από Γαλλία αλλά σε μικρότερο μέγεθος).






Gauloises Blondes Lights (και ουχί Légères!), King size, σκληρό πακέτο των 25, από Ελλάδα. Εμπρός και πίσω όψη.


 
Gauloises Blondes Super Légères, King size σκληρό, από Γαλλία. Εμπρός και πίσω όψη. 

Στα Blondes η τρίτη διαβάθμιση ελαφρότητας, ανάμεσα στα Légères και τα Ultra Légères, είναι Super Légères, αντίθετα από τα κανονικά (τα σκούρα) όπου είναι Extra Légères.




Gauloises Blondes  Ultra  Légères, King size σκληρό, από Γαλλία. Εμπρός και πίσω όψη. 

Το συγκεκριμένο πακέτο έχει και τσιγάρα μέσα.



 
Gauloises Blondes, 100'ς σκληρό, από Γαλλία. Εμπρός και πίσω όψη. 




Gauloises Blondes Légères, 100'ς σκληρό, από Γαλλία. Εμπρός και πίσω όψη.




Gauloises Blondes, King size σκληρό των 25. Εμπρός και πίσω όψη.
Δίπλα, ενημερωτική - διαφημιστική καρτούλα, πάλι εμπρός και πίσω όψη.

Όταν τα Γκολουάζ Μπλοντ άλλαξαν το ντιζάιν του πακέτου, από το παλιό που ήταν πιο πιστό σ' εκείνο των κλασικών σκούρων Γκολουάζ στο μοντέρνο, κυκλοφόρησαν για ένα διάστημα μ' αυτή την καρτούλα μέσα, που το βασικό της μήνυμα είναι «μην ανησυχείτε, το χαρμάνι δεν άλλαξε».
Πέραν αυτού, διατυπώνεται και η εξαιρετική λογική «σας άρεσε το παλιό πακέτο; ε λοιπόν κι εμείς το αλλάξαμε»!! Λογικά έτσι και υποψιάζονταν ότι μας άρεσε και το χαρμάνι, θα το άλλαζαν κι αυτό (όπως και όντως το άλλαξαν αργότερα).



Τώρα και σε τσίχλα!! Ή μάλλον όχι τώρα, τότε. Τώρα αποκλείεται να υπάρχουν τέτοια προϊόντα, τουναντίον πιστεύω ότι θα αντιμετωπίζονται με φρίκη και έκπληξη από τους ιστορικούς της τσιχλικής ηθικής.


Γ. ΟΙ ΚΑΠΝΟΙ ΣΤΡΙΦΤΟΥ GAULOISES

Τα στριφτά Gauloises Blondes πρέπει να είναι πολύ πρόσφατη εξέλιξη. Στην Ελλάδα έχουν λίγα χρόνια που ήρθαν. Στη Γαλλία δεν ξέρω, πάντως στη δεκαετία 1990 στριφτά Gauloises έβγαζαν μόνο στα τρία σκούρα χαρμάνια.



Καπνός Gauloises Caporal, από Γερμανία.




Το χαρτάκι του
                                



Καπνός Gauloises, mélange original, από Γαλλία.
Mélange original =αυθεντικό χαρμάνι. Πρόκειται προφανώς για τα ίδια καπνά που στο έτοιμο τσιγάρο, κανονικό ή ελαφρύ - πιο ελαφρύ - ακόμη πιο ελαφρύ, αναφέρονται με τον γενικόλογο όρο Brunes. Αυτό είναι και το μόνο σκούρο που έβγαζε διαβαθμίσεις, ενώ τα caporal, είτε σε τσιγάρο είτε σε καπνό, έβγαιναν ως φαίνεται πάντα σε μία εκδοχή, την «κανονική» (βαριά). Η ένδειξη Coupe fine σημαίνει «ψιλοκομμένο».


Gauloises Extra Léger, από Γαλλία.

Λέγεται εξτρά λεζέ, και όχι λεζέρ, γιατί υπονοείται η λέξη Tabac που είναι αρσενική: οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν την περίεργη εμμονή να περιγράφουν τα καπνοπροϊόντα με λέξεις που σημαίνουν αυτό που θέλουν να πουν. Όταν ένας καπνός είναι ελαφρύς, γράφουν «ελαφρύς». Όταν ένα τσιγάρο είναι ελαφρύ, γράφουν «ελαφρύ» πάνω στο τσιγάρο και «ελαφριά» πάνω στο πακέτο. Εμείς αντίθετα λέμε λάιτς και συνεννοούμαστε σαν άνθρωποι.




Gauloises Maryland. Κλασικά: κίτρινο πακέτο, και από Ελβετία.


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις τα gauloises doux Πέπε;

Πέπε είπε...

Το μικρό πράσινο caporal doux λες; Δεν είμαι σίγουρος... Θα δείξει μέχρι την ολοκλήρωση των ανασκαφών! Σίγουρα έχω κάποια ακόμα, γιατί βλέπεις ότι λείπουν τα δυο πιο κλασικά πακέτα, τα μικρά γαλάζια με και χωρίς φίλτρο. Θα δούμε...

Βιργίνιος είπε...

Πέπε το πακετακι που λες για την τσιχλική ηθική, είναι όντως τσίχλες. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτες τις τσίχλες, Gauloises μαλιστα. Αν δεν κανω λάθος πρέπει να υπήρχε κι αλλη μάρκα τσιχλων και αν δεν με απατά η μνήμη μου ήταν Astor. Ίσως υπήρχε κι αλλη, δεν μπορώ να θυμηθω.

Ανώνυμος είπε...

Ναι αυτά, τι διαφορά έχουν από τα υπόλοιπα.


Εκείνες τις τσίχλες τσιγάρο τις θυμάστε;;;; Που να τολμήσει επιχείρηση να κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία εποχή. Τότε που τα GAULOISES τα έβγαζε η SEITA. Πάνε κι αυτά τα ωραία χαρμάνια...

Βασίλης

Πέπε είπε...

Τα caporal doux έβγαιναν (δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη) σε φίλτρο και άφιλτρο, στο ίδιο μικρό μέγεθος όπως τα κλασικά Γκολουάζ. Doux (κυριολεκτικά = γλυκό) σημαίνει απαλό, γλυκόπιοτο, mild. Θα ήταν τα ελαφρά της Γκολουάζ, σύμφωνα όμως με μια λογική παλιότερη, όχι την (δήθεν υγιεινιστική) λογική των λάιτς αλλά εκείνην λ.χ. των Αντινικότ, Έθνος Ελαφρά κλπ..

Πέπε είπε...

Η ανάρτηση ανανεώθηκε. Μ. Ρόδο, τελικά το έχω το πράσινο, μόνο με φίλτρο όμως (υπήρχαν και σε άφιλτρο).

Ανώνυμος είπε...

Το πράσινο δεν πάει καθόλου στο gauloises. Φαίνεται πώς είναι το αντίστοιχο 22 και σαν βάρος ακόμα.

Πέπε είπε...

Gauloises: καθώς σταδιακά αντικαθιστώ τις παλιές βαριές φτγρ με ελαφρύτερες, κατανοώ όλο και καλύτερα την ταξινομική λογική της SEITA. Κατόπιν τούτου έκανα μερικές διορθώσεις στην ανάρτηση.