Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕΚΑΠ

Σ' αυτή την παρουσίαση περιλαμβάνονται πακέτα από τσιγάρα της ελληνικής εταιρείας ΣΕΚΑΠ, εκτός από BF, Cooper και GR, τα οποία, επειδή έχουν αρκετές παραλλαγές το καθένα, θα αποτελέσουν το αντικείμενο ξεχωριστών αναρτήσεων.

ΣΕΚΑΠ extra, King size σκληρό.
Το σήμα έχει καταργηθεί.

ΣΕΚΑΠ special, King size σκληρό.
Κι αυτό το σήμα έχει καταργηθεί.


Κιρέτσιλερ, King size σκληρό. Εμπρός και πίσω όψη.
Αυτό το σήμα, αν και εξαιρετικά σπάνιο σήμερα, δεν έχει καταργηθεί. Στα σημερινά πακέτα όμως απουσιάζει η χαρακτηριστική επισήμανση για τον μπασμά:

Σημερινά πακέτα Κιρέτσιλερ, εμπρός και πίσω όψη.
Για το αξιοπερίεργον του πράγματος, προσθέτω και μία φωτογραφία που τσίμπησα από τον ιστό ενός ξένου Κιρέτσιλερ. Δεν το έχω στη συλλογή μου, ούτε το έχω δει ποτέ. Θα το έβγαζε κάποτε η ΣΕΚΑΠ για εξαγωγή, ποιος ξέρει πότε και πού:



Ξάνθη, άφιλτρο King size σκληρό.


Έχει καταργηθεί.


Άριστα, King size μαλακό.
Άλλο ένα καταργημένο σήμα.

Άριστα, King size, σκληρό πακέτο των 25.

Άριστα ελαφρύ, King size, σκληρό πακέτο των 25.
Τα Άριστα Ελαφρύ είναι η μοναδική, όσο γνωρίζω, περίπτωση σύγχρονου λάιτ τσιγάρου που ο χαρακτηρισμός του δινόταν επίσημα στα ελληνικά (ελαφρύ, όχι light(s) ). Το γεγονός ότι δεν υπήρχε παράδοση σε τέτοιες ονομασίες οδηγεί σε μια κάπως αμήχανη σύνταξη (λογικά θα περίμενε κανείς «Άριστα ελαφρά» ή «Άριστο(ν) ελαφρύ»).
Τα 25άρια Άριστα, κανονικά και ελαφρά, κυκλοφόρησαν για ένα σύντομο διάστημα απ' ό,τι θυμάμαι. Ήταν αξιοπρεπέστατα φτηνά τσιγάρα και σημείωσαν κάποια επιτυχία, και μάλιστα σε εποχές όπου τέτοιου είδους ονομασίες ήταν παρωχημένες και αντιεμπορικές, καθώς τα μόνα ελληνικά τσιγάρα που κέρδιζαν νέους πελάτες τότε ήταν όσα απέκρυπταν την ελληνικότητά τους, π.χ. Cooper. Δεν ξέρω γιατί δε συνεχίστηκαν.
Περιεκτικότητες: κανονικά, 15 και 1. Ελαφρά, 10 και 0,7.


Brooks, King size σκληρό.
Λίγο τσαλακωμένο πακέτο.

Το σήμα αν δεν απατώμαι έχει καταργηθεί από την ελληνική αγορά, αλλά εξακολουθεί να παράγεται για εξαγωγή.

____________________

Πάντως ακόμη κι εκείνη την εποχή, για την οποία λέμε ότι υπήρχαν καλά ελληνικά τσιγάρα, δε βλέπω  πουθενά να αναφέρεται ότι κάποιο τσιγάρο έχει μπασμά Ξάνθης, που είναι ο κορυφαίος των εκλεκτών ελληνικών καπνών. Στο Κιρέτσιλερ είχε μπασμά Μακεδονίας-Θράκης (ο μπασμάς Ξάνθης φέρεται ως διαφορετική ποικιλία, ασχέτως αν καλλιεργείται στην Ξάνθη ή αλλού), στα δε «Ξάνθη» είχε άλλα καπνά Ξάνθης και όχι μπασμά.
Όσο για την εμμονή στην ακαλαίσθητη λέξη ακριβά / τα ακριβότερα, τι να πω...


_____________________


Συμπλήρωσις: Ένα σχεδόν σημερινό πακέτο Brooks (1 ευρώ - σήμερα η χαμηλότερη τιμή τσιγάρου πρέπει να είναι τα 3 ευρώ, αλλά νεκροτάμπελα κλπ. είναι ακριβώς όπως στη φωτογραφία). Άλλο πακέτο, αλλά αναμφισβήτητα ελληνικού εμπορίου. Συνεπώς, αν δεν άλλαξε κάτι μες στα τελευταάι 1-2 χρόνια, θα πρέπει να υπάρχει.


47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μπασμά μιλάμε Πέπε, ο Θράκης και ο Ξάνθης είναι ο ίδιος, ο Μακεδονίας είναι άλλη ποικιλία.

Πέπε είπε...

Αν είσαι σίγουρος, πάω πάσο. Φανταζόμουν ότι τον Ξάνθης θα τον έλεγαν χωρίς περιστροφές με το γνωστό του όνομα, αυτό που κάνει μπαμ.

(Π.χ.: Το αυθεντικό ροκφόρ ανήκει στα μπλλε τυριά, αλλά όταν γράφουν "μπλε τυρί" εννοούν εκείνο που δεν είναι ροκφόρ αλλά κάποια δευτεράντζα Δανίας. Κανείς δε θα χρησιμοποιήσει αληθινό ροκφόρ χωρίς να το ονομάσει με τρόπο σαφή και μάλιστα υπογραμμισμένο! Κάπως έτσι το φαντάστηκα και για τα καπνά.)

Πέπε είπε...

«...τΙΣ περιζήτητΕΣ ποικιλίΕΣ "Μπασμά" Μακεδονίας - Θράκης»:

Έχεις δίκιο Μ. Ρόδο. Απρόσεχτα είχα διαβάσει «τΗΣ περιζήτητΗΣ ποικιλίΑΣ». Τελικά εδώ έχει κι απ' τα δύο.

Αλλά γιατί δεν το γράφει πια; Το νεκροτάμπελο βέβαια έχει περιορίσει το χώρο, αλλά θα μπορούσαν να διώξουν το σχεδιάκι για να χωρέσουν τα λόγια.

Πέπε είπε...

Έγιναν συμπληρώσεις στην ανάρτηση (Άριστα, Brooks).

Βιργίνιος είπε...

Πέπε νομίζω οτι το Brooks δεν εχει καταργηθεί. Έχει αλλάξει το πακέτο. Το έχω δει πολλές φορές στο πρατήριο της ΣΕΚΑΠ στο Αγρίνιο. Τώρα, αν είναι κούτα που ξέμεινε, αυτό είναι αλλο θεμα και δεν μπορω να το ξερω. Πάντως σε περίπτερο σίγουρα δεν το εχω δει, χωρις αυτο να σημαινει οτι καταργήθηκε απαραιτήτως...

Ανώνυμος είπε...

Παίδες, τα BROOKS είναι σήμα κυρίως για εξαγωγές. Η εταιρία το προωθούσε αραιά και που και στην Ελληνική αγορά με πλήρη όμως αποτυχία εμπορική.

Το πακέτο που δείχνει η φωτο του Πέπε δεν είναι το πρώτο πρώτο που κυκλοφόρησε. Ούτε και το πιο πρόσφατο. Πρέπει να είναι από πακέτο εξαγωγής που δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να επισημάνω ότι το ΣΕΚΑΠ SPECIAL είναι η δεύτερη εκδοχή του πακέτου που κυκλοφόρησε το 1987. Τα παλιότερα ΣΕΚΑΠ SPECIAL είχαν ελαφρά διαφορετικό πακέτο. Επίσης ανακάλυψα στη συλλογή μου και το COOPER μαλακό άφιλτρο που κυκλοφόρησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ωραίο τσιγαράκι σε μέγεθος KING SIZE όπως το 22 σκέτο.

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Ο όρος μπασμάς Ξάνθης Πέπε είναι κάπως αυθαίρετος, ουσιαστικά δεν υπάρχει μπασμάς Ξάνθης.

Ο μπασμάς είναι ένα είδος ανατολικού καπνού που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές με τις διάφορες υποποικιλίες. Απλός αυτός που καλλιεργείται στην περιοχή της Ξάνθης (και της Θράκης δηλαδή) είναι ο ποιοτικότερος και έπειτα έρχεται ο Μακεδονίας. Στην Κατερίνη π.χ. έχει επίσης καλά ανατολικά που συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε αυθαίρετα κατερίνης...ε δεν λέγεται κατερίνης η ποικιλία.

Το Κιρέτσιλερ γενικά φτειάχνεται-φτιαχνόταν από μπασμά γενικά, και τώρα πιστεύω μπασμά έχει αλλά όχι ίδιας ποιότητας μιας και δεν υπάρχει πια και επαρκής ποσότητα. Ένα τσιγάρο μόνο με μπασμά Ξάνθης θα ήταν πανάκριβο.

Το γιατί το έσβησαν δεν είναι μυστήριο. Η ΣΕΚΑΠ λειτουργεί με "κομμουνιστική" μέθοδο...οικονομία!!!

Πέπε είπε...

Καλά Βασίλη έχω μείνει άναυδος με τις πληροφορίες σου! Έχεις σημειώσεις ή τα θυμάσαι νοερά όλα αυτά;

Λοιπόν, για το Μπρουκς να το ξανακοιτάξω, αν είναι ελληνικό ή ξένο. Τώρα δεν το έχω εδώ κοντά μου, η σημείωση όμως στην παλιά μου λίστα λέει ότι είναι από Ελλάδα. Κι ο Ρώσος το 'χει για ελληνικό, αν και δεν είμαι σίγουρος πώς το εννοεί (κατασκευή ή πώληση).

Όσο για το αν υπάρχει ακόμα, δεν επιμένω: δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα, απλώς μετέφερα -μπορεί και λανθασμένα- την εντύπωση που έχω αποκομίσει από άλλα μπλογκ και σχόλια.

Πέπε είπε...

Η ανάρτηση ΣΕΚΑΠ εμπλουτίστηκε (Άριστα 25άρια).

Ανώνυμος είπε...

κιρέτσιλερ τι ακριβώς σημαίνει?

Πέπε είπε...

Λένε διάφορα. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι λέξεις που τελειώνουν σε -λερ είναι πιθανόν να είναι τούρκικα ουσιαστικά στον πληθυντικό (χωρίς αυτό να αποκλείει και την πιθανότητα σύμπτωσης φυσικά).

Η θεωρία που μου φαίνεται πιο τεκμηριωμένη είναι ότι πρόκειται για το παλιό όνομα ενός χωριού στην Ξάνθη, που σήμερα ονομάζεται Χρύσα. Ότι έγινε η συγκεκριμένη μετονομασία το έχω διασταυρώσει.

Τι σημαίνει όμως η λέξη; Σημαίνει Ασβεστάδες. Σε μέρη όπου υπήρχε αυτό το επάγγελμα λόγω της γεωλογικής σύστασης του εδάφους, υπήρχε και το τοπωνύμιο (π.χ. Ασβεστάδες Έβρου).

Στα τούρκικα kirec (με ένα σημαδάκι κάτω από το c) σημαίνει ασβέστης και προφέρεται κιρέτς. (Επίσης το έχω διασταυρώσει). Προσθέτεις την κατάληξη ci (χωρίς σημαδάκι), που προφέρεται -τζι, και βγαίνει κιρετσ-τζί, ο ασβεστάς. (Είναι η ίδια κατάληξη που έχουμε πάρει κι εμείς: σουβλατζής, πλακατζής...). Προσθέτεις και την κατάληξη πληθυντικού, και βγαίνει κιρετσ-τζιλέρ. Για το πού είναι σωστό να μπει ο τόνος δε γνωρίζω, ότι όμως οι τουρκικές λέξεις βγαίνουν έτσι, προσθέτοντας καταλήξεις τη μια πίσω από την άλλη, ισχύει ("συγκολλητικές γλώσσες"). Ε, στο τέλος αυτό το δυσπρόφερτο τστζ οι Έλληνες το είπαν τσ, κιρέτσιλερ.

Η Χρύσα, πρώην Κιρέτσιλερ, θα είναι υποθέτω καπνοπαραγωγικό χωριό.

Ανώνυμος είπε...

To έψαξες πολύ το θέμα! Δεν έχω βρει τοσο αναλυτηκή απάντηση πουθένα.

Μάλλον αυτο πρέπει να σημαίνει,κατα 99% ειναι τούρκικη λέξη,λογικό αφου Ξάνθη και πομακοχώρια μένουν πολλοι τούρκοι.
Ασβεστάδες μάλλον έλεγαν το μέρος,ή το χωριο, που έπαιρναν τα καπνά.
Δεν μπορείς όμως να βγάλεις τσιγάρο με όνομα "ασβεστάδες", έτσι προτίμησαν το πιο εξωτικό "κιρέτσιλερ".

Ακόμα και τώρα μάλλον εχει 100% μπασμά μέσα,οχι όμως Α κλάσσης αλλιως θα ήταν ακριβότερο.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Κιρετσιλερ ονομαζαν οι τουρκοι μια συγκεκρημενη ποικιλια του μπασμα,ενω υπηρχε παλια και χωριο με την ίδια ονομασια στην περιοχη.
Αν και καποτε ειχα γραψει πως το Κιρετσιλερ δεν ειναι 100% μπασμας,εχοντας καπνισει πολλα χωραφισια αναθεωρω,εκανα λαθος. Σιγουρα δεν εχει μπασμα Α κλασης αλλα σιγουρα κανει κατι πρωτοποριακο,ανακατευει Μπασμα(Ξανθης) με Μπασμα(Μακεδονιας),πραγμα που θεωρηται απαγορευτικο για τους χαρμανιτζιδες,αφου υπαρχει η όχι και πολυ εσφαλμενη λογικη πως ο Μπασμας δεν καπνιζεται σκετος.Θα ηθελα να το ξανακαπνισω το Κιρετσιλερ,εχω 3-4 χρονια να το κάνω,αφου αν και η ΣΕΚΑΠ ειναι στο τελος του δρομου τον τελευταιο χρονο ψιλοαναβαθμισε τα προιόντα της.

Πέπε είπε...

Το έχω καπνίσει πρόσφατα κει είναι πολύ καλό τσιγάρο. Βέβαια γκρίνιαξα λίγο για το φίλτρο, αλλά μη σε πτοεί αυτό, γκρινιάζω για το 99% των φίλτρων επειδή, εκτός από το τελευταίο διάστημα που έχω μπλέξει μ' εσάς τους καπνοπαλαβούς, είχα να καπνίζω τσιγάρο με φίλτρο ουσιαστικά από πριν τα μέτρα μείωσης της νικοτίνης, οπότε απλούστατα δεν τα έχω συνηθίσει και η γνώμη μου δε θα 'πρεπε να λαμβάνεται πολύ υπόψιν.

Αλλά πόσο λογικό είναι να βγάζεις ένα τσιγάρο με μπασμά, και μάλιστα το μόνο τσιγάρο μπασμά όλης της πιάτσας, και να μη γράφεις λέξη στο πακέτο; Και μάλιστα τη στιγμή που παλιότερα υπήρχε η σχετική αναγραφή και την έσβησαν;

Πέπε είπε...

Υ.Γ. Αν οι Τούρκοι ονομάζουν έτσι την ποικιλία, μπορεί να είναι ακριβώς λόγω του (πρώην) ονόματος του χωριού, όπως λέμε Ξάνθης, Βιρτζίνια, Λατάκια (Λατάκειας), Γενιτζέ, κλπ ποικιλίες με ονομασία προέλευσης.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Ναι ασφαλως, ειναι απο το όνομα του χωριου καπου ειχα δει λινκ,αλλα τωρα δεν το βρισκω.

Τωρα για αυτο που λες,πριν τα νεκροταμπελα η ΣΕΚΑΠ εξηγουσε στο πισω μερος του πακετου της,τι καπνα χρησιμοποιει.Στο Cooper ας πουμε εγραφε χαρμανια με καπνα κυριως Virginia Berley,στο GR τα καλυτερα Ελληνικα καπνα κ.λ.π. Μετα τα νεκροταμπελα αποφασισε να το σταματησει,λαθος για εμενα γιατι το θεωρουσα το πιο ενδιαφερον σημειο του πακετου.Αλλα απο ότι καταλαβα οι περισσοτεροι καπνιστες δεν δινουν σημασια σε τετοια πράγματα.
Παντως σε ενα αρθρο στην Ελευθεροτυπια πριν κανα δυο χρόνια,διαβασα πως στα περισσοτερα προιοντα της βαζει γυρω στο 15% Ελληνικο καπνο,με εξαιρεση το Κιρετσιλερ που ειναι 100% Ελληνικο και το παλιο GR.
Ειναι αληθεια πως η ΣΕΚΑΠ το τελευταιο διαστημα βγαζει καλυτερα τσιγαρα μαλλον για τον λογο πως εχει προβλημα εισαγωγης καπνων,λογο αυξησης των καυσιμων αλλα και της κρισης(ετσι ειχε δηλωσει ο Πρατσος,τωρινος Προεδρος) και αναγκαζεται να περνει σχεδον αποκλειστικα καπνα απο την ΣΕΚΕ.

Πέπε είπε...

Πάντως μ' έχει παραξενέψει ότι γενικά στα τσιγάρα δε μαθαίνουμε τι περιέχουν. Αγοράζεις γιαούρτι, και μπορείς να διαλέξεις αυτό που γίνεται από ελληνικό γάλα. Αγοράζεις κρασί, και ξέρεις τι ποικιλίες έχει μέσα. Στα τσιγάρα, ακόμη και σε υπερπολυτελή σήματα, πολλές φορές δε λένε λέξη.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ πώς το κιρέτσιλερ ανακατεύει μπασμά Ξάνθης και Μακεδονίας...το δήλωναν άλλωστε. Διαφωνώ ότι ο μπασμάς δεν καπνίζεται σχέτος και με τι μπουρδολογία πολλών χαρμανιατζήδων που κατά 99% είναι κολλημένοι τύποι που φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Πέπε από το "καπνοπαλαβοί" υποθέτω ότι οι αναγνώστες έχουν συμπεράνει για μας ότι έχουμε στο σπίτι ένα τεράστιο δωμάτιο-υγραντήρα με όλες τις ποικιλίες καπνού του κόσμου και καπνίζουμε 2 με 3 χιλιάδες τσιγάρα τη μέρα...παιδιά....τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι το πολύ πολύ να βρείτε κανά ψαγμένο σπάνιο ξεχασμένο στο συρτάρι και σίγουρα δεν καπνίζω τόσο.

Πέπε είπε...

Πάψε βρε, φιλικά το λέω!

Εγώ είχα από παλιά μια τάση να μη μένω σταθερός σε μια μάρκα αλλά να δοκιμάζω από δω κι από κει, κάτι που γενικά το κάνουν λίγοι. Αυτή την τάση την καλλιέργησα τον καιρό της συλλογής, με αποτέλεσμα να μη μάθω μεν πολλά για τα καπνά, τα χαρμάνια, τις γεύσεις κλπ., αλλά να μάθω άλλα, όσα προκύπτουν από μια συλλογή.

Όταν σταμάτησα τη συλλογή σιγά σιγά και η τάση μου αυτή ξεχάστηκε. Έμεινα για πολλά χρόνια σταθερός στα στριφτά, μεταξύ των οποίων είχα μια στάνταρ μάρκα που κάποιες φορές άλλαζε σε άλλη στάνταρ μάρκα, όχι πιο συχνά απ' όσο αλλάζει ο μέσος καπνιστής.

Μετά, όταν, με αφορμή τα μπλογκ του Πέτρου και το δικό σου, ανακάλυψα ότι στα τσιγάρα υπάρχει γευσιγνωσία ανάλογη με των πούρων και των κρασιών, εντυπωσιάστηκα τόσο ώστε η παλιά μου τάση αφυπνίστηκε. Όχι με τη μία, σιγά σιγά όμως έφτασα να ενδιαφέρομαι για γεύσεις που μπορεί να μη σκοπεύω να τις κάνω μόνιμες, θέλω όμως να ξέρω αν μ' αρέσουν και, αν ναι, να τις εντάξω σ' ένα χαλαρό πρόγραμμα αποκλίσεων από τη σταθερή μάρκα. Μέσα στο τελευταίο 6μηνο υπήρξαν μέρες όπου μες στο σπίτι είχα 2-3 διαφορετικά καπνά από παραγωγούς, πακέτα από 2-3 υπερπολυτελείς μάρκες που τα φυλάω όπως ο άλλος φυλάει το καλό ουΐσκι, και άλλα 1-2 πακέτα από κοινές μάρκες (κατά κανόνα είτε στριφτά είτε παραδοσιακά ελληνικά έτοιμα) έτσι για να γουστάρουμε. Παράλληλα άρχισα να αναζητώ πληροφορίες για τις ποικιλίες των καπνών, προσπαθώ να εξασκήσω λιγάκι το αισθητήριό μου, κλπ.. Και να που τώρα ξαναθυμήθηκα και τη συλλογή!

Αυτό εννοώ καπνοπαλαβοί. Εσύ δεν κάνεις το ίδιο, ούτε ο Πέτρος ή ο Ευθύμης ή ο Βασίλης, αλλά με μικροπαραλλαγές όλοι κινούμαστε κάπου πέρα από το πλαίσιο «αυτή είναι η μάρκα μου - πάει και τελείωσε».

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Μπα εγω μετα απο το 6ετη απολυτο κόλλημα με τα Ντανχιλ,πάντα πειραματιζόμουν.Σιγουρα για κάποιες περιοδους καπνιζα μόνο μια μάρκα(θυμαμαι στα σιγουρα ενα 6μηνο μόνο με Χρυση Κασετινα και κάπου τοσο σχεδον μόνο με Σαντε Φιλτρο),αλλα όταν δεν ειναι υπαρχει κάποιο ξεκαθαρο αριστουργημα,δεν καταλαβαινω τον λόγο που θα πρεπει να κολλησεις με κάτι.
Το 2009-2010 το παλεψα να καπνιζω Καρελια Excellence που είναι σιγουρα το αγαπημενο μου τσιγαρο,αλλα οι κατασταση στην χωρα και για εμενα προσωπικα γαμηθηκε τόσο,που δεν υπαρχουν λεφτα για τετοια γουστα. Τους τελευταιους μηνες αγοραζω ή Καρελια Φιλτρο ή Καμελ σκληρο(εχω ηθικο ενδιασμο που δινω λεφτα στους Γερμαναραδες) αλλα στανταρ μια φορα στο δεκαημερο θα με πίασει το βίτσιο για πειραματισμο.Επισης πάντα υπαρχει στο σπιτι ενα πακετο Excellence,αλλα μόνο για σπεσιαλ καταστασεις.

Πέπε είπε...

Η ΣΕΚΑΠ δεν έβγαλε ποτέ ούτε ένα τσιγάρο σε κασετίνα;

Πέπε είπε...

[Συνεχίζω την κουβέντα από το παραπάνω σχόλιο του Πέτρου]

Λοιπόν, πρέπει να πω ότι μ' έπιασε το πατριωτικό μου και πλέον αγοράζω μόνο ελληνικά. Το σχετικά στάνταρ μου έτσι κι αλλιώς είναι τα χύμα καπνά (φέτος μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι ικανοποιητικό αλλά καπνίζω αγόγγυστα τα σανά που βρίσκω). Όποτε θέλω αλλαγή, ή απλώς ξεμείνω, θα πάρω είτε κάποιο ελληνικό τσιγάρο (22, Άσσο, Καρέλια, Σαντέ, Κιρέτσιλερ άμα περάσω από το ειδικό περίπτερο) είτε καπνό Καρέλια. Μέχρι στιγμής δε μου έλαχε να πάρω καπνό Κούπερ, δε με είχε ενθουσιάσει άλλωστε την τελευταία φορά, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας κάποια στιγμή. Πέραν τούτου, την περιέργειά μου για καπνούς και τσιγάρα εισαγωγής την έχω κατασιγάσει.

Θα κάνω καμιά εξαίρεση μόνο για τσιγάρα ή καπνά απ' έξω, δηλαδή για τις περιπτώσεις όπου κάποιος φίλος (ή κι εγώ ο ίδιος) ταξιδέψει σε χώρα όπου πωλείται κάποιο πολύ ιδιαίτερο τσιγάρο που μ' ενδιαφέρει. Κλωθογυρίζω στο μυαλό μου και τον πειραματισμό με κάποια eμάγαζα. Αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για το είδος εξαιρετικών ψώνιων που δεν εντάσσονται στις καθημερινές συνήθειες. Κάποιο μεγάλης πολυτέλειας τσιγάρο (π.χ. Sobranie αγγλικής κατασκευής, Dimitrino, Tor, τέτοια πράματα) ή κάποιο που εγώ να έχω ιδιαίτερο κόλλημα (Γκολουάζ έτοιμα ή στριφτά, Ζιτάν). Για οτιδήποτε λιγότερο έκτακτο, επιμένω ελληνικά.

Είναι λίγο ασύντακτο το σχέδιό μου ομολογώ, δε νομίζω ότι θα βγάλω τη χώρα από την κρίση, αλλά τουλάχιστον θα δώσω και πέντε φράγκα σε κάναν έλληνα εργαζόμενο...

Καιρός είναι να το γυρίσω και σε ελληνικά τσιγαρόχαρτα τώρα που το σκέφτομαι...

Βιργίνιος είπε...

Πέπε θα συμφωνήσω με το πατριωτικό σου και θα προσθέσω οτι σε ζηλεύω κιόλας, μιας και έχετε τη δυνατότητα να αγοράζετε ελληνικά τσιγάρα, τα οποία εν τέλει αποδείχτηκαν κατά πολύ ποιοτηκότερα από τα εισαγόμενα. Δυστυχώς εδω κάτω μόνο τη χρυσή κασετίνα του Καρέλια έχω την ευκαιρία να βρω, και αυτή μάλιστα με ψιλοαπογοήτευσε την τελευταία φορά που κάπνισα. είναι κρίμα που δεν κυκλοφορεί κανένα άλλο ελληνικό σήμα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είχε επιτυχία, αλλά στοιχηματίζω οτι ο σεβαστός αριθμός ελλήνων που ζει μόνιμα-πια- στο νησί θα το τιμούσε δεόντως...Βασικά, είναι μεγάλο παράπονο, εστω προσωπικό, που δεν βλέπω ελληνικά σήματα σε εναν τόπο όπου μπορούν να πιαστούν άνετα.όσοι κυπριοι ξέρω που ταξιδευουν Ελλάδα έρχονται με κούτες άσσους και τα συναφη... Αναφορικά με τα eμάγαζα, τα έβαλα κάτω και είδα οτι δεν συμφέρει, τουλάχιστον όσο αφορά το γνωστό γερμανικό. Παρά το γεγονός οτι-προσωπικά τουλάχιστον-είναι δυνατόν να ξοδεψω 100 για 2 κούτες που θέλω το μήνα, τα ταχυδρομικά είναι υπερβολικά και το μπατζετ ξεφεύγει. Εκτος βεβαια, όπως είπες σωστά Πέπε, αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό.

Πέπε είπε...

Καλά σοβαρά μιλάς; Δεν έχει στην Κύπρο Άσσο, Καρέλια κλπ.; Τι να πω...
Από κυπριακές μάρκες;

Βιργίνιος είπε...

Καλημέρα σε όλους. Δυστυχώς μιλώ σοβαρά. Μόνο ο Καρέλιας υπάρχει με τα slims και τη χρυσή κασετίνα, έχει λίγο καιρό που έφερε και τα ome, αλλά αυτή η κυκλοφορία ανήκει σε ευρυτερο εξαγωγικό σχέδιο απ᾽οτι καταλαβα, μιας και τα έριξε και στην Αυστρία και γενικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρχαν κάποτε τα GR, τα οποία φυσικά πάτωσαν και σταμάτησαν, ίσα ισα που πρόλαβα και πήρα ενα πακέτο. Το Old Navy εξακολουθεί να κυκλοφορεί (μπλέ και κόκκινο πακέτο με το παλιό σχέδιο). Κυπριακά τσιγάρα είναι μόνο τα Raquel. Η εταιρία λέει οτι εχει έδρα τη Λάρνακα, τώρα αν τα κατασκευάζει εντός ή εκτός Κύπρου, αυτό δεν το γνωρίζω.Άσσοι ή άλλα σήματα του Καρέλια δεν υπάρχουν και απ᾽οσο μπορώ να δω από άλλους συλλέκτες δεν υπήρξαν ποτέ. Ειδικά για τον Καρέλια, ο οποίος εχει πολύ επιτυχημένη εξαγωγική πολιτική, είναι κρίμα να μην έχει ρίξει κι αλλα σήματα και να μένει στα κλασσικά (σίγουρα πετυχημένα) σλίμς του, τα οποία πάντως απευθύνονται σε ενα περιορισμένο κοινό. Καμιά φορά σε κάνουν να πας στα κατεχόμενα να παρεις τσιγάρα ρε παιδί μου...τι να πω...ελπίζω (αν και δεν το βλεπω...) τώρα που στο νησί είμαστε καμια 20αριά χιλιάδες καλαμαράδες να στείλουν κανα ελληνικό τσιγαράκι της προκοπής.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Νομιζω και τα BF δεν κυκλοφορουσαν στην Κυπρο? Απο ότι θυμαμαι,μια και ειχα αρκετες παρτιδες με το Νησι,δυο μαρκες καπνιζαν βασικα εκει:Rothmans και Royals.

Βιργίνιος είπε...

Ναι, σωστά, τα ξεχασα τελειως. Τώρα, αν όντως κυκλοφορούν ή εχουν σταματήσει είναι άγνωστο. Υπάρχουν σε περίπτερα πάντως, ίσως να εχουν ξεμείνει, ίσως να συνεχίζεται κανονικά η κυκλοφορία τους. Rothmans και Royals καπνιζονται αρκετά, κυριως απο μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Πάντως, αυτό που παρατήρησα είναι οτι οι έλληνες που ζουν στο νησί ψάχνονται για ελληνικες γευσεις στα τσιγάρα τους.

Koprodog είπε...

Μιας και αναφέρθηκαν τα Brooks και μένω Ξάνθη, την Κυριακή τα πέτυχα σε ένα περίπτερο. Υπήρχαν δύο στίβες με πακέτα Brooks, μπλε και κόκκινο, ίδια με αυτά που είχαν 1 ευρώ στις εποχές 2004-05, οπότε για να έχει τις στίβες μέσα ο περιπτεράς προφανώς και θα κυκλοφορούν κανονικά.

Ανώνυμος είπε...

Τα BF όπως και τα GR κυκλοφορούν στην Κύπρο.Ωστόσο τα περίπτερα που τα έχουν είναι λίγα, προφανώς λόγω περιορισμένου αριθμού πελατών. Αντιπρόσωπος στην Κύπρο είναι ο Χάρης Αργυρού τηλ. εταιρείας 22355386. Τώρα με την αγορά της ΣΕΚΑΠ από τον Ιββάν Σαββίδη ελπίζω να απογειωθούν οι πωλήσεις.

Πέπε είπε...

Εγώ φίλε αυτό που ελπίζω (αλλά δεν το πολυελπίζω) είναι να μην καταργηθεί το Κιρέτσιλερ. Είναι από τα πιο ιδιαίτερα τσιγάρα, από τα ελάχιστα εντελώς παραδοσιακά ελληνικά, εξαιρετικό σε ποιότητα, αλλά με ελάχιστες πωλήσεις. Αν ήμουν ο Σαββίδης, και ερχόμουν να δω τι είναι η εταιρεία που ψώνισα, και μου λέγανε "έχουμε κι αυτό, το καπνίζει ενάμισης άνθρωπος σ' όλη τη χώρα", δεν ξέρω αν θα το κράταγα...

Πέπε είπε...

Δεν ξανανοίγω το στόμα μου. Πάει το Κιρέτσιλερ, καταργήθηκε...

(Δεν είναι σημερινή η είδηση αλλά έλειπε από αυτή τη σελίδα)

Cronos3GR είπε...

Υπαρχει φωτογραφια απο το ΠΛΑΚΕ πακετο ΞΑΝΘΗΣ ΑΦΙΛΤΡΟ?

Πέπε είπε...

Όχι Γιώργο. Ούτε ήξερα ότι υπήρξε ποτέ τέτοιο τσιγάρο. Ίσα ίσα που κάπου είχα γράψει (δε θυμάμαι πού) ότι μου κάνει εντύπωση που δεν έχω βρει ούτε μία κασετίνα από τη ΣΕΚΑΠ.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου φιλε Πεπε.Ειμαι νεος συλλεκτης αρκετα νεος δηλαδη.Δεν εχω διπλα πακετα για ανταλλαγη αλλα εαν εχεις εσυ με ενδιαφερει να αγορασω εαν πουλας φυσικα μπορουμε να ερθουμε σε επαφη.

Πέπε είπε...

Γεια σου φίλε.
Κατ' αρχήν δεν είμαι συλλέκτης, είμαι πρώην συλλέκτης. Θα είδες ότι τα πιο πολλά πακέτα είναι περίπου 15-20 ετών. Τότε τα μάζευα, μετά η υπόθεση "συλλογή" έκλεισε, και την ξαναθυμήθηκα πριν τρία χρόνια που αποφάσισα να την ανεβάσω ονλάιν.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι πλέον δε ζω στην ίδια πόλη όπου έχω τη συλλογή μου... Περνάω βέβαια που και που.

Θες να μου αφήσεις ένα μέιλ; Μπορείς να το γράψεις εδώ στο μπλογκ, κατά προτίμηση «κωδικοποιημένα» (να μη διαβάζεται από ρομποτάκια) και το πιθανότερο είναι ότι μέσα στο 24ωρο θα το έχω δει, θα το κρατήσω και θα σβήσω το μήνυμα.

Πέπε είπε...

Εκ μέρους ενός φίλου, του Δημήτρη, που δεν μπορούσε να συνδεθεί για να δημοσιεύσει ο ίδιος:

Υπήρχε ένα άφιλτρο κασετίνα ΞΑΝΘΗ σε χρώμα πράσινο-μπλε, αλλά όχι της ΣΕΚΑΠ.
Της Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης ήταν.
Κι εγώ έχω την εντύπωση πως η ΣΕΚΑΠ δεν έβγαλε παραδόξως ποτέ κάποιο τσιγάρο σε κασετίνα...

(Σχόλιο Πέπε: Δεν το έχω δει ποτέ, θα είχα περιέργεια να το δω.)

Πέπε είπε...

Προς τον φίλο παραπάνω, τον νέο συλλέκτη:

Όποτε επικοινωνήσεις, έχω να σου δώσω και το μέιλ ενός άλλου συλλέκτη που ενδιαφέρεται για επαφή.

Cronos3GR είπε...

Εαν βρεθει καποιος που εχει σε φωτογραφια το αφιλτρο κασετίνα ΞΑΝΘΗ σε χρώμα πράσινο-μπλε της Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης..ας το ''ανεβαση να το δουμε....

Πέπε είπε...

Δεν είναι αυτό;

Cronos3GR είπε...

Μαλλον αυτο μεσα στην συλλογη ειναι..ευχαριστω...

Ανώνυμος είπε...

Το ΣΕΚΑΠ special τι χαρμανι ηταν?

Unknown είπε...

Το cooperτο εφτιαξε ο πατερας μου ως εμπιρογνωμων κσπνου και εργαζομενος στη Σεκαπ!!!Συγκινουμαι οταν τα διαβαζω μιας και δε ειναι πια στη ζωη.

Πέπε είπε...

Σοβαρά μιλάτε; Πολύ ενδιαφέρον! Το Κούπερ δεν είναι τυχαίο τσιγάρο. Είναι το πώτο ελληνικό Αμέρικαν Μπλεντ που κυκλοφόρησε. Αμέρικαν Μπλεντ είναι ένας τύπος χαρμανιού που σήμερα κυριαρχεί σχεδόν απόλυτα στην Ελλάδα (και σε μεγάλο μέρος του κόσμου) αλλά τότε ήταν μια σπάνια καινοτομία. Είχε σχετικά πρόσφατα καταργηθεί το ελληνικό μονοπώλιο (δηλαδή το να μην εισάγονται τσιγάρα, παρά να πωλούνται μόνο ελληνικής κατασκευής), οπότε οι Έλληνες καπνιστές είχαν πρόσφατα πρωτομάθει το Αμέρικαν Μπλεντ από τσιγάρα όπως Μάλμπορο και Κάμελ, αλλά ελληνικό τσιγάρο τέτοιου τύπου δεν είχε εμφανιστεί.

Έχουμε ειδική ανάρτηση για τα Κούπερ εδώ: http://syllogi-apo-paketa-tsigaron.blogspot.gr/2012/09/cooper.html

Ανώνυμος είπε...

Ετσι είναι όπως τα λέει ο Πέπε. Ό,τι έγραψε ισχύει 100%.

Φερουχ είπε...

Καλημέρα σας, Ονομάζομαι Φερουχ και είμαι από την Ξάνθη,είμαι σχετικά καινούργιος συλλέκτης κουτιών τσιγάρων,( Συλλέγω διάφορα αντικείμενα ) Θα ήθελα να γνωρίσω συλλέκτες για ανταλλαγή κουτιών απόψεων κτλ, Υπάρχει ένα site( Παγκόσμιο ) με κουτιά τσιγάρων,πούρον, καπνών που είμαι μέλος Και συνεισφέρω στο site με φωτογραφίες στοιχεία κτλ,μπορώ να πω ότι είναι μία βάση δεδομένων και ότι υπάρχει είναι από συνεισφορές συλλεκτών.

Πέπε είπε...

Γεια σας. Ευχαριστούμε που περάσατε. Ποιο είναι αυτό το διεθνές σάιτ; Δεν έχω δει ποτέ μου συλλογή που να περιλαμβάνει και πακέτα καπνών (όχι πως δε θα υπάρχουν, αλλά δεν έχω πετύχει καμία), και θα μ' ενδιέφερε να ρίξω μια ματιά.