Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μερικά περίεργα ή εξωτικά πακέτα



 

Fluieraş / Флуераш, King size σκληρό, από ΕΣΣΔ.
Εμπρός και πίσω όψη.
 
Το όνομα της μάρκας προφέρεται Fluierash. Κρίνοντας από την εικόνα, η λέξη μάλλον θα σημαίνει «φλογέρα» ή «φλογεροπαίχτης»: η αναφορά στο φολκλόρ είναι πολύ χαρακτηριστική της ΕΣΣΔ.
Το συγκεκριμένο τσιγάρο είναι από την ΣΣΔ της Μολδαβίας. Στη Μολδαβία η ντόπια γλώσσα είναι τα Ρουμανικά. Το πακέτο γράφει τον τίτλο στην εμπρός όψη με ρουμάνικη γραφή και στην πίσω με ρώσικη. Είναι Β΄ κατηγορίας.

Столичные (Stolichny'ye), King size σκληρό, από ΕΣΣΔ.

Στολίτσνιγε, τα «μητροπολιτικά» / «πρωτευουσιάνικα» τσιγάρα. Η λέξη είναι ακριβώς η ίδια όπως στη γνωστή βότκα, απλώς σε άλλη γραμματική μορφή (η βότκα - τα τσιγάρα).

Α΄ κατηγορίας.


Арда (Arda), King size μαλακό, από Βουλγαρία.


Άρντα = ο ποταμός Άρδας.
Παρά τα διαφορετικά σχέδια, αλλού παραστατικά, αλλού αφαιρετικά, εντούτοις στη λιτότητα των γραμμών και στην οικονομία των χρωμάτων (διχρωμία, τριχρωμία, ακόμη και μονοχρωμία στα Fluieraş -ούτε μία τετραχρωμία) εντοπίζεται μια κοινή αισθητική που διατρέχει το ντιζάιν όλων των πακέτων από σοσιαλιστικές χώρες.

Ύστερα ήρθε η πτώση τoυ Σοσιαλισμού, και όλα άλλαξαν: 
 
Partner mentol, King size σκληρό, από ΠΓΔΜ



Αυτό το πακέτο από τσιγάρα μενθόλης (για έξτρα coolness) θα είχε όλα τα φόντα να είναι αγγλικό: πλούτος αποχρώσεων και μοτίβων, αριστοκρατικοί συνειρμοί στον θυρεό με τα δύο άλογα, και βέβαια το όνομα και η ίδια η μενθόλη (για έξτρα coolness). Και όμως, είναι από τα Σκόπια (κατασκευή και διάθεση), όταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τα μετέβαλε από ΓΔΜ σε ΠΓΔΜ και γενικώς τα εισήγαγε στον Δυτικό κόσμο.
Παρατηρεί κανείς ότι αφενός μεν δε γράφει menthol, αγγλιστί, αλλά mentol. Αφετέρου όμως ούτε σλαβομακεδόνικα είναι, γιατί η γλώσσα της ΠΓΔΜ γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο. Να υποθέσω ότι είναι απλώς ...λάθος αγγλικά;
Δυστυχώς το πακέτο είναι σε κακή κατάσταση.




Plus, King size σκληρό, από Γερμανία. Εμπρός και πίσω όψη.


Καλά, και ο Δυτικός κόσμος δηλαδή, μη φανταζόμαστε...

Αυτό το γερμανικό πακέτο νομίζω ότι μπορεί επάξια να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο άσχημου πακέτου της συλλογής μου.



Sumer, King size σκληρό, από Ιράκ. Το συγκεκριμένο πακέτο έχει και τσιγάρα μέσα.


Το όνομα Sumer, αλλά και η σουμεριακή άρπα της εικόνας, αναφέρονται στην απώτατη αρχαιότητα της περιοχής. Το χαρμάνι ωστόσο είναι Βιρτζίνια με ντόπια (υποθέτω ανατολικά) καπνά, και το γευστικό αποτέλεσμα θυμάμαι ότι ήταν περίπου σαν Αμέρικαν μπλεντ. Θα πρέπει να είναι πολυτελές σήμα, έτσι δείχνει...


Phoenix, φίλτρο σκληρό, από Αφγανιστάν.


Εντελώς δυτικής αισθητικής πακέτο. Στο καπάκι διακρίνουμε, νομίζω, μια έμμεση δήλωση πίστεως στο βρετανικό στέμμα.
Η λέξη Φοίνιξ δεν ξέρω τι δηλοί σ' αυτή την περίπτωση (σίγουρα όχι τους αρχαίους Φοίνικες, που ζούσαν σε τελείως άλλα μέρη). Ίσως τον φοίνικα της ελληνικής μυθολογίας ο οποίος, σε συνδυασμό και με το ελληνικό Φ, εντάσσει το πακέτο στη νεοκλασική τάση που ξαναείδαμε, και που δεν την περιμένει κανείς από μια μουσουλμανική ασιατική χώρα.

 
Mi-Ne, King size σκληρό, από Ταϊβάν.

Ένα όμορφο λιτό και πολυτελές πακέτο σκοτεινής καταγαγής την οποία διελεύκαναν τελικά τα σχόλια των επισκεπτών.




16 σχόλια:

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Mακραν τα ομορφοτερα κομμουνιστικα πακετα,είναι τα Κινεζικα. Μου ειχε φερει ενας φίλος πριν μια 5 ετια γυρω στις 10 μαρκες(ζητημα αν πληρωσε ενα ευρω και για τις 10) και ειχα μεινει εξτασιασμενος να κοιταω τα σχεδια τους. Βεβαια όταν τα καπνιζες,ζουσες το απολυτο σοκ.Κανενας δυτικος δεν μπορει να φανταστει πόσο κακο μπορει να ειναι ενα κινεζικο τσιγαρο.Δεν πιστευα πως μπορει να υπαρξει τόσο χαμηλης ποιοτητας καπνος,ουτε μπορω να φανταστω φυσιολογικο ανθρωπο να ξεκιναει το κάπνισμα με τετοια τσιγαρα.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα η μέχρι τώρα καλύτερη παρουσίασή σου!

Το PLUS χαλαρά θα μπορούσε να είναι έμπνευση της ΣΕΚΑΠ ή της Γεωργιάδης που τις χαρακτηρίζει η ακαλαισθησία των νεώτερων πακέτων.

Όταν στη Ρωσία έλεγαν ποιότητα Α εννοούσαν Άσσος export, το Β δεν θέλω καν να ξέρω τι είναι, το Γ φοβάμαι και να το σκεφτώ.

Όσο για τα κινέζικα τσιγάρα...ποια η διαφορά από τα υπόλοιπα κινέζικα προϊόντα;;; Η κινέζικη φιλοσοφία σχεδόν δεν αναγνωρίζει την ποιότητα, ότι λέγεται "καπνός" είναι το ίδιο πράγμα.

Το πακέτο μάλλον δεν είναι ιαπωνικό αλλά κινέζικο. Τα ιαπωνικά συνήθως έχουν αισθητική αλά σταρ τρεκ.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά το πακέτο είναι Ιαπωνικό 45 και 49 είναι οι κωδικοί της Ιαπωνίας.

Βιργίνιος είπε...

Πέπε και λοιποί φίλοι καλησπέρα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός οτι υπάρχει ενα Sumer στη συλλογή σου. Τα εν λόγω είναι ιρακινά τσιγάρα, βέβαια δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο προέρχεται απο duty free, αν κρίνω απο τα αγγλικά στο πίσω μέρος. Το δικό μου ιδιο πακέτο δεν θυμάμαι αν εχει αγγλικά. Θα το κοιτάξω. Σχετικά με το Φοίνιξ να σημειώσω οτι στο Αφγανιστάν υπάρχει ελληνικό μουσείο, αν ψάχνετε για την αρχαιοπρεπή ονομασία του πακέτου...Πέπε, εντυπωσιακή συλλογή!

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Περι Κίνας: Θυμαμαι πως ενδιαφερθηκαν κατι Κινεζοι να πάρουν την ΣΕΚΑΠ και πηγαν να δουν τις εγκαταστασεις.Φευγοντας δηλωσαν ενθουσιασμενοι γιατι όλα τα προιοντα της εταιρειας ήταν class A ενω αντιθετα στην Κινα όλα τα τσιγαρα που παραγωνται ειναι χαρακτηρισμενα ...Class D.

Το Γερμανικο πακετο δεν μου φαινεται και τόσο αθλιο.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον το Class A cigarette που γράφουν είναι μια πολύ ευρεία έννοια.

Αν τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ είναι Class A, που δε λέω για φθηνά μια χαρά τσιγάρα είναι (να είχαν και κανονικό φίλτρο) αλλά δεν συγκρίνονται με άλλων εταιρειών όπως της Παπαστράτος ας πούμε.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την ελληνική επιρροή στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν υπάρχει η φυλή των Καλάς που ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όντως έχουν αρκετά στοιχεία που ταυτίζονται με τον ελληνισμό της εποχής. Ίσως να μην είναι και τόσο παράξενο λοιπόν.

Πέπε είπε...

Ναι αλλά δεν ξέρω αν στις ίδιες τις χώρες αυτές γίνεται τόσο θέμα γι' αυτούς τους ίσως-Έλληνες όσο στην Ελλάδα. Πιθανόν ο μέσος Πακιστανός - Αφγανός να μην τους έχει καν ακουστά. Καλά, δεν ξέρω κιόλας...
Εμένα το Φοίνιξ μου έδωσε την εντύπωση βρετανικού αυτοκρατορικού (κοινοπολιτειακού έστω) προϊόντος: ότι οι νεοκλασικές τάσεις εκφράζουν τους Βρετανούς παρά τους ντόπιους.

Πέπε είπε...

Μ. Ρόδο, όταν λέμε "ιαπωνικό" τι ακριβώς εννοούμε; Ότι είναι ιαπωνική μάρκα ή ότι πουλιέται στην Ιαπωνία, ή και τα δύο; Το διευκρινίζει αυτό ο κωδικός;

Ο λόγος που επιμένω στην ερώτηση είναι ότι γλωσσικά δε μου κάνει για γιαπωνέζικο αλλά για κινέζικο. όσο για τη σχεδίαση, δεν ξέρω άλλα πακέτα ούτε από τη μία χώρα ούτε από την άλλη, αλλά γενικότερα αυτός ο ακραίος μινιμαλισμός υπάρχει στους Ιάπωνες.

Λάμπρο, στην ομαδική φτγρ της πρώτης-πρώτης ανάρτησης θα δεις κι ένα Σουμέρ 100στάρι. Σύντομα θα έχουμε και το ατομικό του πορτρέτο (μάλιστα είναι και κλειστό μες στη ζελατίνα του). Δεν μπορώ καθόλου να θυμηθώ πού τα βρήκα αυτά τα πακέτα. Πάντως ούτε ξέρω κανέναν που να έχει πάει Ιράκ, ούτε από το δρόμο οποιασδήποτε χώρας τα μάζεψα αφού έχουν τσιγάρα μέσα, άρα μάλλον πωλούνταν κάπου εκτός Ιράκ.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι πώς τα Φοίνιξ δε στοχεύουν ούτε στους Ταλιμπάν ούτε στους γιδοβοσκούς στα όρη, στα άγρια βουνά αλλά σε ένα πιο εξευγενισμένο κοινό.

Ιαπωνικό λέμε από τη χώρα κατασκευής που φαίνεται από τα πρώτα 2-3 νούμερα του barcode ανεξάρτητα από την "ιστορική" καταγωγή της μάρκας. Π.χ. τα Marlboro που έχουμε εδώ είναι ελληνικά όχι αμερικάνικα, τα Dunhill ολλανδικά όχι αγγλικά, όσον αφορά την κατασκευή.

Βιργίνιος είπε...

Πέπε είδα το μαυρο sumer που λες. Προφανως προερχονται απο τιποτε duty free, παντως ειναι τσιγαρα κατασκευασμενα στο Ιρακ. Για τα κινεζικα τσιγαρα που λετε, είναι τόσα πολλά και από τόσα διαφορετικά εργοστάσια, που είναι πραγματικά αδύνατον να τα μετρησει κανεις! δεν εχω δοκιμασει ποτε και δεν μπορω να φανταστω την ποιοτητα τους. Πάντως είναι σιγουρα τα ομορφοτερα πακετα που εχω δει, τουλαχιστον σε αυτο δεν τους πιανεις. To Mi Ne ειναι ταϊβανεζικο, με το ιδιο ακριβως barcode συμφωνα με τον zigsam.

Πέπε είπε...

Πω πω, έχετε δίκιο για τα κινέζικα πακέτα! Δεν είχα ξαναδεί, άνοιξα τώρα τον Ζιγκσαμ που έχει ενότητες ανά χώρα και έπαθα πλάκα!

Αισθητική ανεπηρέαστη τόσο από τον Κομμουνισμό όσο και από τις διεθνείς τάσεις στο ντιζάιν τσιγαρόκουτων, καθαρά ντόπια. Και εξαιρετική.

Και από μέσα είναι τόσο χάλια; Οξύμωρο!

@Λάμπρο:Α, ταϊβανέζικο. Ωραία, το λύσαμε κι αυτό!

Βιργίνιος είπε...

Πέπε, άνοιξε και τον tttt.ru. O zigsam εχει 829 απο Κίνα. Ο tttt 3110!!!!!!!Μιλάμε για απίστευτη ποικιλλία, εκατοντάδες σήματα, τα περισσότερα απο διαφορετικά εργοστάσια...'Νταξει, σε μια χώρα με τόσο πληθυσμό είναι λογικό να υπάρχει τεράστια αγορά και επίσης λογικό η ποιοτητα να είναι η χειρότερη. Δεν μπορείς να παράξεις ενα καλό χαρμάνι που θα απευθυνθεί σε εκκατομύρια ανθρώπους γιατί τα έξοδα σου θα είναι τεράστια και τα εσοδα λίγα, αν σκεφτείς την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Απο ντιζαϊν πάντως σκίζουν οι κερατάδες και να σκεφτεις οτι οι φωτο χάνουν από το σκανάρισμα.

Apostolis.Dim είπε...

JAPAN TOBACCO AND SALT PUBLIC CORPORATION

http://www.zigsam.at/B_MiNe.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Japan_Tobacco

episkeuastiki είπε...

το arda αναφέρεται σε διήγημα του Λουντέμη, όπου ο πατέρας ενός πολιτικού εξόριστου βρίσκεται στο τρένο για να συναντήσει το γιο του και άλλοι πολιτικοί πρόσφυγες τον κερνούν τσιγάρο.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρομαι για αγορά του πακέτου Sumer.Δίνω μέχρι 100 ευρω. Για επικοινωνια στο email kostisrakis@hotmail.com

Eυχαριστώ.