Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μερικά εκτός τσιγάρων

Καπνός στριφτού Javaanse Jongens sterke shag, μάλλον από Ολλανδία,
και 22 χαρτάκια
Ο καπνός  Javaanse Jongens μαύρος είναι μια πιο δυνατή εκδοχή του καφέ που είδαμε εδώ. Sterke σημαίνει δυνατός. Η εικόνα, με τους δύο νέους από την Ιάβα (Javaanse Jongens) που στρίβουν τσιγάρο είναι κοινή σ' όλα τα πακέτα, εδώ όμως η διάταξη είναι του ύψους ενώ στον καφέ, τον mild (σήμερα classic) είναι του μάκρους.

Από τα χαρτάκια, όλα της πρώτης στήλης (Cañuma, Drum, OCB μπλε και Gizeh Special γαλανό) και της τελευταίας (Rizla+ πορτοκαλί Original, Efka, Mascotte, Gauloises, Rizla+ γαλανό, Smoking κόκκινο, Pure Hemp και Amsterdamer), καθώς και της τελευταίας γραμμής (δηλαδή επιπλέον το Swan πράσινο και το Zig Zag πράσινο), είναι στο κλασικό μέγεθος τσιγαρόχαρτου που χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες. 
Το τετράγωνο Maiz είναι τα λίγο μεγαλύτερα χαρτάκια, που διπλώνονται στη μέση του μήκους και όχι στη μέση του πλάτους όπως συνήθως (αυτό αφορά μόνο τη συσκευασία, κατά τα άλλα το χαρτάκι χρησιμοποιείται κανονικά!). Νομίζω ότι αυτά τα λίγο μεγαλύτερα χαρτάκια είναι ισπανική συνήθεια, πάντως το συγκεκριμένο είναι ισπανικό, και είναι από καλαμπόκι (ισπ. Maiz = καλαμπόκι, άλλωστε το βλέπουμε και στην εικόνα).
Τα υπόλοιπα είναι μπαφόχαρτα. Το πάνω πάνω στη δεύτερη στήλη το καθιστά σαφές με κάθε δυνατό τρόπο: Κατ' αρχήν είναι τεράστιο (σεντόνι). Ύστερα, λέγεται Highland, που υποτίθεται ότι σημαίνει υψίπεδο αλλά φυσικά εννοεί «η χώρα του high, της μαστούρας» (κλασικό χασικλήδικο χιουμοράκι). Ακόμη, η συσκευασία περιέχει εκτός από τα τσιγαρόχαρτα, και τζιβάνες (papers and tips). Επιπλέον το σύμβολο του γινγκ και του γιανγκ παραπέμπει στην εναλλάκτικ κουλτούρα με την οποία συχνά συνδέεται το χασίσι. Τέλος, για όποιον ακόμα δεν κατάλαβε, υπάρχει και το σήμα της μαριχουάνας (το 5φυλλο).
Τα υπόλοιπα είναι πιο ανεπίληπτα χαρτάκια, με τα οποία θεωρητικά μπορεί ο καθένας να στρίψει κανονικό τσιγάρο (άλλο αν δεν έχω δει ούτε μία φορά στη ζωή μου κάτι τέτοιο). Είναι λίγο μικρότερα, σεντόνια βέβαια και πάλι, στο μέγεθος που γενικά ονομάζεται King size αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο από τα τσιγάρα King size (γύρω στα 100μμ, με μικροαποκλίσεις). Το πρώτο Rizla+ κόκκινο έχει στην άσπρη γωνία τη χαρακτηριστική ένδειξη «Number One in Africa» (πουλιόταν κανονικά στην Ελλάδα, άλλωστε και το Rizla+ κόκκινο κανονικού μεγέθους ένα φεγγάρι είχε αυτή την ένδειξη). Από κάτω είναι το ίδιο από άλλη παρτίδα. Και τα δύο αυτά είναι λίγο πιο κοντόφαρδα από τα υπόλοιπα. Ακολουθούν το Smoking Eco (οικολογικό), το Rizla+ πορτοκαλί Original που είναι το ακριβές αντίστοιχο του μικρού τσιγαρόχαρτου που είναι πρώτο στην τελευταία στήλη, και το Smoking Green, που μάλλον κι αυτό με κάποιο διαφορετικό τρόπο είναι οικολογικό (αλλά μπορεί Green να μη σημαίνει και τίποτε παραπάνω από το χρώμα του πακέτου, όπως στο Smoking Red). Τέλος, όρθιο ανάμεσα στις δύο τελευταίες στήλες, ένα χαρτάκι χωρίς ένδειξη μάρκας, μόνο μεγέθους: XXL.
Σ' όσα χαρτάκια δεν υπάρχει άμεση αναφορά στο χασίσι, και επομένως προορίζονται και για κανονικά τσιγάρα, στ' αλήθεια (τα μικρά) ή και καλά (τα μεγάλα), και παρά ταύτα εικονίζεται το 5φυλλο της μαριχουάνας, αυτό σημαίει ότι είναι χαρτάκια από κάνναβη (την κλωστική, το μαγικό φυτό με τις άπειρες χρήσεις, που όμως δεν την ακούς). Αυτή είναι μετά βεβαιότητος η περίπτωση των Pure Hemp, που είναι αξιοπρεπέστατα χαρτάκια από καθαρή κάνναβη και η επιλογή πολλών ψαγμένων καπνιστών στριφτού, και ίσως των ανώνυμων XXL και των Cañuma.
Τα χαρτάκια Drum, Gauloises και Amsterdamer συνοδεύουν τους αντίστοιχους καπνούς. Όλα τα υπόλοιπα είναι από εταιρείες που βγάζουν μόνο χαρτάκια (ή και φιλτράκια, πάντως όχι καπνό).
Το γαλανό Rizla+ με την ταινία της τιμής και το μπλε OCB είναι πακέτα των 100: η συσκευασία ανοίγει σαν βιβλίο και μέσα έχει δύο πενηντάδες χαρτάκια, δίπλα δίπλα, με το γνωστό σύστημα με την εγκοπή (δηλαδή με δύο εγκοπές). Συγκεκριμένα το OCB είναι σε πολυτελή συσκευασία από πολύ σκληρό χαρτόνι και κλείνει και με λαστιχάκι.
Rizla+ σημαίνει βέβαια Riz Lacroix (ρι Λακρουά): Riz από το υλικό των πρώτων τσιγαρόχαρτων της εταιρείας, που ήταν από ρυζόχαρτο, και Λακρουά από την επωνυμία της εταιρείας (είναι οικογενειακό όνομα και το γράφουν εν είδει γρίφου La+ -ο σταυρός λέγεται croix, κρουά). Οι παραλλαγές αυτών των τσιγαρόχαρτων είναι άπειρες.


Τουμπεκί (καπνός ναργιλέ) Special International, αδήλου προελεύσεως
Συσκευασία για τουμπεκί. Το μέγεθος είναι περίπου όσο ενός πακέτου King Size, και είναι των 50γραμμαρίων. Δεν είμαι τόσο δεινός στην αραβική: ο τίτλος στα αγγλικά είναι τυπωμένος στα πλάγια.


Τρεις καπνοί πίπας από Ελλάδα
Flying Dutchman (ο Ιπτάμενος Ολλανδός), ολλανδική μάρκα, Amphora κόκκινο που δεν ξέρω από πού προέρχεται, και Skandinavik μαύρο, δανική μάρκα. Δε γνωρίζω τίποτε να προσθέσω, αφού δεν ξέρω από καπνούς πίπας, πάντως και οι τρεις είναι, νομίζω, από τους κλασικότερους στην Ελλάδα.




Καπνός πίπας SΑΜ a.2., από Ελλάδα
Να κάτι ενδιαφέρον: ένας ελληνικός καπνός πίπας, από την εταιρεία Τζαμαλής, που δε νομίζω να υπάρχει πλέον αλλά υπήρχε από αρκετά παλιά και έβγαζε και τσιγάρα. Παρά το εντελώς αρχαίας μόδας μηνυματάκι που διαβάζουμε στη δεύτερη φτγρ (να ευχαριστή με υπογεγραμμένη!!), η τιμή -540 δρχ.- και η προειδοποίηση υγείας πείθουν ότι δεν είναι και τόσο αρχαίο.


Φιλτράκια Gizeh
Κάπου το είχα βρει και το αγόρασα ως κάτι το σπάνιο και παράδοξο. Άκου κει φίλτρα για στριφτό!! Βέβαια από τότε έχουν αλλάξει οι συνήθειες...
Πενήντα φίλτρα άνθρακα, χοντρά όσο ένα έτοιμο τσιγάρο.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ


Τσιγαρόχαρτα Bull Durham, δύο πακέτα των 100.
Μεταξύ 2004 και 2008 κατοικούσα στην Κάρπαθο, ένα νησί όπου η μεταναστευτική σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες υπερπόντιες χώρες είναι αυτή που στην υπόλοιπη Ελλάδα ίσχυε το 1960. Ένας ηλικιωμένος κύριος, συνταξιούχος της Αμερικής και παλιννοστήσας, μου είπε μια μέρα: Αφού καπνίζεις στριφτό, να σου δώσω αυτό, το είχα φέρει από την Αμερική. Και μου έδωσε μια κούτα από αυτά τα χαρτάκια (20 πακέτα).
Ούτε ξέρω από πότε είναι. Πιθανώς δεκαετιών παλιό. Η Bull Durham φαίνεται πως είναι ιστορική μάρκα έτοιμων τσιγάρων, στριφτού καπνού και τσιγαρόχαρτου: μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο αυτό φανερώνει, αν και δεν έκατσα να μελετήσω τα ιστορικά της. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη, αλλά θεωρώ εντελώς απίθανο να βγάζει χαρτάκια σ' αυτή τη συσκευασία.
Το πακέτο περιέχει 100 φύλλα τσιγαρόχαρτο του κλασικού μικρού μεγέθους. Ανοίγει σαν τρίπτυχο, και τα χαρτάκια είναι ξεδίπλωτα (όχι όπως στα κλασικά πακέτα), χαλαρά ενωμένα στην χωρίς κόλλα άκρη τους σαν βιβλίο, με ένα ροζ χαρτάκι πάνω πάνω κι ένα κάτω κάτω. Μεσαιοχοντρά χαρτάκια, με μια λωρίδα κόλλας λεπτότερη από το σύνηθες.


Διαφημιστικά σπίρτα για μάρκες τσιγάρων
L&M 25άρι, Camel King size σκληρό, Gauloises Blondes, Rothmans Royals, Marlboro King size σκληρό.

Το σπιρτόκουτο Μάλμπορο είναι σαν πακέτο τσιγάρων σε σμίκρυνση, κανονικά με το καπάκι του και όλα. Τους αρέσει πολύ αυτό το κόλπο εκεί στη Marlboro Country: έχω και μια κούτα που είναι πάλι ακριβές αντίγραφο του σκληρού πακέτου, σε μεγέθυνση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι Πέπε κάποτε είχαμε και εδώ καλούς καπνούς πίπας...τώρα δεν έχουμε. Ο Amphora και ο Scandinavik είναι γνωστοί των Ολλανδό πιλότο δεν τον έχουμε. Έβγαιναν πολλοί καπνοί πίπας από ελληνικές εταιρείες, πολλοί ίσως θυμούνται τον πιο κλασσικό, τον "εγγλέζικο" νομίζω των Αφών Κωνσταντίνου.


Υ.Γ. (Σαν πολλά μπαφόχαρτα να έχεις)

Πέπε είπε...

Δύο συμπληρώσεις στην ανάρτηση "Μερικά εκτός τσιγάρων".