Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Καπνοί στριφτού

Πρώτα, 12 καπνοί από το ελληνικό εμπόριο.




1. Κούπερ, στην παλιά συσκευασία. Εμπρός και πίσω όψη. Ο μοναδικός τότε, και για πολύ καιρό ακόμη, ελληνικός καπνός στριφτού.




2. Bison. Ομολογώ ότι εμφανισιακά δεν τον θυμόμουν καθόλου. Ήξερα ότι υπήρχε καπνός μ' αυτή τη μάρκα, αλλά τον φανταζόμουν μπλε σαν τους Ντραμ - Σάμσον κ.ά..




3. Golden Virginia, σε δύο ελαφρώς διαφορετικές συσκευασίες. Η πρώτη από τα duty free, η δεύτερη από το περίπτερο. 




4. Old Holborn. Με εντυπωσιακό πληροφοριακό αυτοκόλλητο σε μικτή γλώσσα (εν μέρει καθαρεύουσα αλλά με μονοτονικό και με μερικά τελικά -ν λιγότερα) που θυμίζει στρατό...

Ο Old Holborn ήταν τότε ο πιο έντονα αρωματικός καπνός και επίσης ο ακριβότερος, τουλάχιστον από τους σχετικά συνηθισμένους.




5. Old Holborn extra mild. Κυκλοφόρησε αρκετά αργότερα από τον κανονικό. 




6. Q.zware, δηλαδή Quarter-zware ή «στο 1/4 του βάρους». Ένας τίτλος χωρίς τίτλο ουσιαστικά - σαν να έλεγε «extra lights» έτσι σκέτο!
Οι ολλανδικοί καπνοί, που ήταν και οι πιο διαδεδομένοι τότε στην Ελλάδα, κατά κανόνα ήταν Halfzware, «ημίβαροι» (στο 1/2 του βάρους). Υπήρχαν και οι Zware, οι βαριοί, από τους οποίους κανείς δεν εισαγόταν εδώ. Ούτε τώρα εισάγεται κανείς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Θα πρέπει να είναι εξαιρετικά βαριοί φαντάζομαι.






7. Samson. Ιδού ένα παράδειγμα Halfzware. Τότε ήταν ο δεύτερος κλασικότερος καπνός μετά τον Ντραμ, που κι εκείνος ήταν Halfzware. Δύο πακέτα με μικροδιαφορές στη σχεδίαση, και τα δύο από ελληνικά περίπτερα.




8. Van Nelle: άλλος ένας Halfzware, στην πραγματικότητα βέβαια πολύ βαρύτερος από τους άλλους δύο. Τότε, όπως και τώρα, είχε ένα μικρό αλλά μάλλον σταθερό μερίδιο ανάμεσα στους καπνιστές στριφτού, μόνο που τότε αυτοί ήταν πολύ λιγότεροι ενώ τώρα είναι σχεδόν όσοι και οι καπνιστές τσιγάρου.






9. West, εμπρός και πίσω όψη. Πρέπει να ήταν ο πρώτος καπνός στην Ελλάδα από μάρκα που έβγαζε και έτοιμα τσιγάρα.






10. Reval, εμπρός και πίσω όψη. Και αυτή η μάρκα έβγαζε πρωτίστως τσιγάρα, τα γερμανικά άφιλτρα Reval (υπήρχαν και με φίλτρο αλλά όχι στην Ελλάδα). Είπα προηγουμένως ότι ο καπνός West ήταν ο πρώτος διότι αυτός δεν ξέρω πότε κυκλοφόρησε, ούτε για ποιον. Ήταν από αυτές τις μάρκες φαντάσματα που μάλλον υπάρχουν από πάντα αλλά δε βρίσκονται ποτέ και κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή τους.





11. Schwarze Hand, το «μαύρο χέρι», εμπρός και πίσω όψη. Η στριφτή εκδοχή του Roth Händle. Ένας πολύ ιδιαίτερος καπνός, όπως και το αντίστοιχο τσιγάρο. Σκούρα καπνά με μια γεύση που μόνο με Γκολουάζ ή Ζιτάν θα την παρομοίαζα, αν και όχι τόσο χαρντ-κορ. Πρόκειται μάλλον για τον παραδοσιακό γερμανικό τύπο καπνού. Εξίσου μάρκα-φάντασμα όσο και ο Reval, για τον οποίο δεν μπορώ καθόλου να θυμηθώ αν ήταν στο ίδιο στυλ (πάντως το πακέτο αλλού παραπέμπει, με το τροπικό ηλιοβασίλεμα...).







12. Ο υπέροχος αγγλικός Chartwell. Η μόνιμη μάρκα μου επί πολλά χρόνια, και αυτή που με έστρεψε τελεσίδικα από τα τσιγάρα στον καπνό. Από τότε που καταργήθηκε -μπορεί και 15 χρόνια- ακόμη δεν έχω καταφέρει να τον αντικαταστήσω επαξίως.
Μια μάρκα που χάθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος από το πέρασμά της από τούτη τη γη. Αυτή πιθανόν να είναι η μοναδική της παρουσίαση στο Ίντερνετ. 


Όλα αυτά από μια εποχή που το στριφτό το κάπνιζαν μεν τόσο λίγοι ώστε σε κοίταγε ο κόσμος περίεργα σαν χασικλή, υπήρχαν ακόμη και περιπτεράδες που δεν καταλάβαιναν τι εννοείς «καπνό για στριφτό», κι όμως η αγορά ήταν πλούσια και με ποικιλία!

_________________________
_________________________


Και στη συνέχεια άλλοι 11 καπνοί από το εξωτερικό.




13. Old Holborn
14. Golden Virginia Dark
15. Golden Virginia

Τρία πακέτα από Αγγλία, εμπρός και πίσω όψη, στην ιδιόρρυθμη (και ιδιαίτερα άβολη) συσκευασία των 12,5 γραμμαρίων. Πρόκειται για πακέτα με την κυριολεξία της λέξης: ένα φύλλο μεταλλικό χαρτί τυλιγμένο σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, που μόλις καπνίσεις ένα δυο τσιγάρα αρχίζει να μην έχει σχήμα και να μην μπορεί να κρατήσει τα ψίχουλα του καπνού. Η μόνη λογική χρήση του είναι να το αγοράσει μια παρέα για να το τσακίσει επί τόπου.

Το κάτω κάτω, το κλασικό Golden Virginia, είναι κλειστό στη ζελατίνα του.




16. Tabana. Άλλος ένας  Halfzware, ολλανδικός ή ολλανδικού τύπου. Μάλλον από Ελβετία (?).





17. Sharrow Menthol, από Αγγλία. Πιστεύω ότι πρέπει να ήταν όχι καπνός από το κανονικό εμπόριο, αλλά το ιδιαίτερο χαρμάνι κάποιου καπνοπωλείου (κάτι που γενικά υπάρχει στην Αγγλία - στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο έχουμε μόνο στους καφέδες και στα τσάγια). Το πακέτο είναι απλώς ένα άδειο ασημί σακκουλάκι με τυπωμένη την προειδοποίηση. Η πράσινη μάρκα είναι αυτοκόλλητη.







18. ΗΒ, εμπρός και πίσω όψη. Το στριφτό αντίστοιχο του κλασικού γερμανικού τσιγάρου. Από Γερμανία.





19. Javaanse Jongens Mild. Μάλλον από Ολλανδία. Ένας καπνός που ενώ ποτέ δεν εισαγόταν στην Ελλάδα, εντούτοις ήταν σχετικά γνωστός: ή τον έφερναν πολλοί από ταξίδια, ή τον κάπνιζαν πολλοί τουρίστες, ίσως να τον έφερναν και οι λαθραίοι, δεν ξέρω πώς ακριβώς γινόταν αλλά πάντως τον έβλεπες όχι σπάνια.






20. Buccaneer, από Γερμανία. Καπνός με άρωμα ουίσκι.




21. Amsterdamer, νομίζω από Γαλλία. Ένας σχετικά ελαφρύς, εξαιρετικά αρωματικός καπνός.






21. Marlboro, από τη Γερμανία, όπου οι γνωστές μάρκες τσιγάρων έβγαζαν και στριφτό τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν γίνει το ίδιο κι εδώ.







22. Pal Mall, από Γαλλία. Κρίνοντας από την εμφάνιση του πακέτου θεωρώ αρκετά πιθανό να ήταν ο ίδιος καπνός όπως και στο έτοιμο άφιλτρο τσιγάρο.

Για τον κλασικότερο καπνό στην Ελλάδα, τον Drum, βλ. ειδική ανάρτηση. Μερικοί ακόμα καπνοί είναι σκόρπιοι σε διάφορες αναρτήσεις, που μπορείτε να τις δείτε συγκεντρωτικά εδώ.

9 σχόλια:

Βιργίνιος είπε...

Ρε φίλε Πέπε, είσαι χρονομηχανή γαμώτο. Είδα τον Κούπερ και συγκινηθηκα....

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Υπήρχαν όλα αυτα στα 90ς και δεν τα πήρα γραμμη? Αληθεια η ΣΕΚΑΠ ειχε κυκλοφορησει αλλα 4 χαρμανια Cooper στριφτο,αυτα υπάρχουν πουθενα?

Πέπε είπε...

Εννοείς λάιτς και τέτοια; Δεν τα ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αγνοούσα εντελώς ότι πέρασαν τέτοιες μάρκες από την Ελλάδα. Ήξερα μόνο αυτές τις 5-6 που είχαμε μέχρι πρόσφατα.

Unknown είπε...

re si poso kani to marlboro strifto

Πέπε είπε...

Δεν ξέρω φίλε. Δες στα λινκ, εδώ δεξιά, τα μπλογκ του Μαύρου Ρόδου και του Πέτρου του Μποέμ. Για ζητήματα της τρέχουσας καπνοαγοράς εκεί είναι η πηγή.

Ανώνυμος είπε...

Τους περισσότερους καπνούς δεν τους γνώριζα καν!!! Αλλα πολυ θα ήθελα να τους δοκιμάσω!!! Είμαι λάτρης του van nelle!!! Έχει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και κατεβαίνει καλα στο λαιμό!!! Παλια έκανα golden virginia αλλα τον χάλασαν και αυτόν!!! Απο βιομηχανικά τσιγαρα προτιμώ τα camel!!!

spacefreak είπε...

Roth Händle!!! Ήμουν φανατικός όταν κάπνιζα. Και στον καπνό και στα άφιλτρα...

Unknown είπε...

Τώρα ξεκινάω δικιά μου συλλογή και έχω είδη γύρω στους 10 διαφορετικούς καπνούς. Έχω μέλλον ακόμη