Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

24 πακέτα King size σκληρά, κυρίως από Ελλάδα



Πρώτη σειρά:

1. Silk cut (το μωβ), από τη «συλεκτική» σειρά Τζαζ. Σαξόφωνο.
2. Silk cut ultra mild (το κίτρινο), από την ίδια σειρά. Χορεύτρια.
3. Silk cut ultra mild (το κίτρινο), από την ίδια σειρά. Τρομπέτα.
4. Silk cut ultra mild (το κίτρινο), κανονικό.
5. Silk cut 2000, πακέτο των 21.
6. Salem.

Δεύτερη σειρά:

7. Lucky Strike. Αν δεν είναι ελληνικό, μπορεί να είναι γαλλικό ή γερμανικό. (*)
8. Lycky Strike lights. Από μια συλλεκτική σειρά με pin-up girls.
9. Muratti 2000, από Γαλλία.
10. Gold Coast lights φίλτρο (όχι king size), από τα Κανάρια νησιά.
11. Dunhill, από άδηλη χώρα προέλευσης.
12. Dunhill Lights.

Τρίτη σειρά:

13. Milde Sorte (classic light).
14. Marlboro υπερκλασικό.
15. Black Death.
16. Milde Sorte Ultra.
17. Fortuna, από Γαλλία.
18. L&M (Liggett & Myers)

Τέταρτη σειρά:

19. West.
20. West lights.
21. West tobaccos.
22. West tobaccos lights.
23. Bastos, από Γαλλία.
24. Welcome φίλτρο (όχι king size), από άδηλη χώρα προέλευσης.

Τα συλλεκτικά Silk Cut Τζαζ (1-3) είναι ακριβώς η περίπτωση συλλεκτικής μούφας που λέγαμε και στην ανάρτηση για τα συλλεκτικά Κάμελ. Τα πακέτα είναι κανονικά, σαν αυτό που βλέπουμε στη θέση 4. Η σκιά με τα όργανα είναι τυπωμένη στη ζελατίνα! Πρέπει να είχαν βγει 4 τέτοια: τα τρία που βλέπουμε κι ένα με κοντραμπάσο, και όλα αυτά επί τέσσερα, καθώς τότε τα Σιλκ Κατ έβγαιναν σε τέσσερα χρώματα (από το πλήρες προς το ελαφρύ: μωβ, γαλάζιο, κίτρινο, άσπρο ή γκρίζο -δε θυμάμαι ακριβώς...). Δεν τα έχω όλα.
Το ασημί Silk cut 2000 είναι επετειακή έκδοση, και πιστεύω ότι το τσιγάρο μέσα πρέπει να ήταν αυτό που αντιστοιχεί στο μωβ πακέτο, αφού δε γράφει ούτε Mild ούτε τίποτε ανάλογο.

Το κλασικό Lucky Strike king size σκληρό στη θέση 7, έτσι όπως το βλέπω στη φτγρ δεν προκύπτει από ποια χώρα είναι. Από τη λίστα μου ξέρω ότι αυτό το πακέτο το έχω από Ελλάδα, από Γαλλία και από Γερμανία. Ένα από τα τρία είναι αυτό που βλέπουμε. Το γερμανικό είναι των 19, όπως τα περισσότερα γερμανικά πακέτα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην εμφάνιση.
Το lights με το γκομενάκι είναι ελληνικό βέβαια, όπως δείχνει η προειδοποίηση υγείας. Είναι από άλλη μια ντεμέκ συλλεκτική σειρά, όπου επανεξέδιδαν τα πακέτα με τα  pin-up girls που αρχικά είχαν βγει τον καιρό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν το Λάκι Στράικ με τα κορίτσια του είχαν κρατήσει ψηλά το ηθικό του Αμερικάνου στρατιώτη... Δε βαριέσαι. Εκείνα τα αυθεντικά πακέτα του '40 θα είχαν αληθινή συλλεκτική αξία. Θα ήταν όμως άφιλτρα, και ασφαλώς όχι λάιτ! Τούτα δω είναι να 'χαμε να λέγαμε. Δεν έχω πλήρη σειρά.

Muratti 2000: πάλι επετειακή έκδοση του Muratti Ambassador.

Για το πακέτο Gold Coast lights και για μια επιφύλαξη σχετικά με τα Κανάρια νησιά βλ. εδώ, τέλος.

Στο πακέτο Dunhill Lights, παρατηρήστε τις κομμένες ακμές. Δεν ξέρω αν υπήρχε και κανονικό Dunhill μ' αυτή τη σχεδίαση. Διακρίνω μια πιθανή και έντονη μάλιστα επίδραση από το πακέτο Cartier, αν και πάλι αμφιβάλλω αν μια μάρκα με το βάρος και το κύρος της Dunhill θα ξέπεφτε σε αντιγραφές.

Τα West tobaccos, κανονικά και λάιτ, ήταν τυλιγμένα σε φύλλο καπνού -για την ακρίβεια θα έλεγα μάλλον σε χαρτί από φύλλο καπνού (γιατί δεν έχει νεύρα και τέτοια, είναι εντελώς ομαλό και ομοιόμορφο). Μερικοί παρανοώντας τα ονόμαζαν πουράκια, αλλά ήταν βέβαια τσιγάρα αφού το περιεχόμενο ήταν κομμένος καπνός. Στο πακέτο με τα κανονικά υπάρχει κι ένα τσιγάρο ως δείγμα. Αν θυμάμαι καλά είχαν μια σύντομη επιτυχία και μετά έσβησαν. Ήταν ένα ιδιόμορφο πράγμα που δεν τράβαγε καλά.




30 πούρα και πουράκια κι ένα θρυλικό τσιγάρο


1. King Edward, πακέτο 5 πούρων.
2. Willem II Primo mild, κασετίνα για 20 πουράκια (αν και γράφει «πούρα»)
3. Ritmeester Fresh & Mild slim panatellas, συρταρωτό πακέτο για 5 μακριά πουράκια.
4. Che Sauvages, πακέτο 5 πούρων.
5. Τσιγάρα Sobranie Cocktails, 100'ς, κασετίνα.
6 και 7. Meharis Agio, δύο διαφορετικές κασετίνες. Η πράσινη είναι των 20, η μπεζ των 10, και τα πούρα μάλλον πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια αφού τα πακέτα δε διαφέρουν στο κείμενο αλλά μόνο στο χρώμα. Και πάλι εγώ θα έλεγα πουράκια και όχι πούρα.




8. La Paz Wilde Havana, κασετίνα από σκληρό χαρτόνι των 10 πούρων.
9. La Paz Wilde cigarillos, μεταλλική κασετίνα για 10 πουράκια.
10.  La Paz Mini wilde, μεταλλική κασετίνα για 20 μικρότερα πουράκια.
11. Panter senoritas, ό,τι βλέπουμε (δεν ξέρω περισσότερα)
12. Henri Wintermans, μεταλλική κασετίνα για 10 μικρά πούρα (εγώ και πάλι θα έλεγα πουράκια).
13. Dannemann lonja Brasil, μεταλλική κασετίνα για 10 μικρά πούρα (θα έλεγα μακριά πουράκια).
14. Dannemann lonja Sumatra, μεταλλική κασετίνα για 10 μικρά πούρα (θα έλεγα μακριά πουράκια).
15. Clubmaster Long, μεταλλική κασετίνα για 10 μακριά πουράκια.
16. Clubmaster Half Coronas, συρταρωτό πακέτο 5 πούρων.


17. Villiger Mild Export Kings, πακέτο 5 πούρων.
18. Hamlet Mild, πακέτο 5 μικρών πούρων.
19. Agio Junior Tip, πακέτο για 10 πουράκια με επιστόμιο.
20. Ritmeester, μεταλλική κασετίνα για 10 πουράκια.

Από πούρα δε γνωρίζω. Άλλα τα βλέπω πουράκια αλλά η συσκευασία γράφει small cigars αντί cigarillos, σ' άλλα δεν ξεχωρίζω ποιες λέξεις είναι η μάρκα και ποιες είναι όροι της πουρολογίας σχετικά με το μέγεθος ή άλλο χαρακτηριστικό, κ.ο.κ..

Τα θρυλικά τσιγάρα Κοκτέιλς του Sobranie of London όλοι τα ξέρουμε βέβαια. Που είναι πολύχρωμα, πέντε διαφορετικά χρώματα τσιγάρων σε κάθε πακέτο (4 κίτρινα, 4 μωβ κ.ο.κ.). Μου κάνει εντύπωση που βλέπω την προειδοποίηση υγείας στα ελληνικά: δε θυμόμουν ότι είχαν υπάρξει στο ελληνικό εμπόριο αυτά τα τσιγάρα! Τώρα ασφαλώς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βέβαια σε άλλες χώρες.

Σ' όλη αυτή την παρτίδα παρακολουθούμε την εξέλιξη των προειδοποιήσεων στα όχι πολύ πρώιμα αλλά ούτε και πολύ όψιμα βήματά της, μάλλον στα μεσαία: αρχικά η προειδοποίηση ήταν κρυμμένη στο πλάι ή πίσω. Εδώ τη βλέπουμε να έχει μετακομίσει στη φάτσα, άλλοτε τυπωμένη, άλλοτε σε αυτοκόλλητο, αλλά πάντως πιο σεμνή από το σημερινό νεκροτάμπελο.
Στο πακέτο των Κοκτέιλς η διάταξη του κειμένου της προειδοποίησης είναι ατυχής: κάτι το μέγεθος, κάτι οι αποστάσεις, αισθητικά το πράγμα έχει αποτύχει. Παρά ταύτα είναι τυπωμένη στο ίδιο χρώμα όπως και το κείμενο του κυρίως πακέτου (εδώ χρυσό). Αυτή ήταν μια πολιτισμένη περίοδος της ανθρωπότητας: ναι, να μπει η προειδοποίηση, και να μπει και σε εμφανές σημείο γιατί μόνο έτσι έχει νόημα - αλλά να μην μπει σαν την μπότα του βάρβαρου εισβολέως: να σεβαστεί την υπάρχουσα αισθητική του πακέτου και να ενσωματωθεί σ' αυτήν!

__________________________________________
Συμπλήρωσις δευτέρα:


21. Henri Wintermans Half Corona, πακέτο των 5 πούρων.
22. Henri Wintermans Flor Fina, κασετίνα των 10 πούρων señoritas.
23. Dannemann Speciale Sumatra, μεταλλική κασετίνα για 20 πουράκια.
24-25. Henri Wintermans Café Crème, δύο μεταλλικές κασετίνες για 20 πουράκια, παλιότερη και νεότερη.
26. Che, πακέτο των 5 «άγριων» (sauvages) πούρων. Μάλλον το ίδιο πούρο με το Νο 4, αλλά άλλο πακέτο.
27. Panter Sprint, μεταλλική κασετίνα για 20 πουράκια.
28. Villiger Premium No 10 Sumatra, μεταλλική κασετίνα για 10 πουράκια.
Στη φωτογραφία περιλαμβάνεται και ένα πακέτο King Edward, αλλά δεν το αριθμώ γιατί είναι ίδιο (αν και όχι το ίδιο, αν προσέξετε) με το Νο 1 αυτής της ανάρτησης.



29. King Edward the seventh, μαλακό πακέτο τύπου τσιγάρων για 20 πουράκια με φίλτρο 100'ς.
30. Willem II,  κασετίνα των 10 πούρων extra señoritas.

Κρίνοντας από το πορτρέτο ο βασιλιάς Εδουάρδος ο έβδομος πρέπει να ήταν το ίδιο πρόσωπο με το βασιλιά Εδουάρδο τον Αήττητο. Ως τίτλοι σημάτων πάντως είναι διαφορετικοί. Σε αντίθεση με τα επαναστατικά Che, αυτά τα πούρα φαντάζουν εντελώς σαιξπηρικά. Άσε που έχουμε και τον ίδιο τον Άμλετ στο Νο 18.





31. Henri Wintermans slim panatella, μεταλλικό κουτί των 50 πούρων.

Τα πούρα ποτέ δεν τα είχα πάρει πολύ στα σοβαρά ως μέρος της συλλογής, να όμως που απροσδόκητα αρχίζουν κι εδώ να συμπληρώνονται κάποιες σειρές.



Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

12 παντοσύναχτα πακέτα μαλακά των 20


1. Lucky Strike King size, από τα αφορολόγητα του αεροδρομίου, ΗΠΑ.
2. Ducados, πουράκια με φίλτρο King size, από Ισπανία. Ταλαιπωρημένο.
3. Космос (Kosmos) φίλτρο (όχι King size), Γ΄ κατηγορίας, από ΕΣΣΔ. 
4. Krüger King size, από Κανάρια νησιά.
5. Helikon Lights, φίλτρο, από Ουγγαρία.
6. Harman King size, από Τουρκία.
7. Ligeros extra suaves, πουράκια σε μέγεθος King size άφιλτρα, από άδηλη χώρα προελεύσεως.
8. Медео (Medeo) φίλτρο, από το Καζαχστάν.
9. Maltepe King size, από Τουρκία.
10. Marlboro Lights King size, από ΗΠΑ.
11. P. Stuyvesant King size, από Γαλλία.
12. Άσσος King size, από Ελλάδα.

Το Χαρμάν σε καλύτερη φωτογραφία.


Στη λίστα μου βλέπω τα μεγέθη όπως τα έχω γράψει εδώ. Ομολογουμένως η φωτογραφία δε μοιάζει να συμφωνεί: τα ουγγαρέζικα Ελικών δείχνουν να είναι ίδια με τα διπλανά τους τούρκικα Χαρμάν, άρα King size. Τα Λιχέρος πάλι μοιάζουν πιο κοντά, μάλλον σαν απλώς μεγάλα άφιλτρα παρά King size. Ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω τα πακέτα μπροστά μου, μόνο τις φωτογραφίες που τις τράβηξα βιαστικά χωρίς να έχω χρόνο να εξετάσω ξανά από την αρχή το κάθε πακέτο, μεταφέρω ό,τι έχει η λίστα. Η λίστα φτιαχνόταν ταυτόχρονα με τη συλλογή, και σε γενικές γραμμές τη θεωρώ αξιόπιστη.

Τα Λιχέρος παράγονται σε κάποια ισπανόφωνη χώρα. Για το πού επωλείτο το συγκεκριμένο πακέτο, έχω στη λίστα μια σημείωση «ΕΣΣΔ», που μου φαίνεται πολύ απίθανη. Πιθανότατα έχει γίνει κάποιο λάθος, π.χ. να έγραψα εκεί το «ΕΣΣΔ» αντί για κάποια άλλη καταχώριση πακέτου που βρήκα την ίδια μέρα (κλασική περίπτωση τυπογραφικού λάθους). Δε νομίζω να εισήγοντο τέτοια δυτικά προϊόντα στη Σοβιετική Ένωση.

«Κόσμος» στα ρωσικά σημαίνει διάστημα -όπως λέμε κοσμοναύτης. Η εικόνα δείχνει προφανώς ένα διαστημόπλοιο, άρα δοξάζει την τεχνολογική πρόοδο του σοβιετικού πολιτισμού. 
Στην ΕΣΣΔ τα τσιγάρα χωρίζονταν σε κατηγορίες. Αυτό είναι τρίτης, η ίδια μάρκα όμως έβγαζε και πρώτης -θα ανεβεί κι αυτό εν καιρώ.

Παρατηρήστε το νεοκλασικισμό του ουγγρικού τσιγάρου Helikon: ο Ελικών ήταν η έδρα των Μουσών, το δε μοτίβο του αρχαίου ναού έχει χρησιμοποιηθεί στη νεότερη εποχή σε κτίρια που να στεγάζουν πανεπιστήμια και άλλα πνευματικά ιδρύματα (όχι μόνο  βέβαια). Θα ήταν προφανώς τσιγάρο των διανοουμένων.

Για το πακέτο Krüger και για μια επιφύλαξη σχετικά με τα Κανάρια νησιά, βλ. εδώ, τέλος.

_________________________________________________
_________________________________________________

Η συλλογή περιλαμβάνει και μερικά αποπαίδια: πακέτα σε πολύ κακή κατάσταση, ή αντικείμενα σχετικά με τον καπνό που δεν είναι πακέτα και δεν ανήκουν σε καμία ομάδα. Αλλά τα αγαπάμε κι αυτά, γιατί είναι της οικογένειας. Ιδού μερικά:


1. John Player Gold leaf lights, King size σκληρό των 25, από Κύπρο. Όμορφο πακέτο, εμπλουτίζει τη μεγάλη σειρά του John Player, αλλά δυστυχώς έχει τα χάλια του.
2. Muratti Ambassador, King size μαλακό, από Ελβετία. (Νομίζω ότι στην Ελλάδα υπήρχε μόνο σκληρό.)
3. Gawith Snuff, ταμπάκος (με άρωμα βερίκοκο). Από Ελλάδα, αν και δε νομίζω ότι το κουτάκι γράφει κάτι διαφορετικό από χώρα σε χώρα.
4. Select, King size σκληρό, από Ελβετία. Αρκετά ταλαιπωρημένο, αλλά θα δικαιώσει την ύπαρξή του όταν σε λίγο ανασυρθούν και τα αδερφάκια του λάιτ και έξτρα λάιτ, πάλι από Ελβετία.
5. Mac Baren Mixture, Scottish blend: καπνός πίπας, μεταλλικό κουτί των 100 γρ., από Γαλλία, πιθανώς από τη δεκαετία '70.

Για το John Player Gold leaf lights έχω να παρατηρήσω ότι το πακέτο παραπέμπει σαφώς περισσότερο στα σχετικώς πιο λαϊκά Player's παρά στα πολυτελή John Player και John Player Special. Έχουν και τη φατσούλα του ναύτη, που την ξέρουμε από τα διάφορα Player's, και η όλη εμφάνιση δεν έχει το βαρύ, σοβαρό ύφος των πολυτελών της ίδιας εταιρείας. Κι όμως το συγκεκριμένο σήμα το ονόμασαν John Player και όχι Player's.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Άλλα 10 τσιγάρα ελληνικά και ξένα κι ένα πουράκι.


1. Colt, King size σκληρό.
2. Elle, King size σκληρό.
3. Lord Extra, King size σκληρό.
4. Cortina Ultra Lights, King size σκληρό.
5. 555 (State Express), King size σκληρό.
6. Viceroy, King size σκληρό, από ΗΠΑ.
7. Victory, King size σκληρό, από άγνωστη χώρα. Δεν έχει βγει καλά, το βλέπουμε στην επόμενη φτγρ.
8. Regal, King size σκληρό.
9. Dannemann Speciale, πουράκια, μεταλλική κασετίνα των 20.
10. Pall Mall, King size (με φίλτρο) σκληρό.
11. Regal, το ίδιο με το 8 αλλά από Αγγλία. Λίγο ταλαιπωρημένο.


Τα τρία πρώτα, Colt, Elle, Lord Extra είναι ελληνικά σήματα που δε μακροημέρευσαν. Ιδιαίτερα το γυναικείο τσιγάρο Elle δε θυμάμαι ποτέ να το είδα να έχει κάποια κίνηση.

Το Cortina, ένα από τα πρώτα ούλτρα λάιτς της ελληνικής αγοράς, έχει τις περιεκτικότητες τυπωμένες  στην πρόσοψη. Αυτό δεν έχει σχέση με καμία νομοθεσία, απλώς με το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να προβάλει τα μικρά ποσοστά πίσσας και νικοτίνης ως το κατεξοχήν δυνατό σημείο αυτού του σήματος (και όχι π.χ. τη γεύση, τη σύνδεση με μαγκιά ή αριστοκρατία ή τον αμερικάνικο μύθο ή διάφορα άλλα προσόντα που προέβαλαν άλλες εταιρείες για τα δικά τους προϊόντα). Το θυμάμαι και στις διαφημίσεις αυτού του σήματος. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πριν επιβληθεί διά νόμου -και κατά συνέπεια κωδικοποιηθεί- η αναγραφή των περιεκτικοτήτων, τις μετρούσαν σε γραμμάρια και όχι σε μιλιγκράμ, έτσι ώστε τα πολλά δεκαδικά ψηφία να κάνουν τα νούμερα να φαντάζουν εξωπραγματικά χαμηλά.

Το Viceroy (Βάισρόι - μην το μπερδεύουμε με το διπλανό Victory - Βίκτορι), με το όχι ιδιαίτερα εμπνευσμένο γραφικό που παραπέμπει σε θυρεούς, ασπίδες, οικόσημα, αριστοκρατία, είναι ένα από τα πολλά τσιγάρα με ονόματα από πολιτειακούς θεσμούς. Viceroy είναι ο αντιβασιλιάς. Έχουμε και Parliament (κοινοβούλιο), President (πρόεδρος), διάφορες παραλλαγές των λέξεων Royal και Regal (βασιλικός) κλπ.. Δε θα βάλω και το Prince εδωμέσα, γιατί ο συγκεκριμένος πρίγκιπας είναι μάλλον κάποια αφαιρετική εξιδανίκευση, ο «τέλειος», ο «ιδανικά κορυφαίος», παρά ο κυριολεκτικός τίτλος ευγενείας του πρίγκιπος που υπάρχει σε όσες χώρες έχουν βασιλεία.

Για το 555 υπάρχουν πολλά να πει κανείς, αλλά εγώ δεν τα γνωρίζω. Πετάω το μπαλάκι σε όποιον αναγνώστη θέλει. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η σχεδίαση του πακέτου είναι υψηλότατης καλαισθησίας: μπορεί να μη βγάζει μάτι με καμιά καραμπινάτη εικόνα, η λεπτότητα όμως της γραμμής στην ανεικονική παράσταση, η ισορροπία των χρωμάτων κλπ. είναι για τους εστέτ!


Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Συλλεκτικές σειρές Camel

Όταν ένα προϊόν μαζικής παραγωγής σημαίνεται από τη στιγμή της κυκλοφορίας του ως συλλεκτικό, πρόκειται φυσικά περί απάτης. Οι συλλέκτες το ξέρουμε, και νιώθουμε και κομμάτι μειωμένοι με κάτι τέτοια: σου λέει, εγώ τόσα χρόνια μαζεύω με υπομονή και μεράκι τα πακέτα ένα ένα, τα μετατρέπω μόνος μου από σκουπίδια σε συλλεκτικά αντικείμενα, κι έρχεσαι τώρα και μου λανσάρεις ένα πράμα που είναι ετοιματζήδικα συλλεκτικό επειδή εσύ αποφάσισες να γράψεις απ' έξω «συλλεκτικό»; Η συμπλήρωση μιας τέτοιας σειράς δεν απαιτεί ούτε μεράκι ούτε υπομονή ούτε γνώσεις, τίποτε, μόνο να πας και να τα αγοράσεις.

Τσιμπάμε nonetheless. Ο άλλος την ξέρει τη νοοτροπία του συλλέκτη, ξέρει ότι δεν αφήνει αναπάντητη ούτε την πιο εύκολη πρόκληση, και τον χτυπάει εκεί που πονεί.

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα πρόσφατα χρόνια, τα Κάμελ ήταν η πρώτη μάρκα τσιγάρων που έφερε στη μόδα αυτή τη γιαλαντζί συλλεκτική απάτη.



 Πάμε ξανά γιατί με το φλας δε βγαίνουν καλά...




Ναι, και χωρίς το φλας βγαίνουν καλύτερα... Τέλος πάντων.

1. Η πρώτη συλλεκτική σειρά Κάμελ ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια της μάρκας, 1913-1993. Έξι πακέτα, αριθμημένα 1 έως 6, που στη ράχη τους αναφέρουν κεφάλαια από την ιστορία του Κάμελ. Βγήκαν και σε σκληρό και σε μαλακό. Εδώ βλέπουμε την εμπρός όψη των μαλακών πακέτων και την πίσω των σκληρών.
2. Το γαλάζιο πακέτο που είναι μόνο του γυρισμένο ανάποδα είναι πολύ μεταγενέστερο, αφού δηλαδή τα Κάμελ Λάιτ για κάποιον αναξήγητο λόγο αντικατέστησαν την παραδοσιακή εικόνα της καμήλας στην έρημο, που ήταν ίδια όπως στο κανονικό Κάμελ, απλώς πιο ανοιχτόχρωμη, με αυτή τη σοφτ παπαριά που όλοι ξέρουμε (αν δεν την ξέρουμε, να τη κι εδώ). Ενώ αυτή η αλλαγή στο ντιζάιν δε μου άρεσε, η σειρά διαφημίσεων με το καμελάκι και τα δαιμόνια εικονολογοπαίγνια ήταν από τις καλύτερες που θυμάμαι στη ζωή μου (μαζί με τα Σιλκ Κατ - και δεν εννοώ μόνο διαφημίσεις τσιγάρων, απλώς τυχαίνει δύο κορυφαίες σειρές διαφημίσεων να είναι για τσιγάρα). Ένα λοιπόν από αυτά τα καμελάκια είναι σ' αυτό το πακέτο.
3. Τέσσερα γερμανικά πακέτα Κάμελ κανονικό σκληρό, της ίδιας εποχής, με εικόνες της ίδιας σειράς με το καμελάκι. Είναι μέσα στη δική τους μικρή κούτα των 4 πακέτων, που κι αυτή είναι από τη σειρά. Κάποια, ίσως και τα τέσσερα, είναι κλειστά με τη ζελατίνα τους.
4. Πάμε μια όπισθεν στο χρόνο: Κάμελ λάιτ με το κανονικό (παλιό) ντιζάιν. Λίγα χρόνια μετά την πρώτη συλλεκτική σειρά (όσα χρειάζονται για να πάει η τιμή από 480 σε 500 δρχ.) βγήκε η σειρά Camel Art, με τη γνωστή εικόνα της καμήλας διασκευασμένη από τον ελληνοαμερικανό ζωγράφο Πολ Γιοβανόπουλο σύμφωνα με τις τεχνοτροπίες 8 διαφορετικών ρευμάτων από την ιστορία της Τέχνης: ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, κυβισμό κλπ. (και καλά). Βγήκε στα μαλακά και σκληρά πακέτα Κάμελ λάιτ. Εδώ βλέπουμε την πλήρη σειρά των μαλακών πακέτων, τα οποία μάλιστα είναι κλειστά με τη ζελατίνα τους, και δύο από τα οχτώ σκληρά (ανοιγμένα και καπνισμένα). Τα υπόλοιπα 6 θα αναδυθούν εν καιρώ. Η εμπρός όψη έχει την παραδοσιακή εικόνα Κάμελ, όχι τη γαλαζοσόφτ. Αυτά τα δέκα πακέτα είναι φυλαγμένα σε μεταλλική κούτα Κάμελ (δεν είναι η δική τους).


Να, το πρώτο από τα 6 σκληρά που μας έλειπαν ξεμύτισε κιόλας!

Τα κλειστά πακέτα τσιγάρων είναι η απόλυτη συλλεκτική διαστροφή: υποτίθεται ότι το πακέτο μία χρήση έχει, να είναι μέσα τα τσιγάρα για όσο υπάρχουν, μέχρι να καπνιστούν. Άντε πες, όταν αδειάσει το πακέτο, ο συλλέκτης τού βρίσκει μια καινούργια χρησιμότητα: το κάνει αντικείμενο συλλογής. Ο μη συλλέκτης απλώς θα το πέταγε αφού έχει εκπληρώσει την αποστολή του. Αλλά να το περάσεις κατευθείαν στη δεύτερη αποστολή, τη συλλεκτική, χωρίς να το χρησιμοποιήσεις στην πρώτη, να μην καπνίσεις τα τσιγάρα που γι' αυτά -και όχι για το πακέτο- σου ζήτησε 500 δρχ η κόρη του περιπτερά, και να επιβραβεύεσαι κιόλας γι' αυτή την κουλή επιλογή με το να είναι «πιο συλλεκτικό» το πακέτο σου από το ανοιγμένο, ξεπερνάει κάθε λογική.

Να που το έκανα πάντως. Και ασφαλώς όχι μόνο εγώ...

Αυτή η ανάρτηση θα συμπληρώνεται όσο προχωρούν οι ανασκαφές. Αν οι ομαδικές φωτογραφίες  του μπλογκ αρχίσουν να αντικαθίστανται από ατομικές, και λίγο πιο καθαρές αν δε σας πειράζει, αυτές εδώ θα είναι από τις πρώτες.

..................................

Πρώτη συμπλήρωση: Η σειρά Camel Art σε σκληρά πακέτα.

Κυβισμός, πριμιτιβισμός

Ποπ-αρτ, μεταϊμπρεσιονισμός

Υπερρεαλισμός, εξπρεσιονισμός

Η κοινή εμπρός όψη όλων αυτών των πακέτων

Καρτούλα εντός πακέτου, εμπρός και πίσω όψη.
Υπάρχει ακόμη ο ρεαλιστικός εξπρεσιονισμός, που φωτογραφήθηκε παραπάνω μόνος του, και το κολλάζ που, μαζί μ' ένα δεύτερο αντίτυπο (διπλό πακέτο δηλαδή) του υπερρεαλισμού, εικονίζεται στην ομαδική φωτογραφία παραπάνω. Υπομονή. Όταν τελειώσουν όλες οι πρώτες φωτογραφίσεις θα αρχίσουν οι ατομικές φωτογραφίσεις όσων πακέτων αυτή τη στιγμή είναι σε ομαδικές και στο τέλος όλα θα είναι απλά και τακτικά.

..................................

Δεύτερη συμπλήρωση: Μερικά ξένα και ελληνικά συλλεκτικά Camel (όχι πλήρεις σειρές).


Camel Lights, King Size σκληρό.
Camel, King Size σκληρό.


Δύο πακέτα από Ιταλία, από τη σειρά Anniversary. Μόνο οι πίσω όψεις.


Η εμπρός όψη αυτών των πακέτων είναι τα κλασικά παλιά Camel και Camel Lights. Στο πλάι υπάρχει το εξής κειμενάκι: The Camel pack was created by Richard J. Reynolds in 1913 and is still the same today. R.J.R.Tobacco Co. is now celebrating its famous "cult" design issuing this special Anniversary series. (Το πακέτο Κάμελ δημιουργήθηκε από τον Ρίτσαρντ Τζ. Ρέινολντς το 1913 και είναι ακόμη το ίδιο σήμερα. Η εταιρεία R.J.R.Tobacco Co. γιορτάζει το διάσημο «καλτ» σχέδιό του κυκλοφορώντας αυτή την επετειακή σειρά.)
Όθεν συνάγουμε ότι τα πακέτα μάλλον είναι του 1993: 80 χρόνια από το 1913, γιατί αν ήταν στα 90, το 2003, στο εμπρός μέρος δε θα ήταν η κλασική καμήλα στην Αίγυπτο, ούτε θα έγραφαν υπερήφανα και παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα.


Camel, King size σκληρό. Πέντε πακέτα από Γαλλία, μόνο οι πίσω όψεις.
Η εμπρός όψη είναι και πάλι το παλιό κλασικό Κάμελ. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο σε μερικά πακέτα υπάρχει η ένδειξη Série limitée (περιορισμένη σειρά) και σε άλλα η ένδειξη Édition limitée (περιορισμένη έκδοση). Τα κειμενάκια λένε:
-Ποιος ξέρει να γίνεται ακαταμάχητος;
-Ποιος είναι το είδωλο των κοριτσιών;
-Ποιος έχει πάντα τη θέση του στη βαλίτσα σας;
-Ποιανού του αρέσει να μοιράζεται τις όμορφες στιγμές;
-Ποιος είναι ο πιο πιστός σας σύντροφος;
Δε νομίζω ότι θυμάμαι να είχαν κυκλοφορήσει όλα αυτά (ίσως κάποια μόνο) στην Ελλάδα, όχι μόνο σε πακέτα αλλά έστω και σε διαφημίσεις.

Camel, King size σκληρό. Τρία πακέτα, μόνο οι πίσω όψεις.
 Από την αντίστοιχη ελληνική σειρά. Στην εμπρός όψη το κλασικό παλιό Κάμελ με την ένδειξη Special Edition.


Camel Lights, King size σκληρό. Τρία πακέτα, μόνο οι πίσω όψεις.
Εδώ, στην εμπρός όψη έχουμε πλέον το νεότερο ντιζάιν Κάμελ Λάιτς: γαλάζιο, με την καμήλα όχι σε τέλειο προφίλ αλλά ελαφρώς 3/4, και με φάτσα λίγο πιο καρτούν. Με την ένδειξη «καλοκαιρινό»!! Εδώ ανήκει και το πακέτο που είναι μόνο του στην πρώτη φωτογραφία.

11 πακέτα παντοσύναχτα και ένα ελληνικό


1. Cleopatra, King size σκληρό, από Αίγυπτο
2. Cleopatra lights, φίλτρο σκληρό, από Αίγυπτο
3. Real, King Size μαλακό, από ΗΠΑ (γεμάτο, λείπουν 2-3 τσιγάρα)
4. Star (της Philip Morris), King Size σκληρό, από Ελβετία
5. Kenton, King Size μαλακό, από Γαλλία
6. Prince light, King Size μαλακό
7. Chevignon, King Size  σκληρό, από Γαλλία. Λίγο τσαλακωμένο.
8. Madison φίλτρο, σκληρό, από Ζιμπάμπουε
9. Cleopatra, 100΄ς μαλακό, από Αίγυπτο
10. Seitanes, King Size σκληρό, από Γαλλία.
11. Viceroy, 100΄ς μαλακό, από ΗΠΑ
12. Magna, King Size μαλακό, από ΗΠΑ

Τα αιγυπτιακά «Κλεοπάτρα» στην άλλη πλευρά έχουν τον τίτλο και σε λατινική γραφή. Το κανονικό και το light τα αναφέρω και τα δύο ως king size, παρόλο που το light είναι λιγάκι πιο κοντό. Μιας και δεν εμπίπτει στα όρια άλλου τυποποιημένου μεγέθους, είπα να μην παραείμαι σχολαστικός...
Το ζιμπαμπουανό Μάντισον δεν είναι king size. Έχει το παλιό μέγεθος των τσιγάρων με φίλτρο, όπως ήταν παλιότερα όσα δικά μας ήταν σε κασετίνα (νομίζω ότι πλέον αυτά έχουν όλα προβιβαστεί σε king size).
Seitanes: ωραία περίπτωση... Θα ήθελα να ξέρω ή να θυμάμαι περισσότερα γι΄ αυτό το τσιγάρο. Η μάρκα ανήκει στις παραδοσιακές γαλλικές, αν και δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο σήμα είχε σκούρα καπνά τύπου Ζιτάν. Ο τίτλος θα μπορούσε να σημαίνει «σεϊτάνια», δηλαδή σατανάδες, διαβόλοι, και μ' αρέσει να το σκέφτομαι μ' αυτή την έννοια. Όμως δεν υπάρχει αυτή η λέξη στα γαλλικά. Είναι απλώς η επωνυμία της εταιρείας Seita, με μια κατάληξη που μάλλον παραπέμπει στα Gitanes, τη μία από τις δύο πιο κλασικές μάρκες της εταιρείας -η άλλη φυσικά ήταν τα Γκολουάζ. 

John Player, Prince, Select και μερικά (ακόμη) της Reemtsma


1. John Player Special, King Size σκληρό (άδηλης προελεύσεως - το ίδιο και από Ελλάδα, δε χρειάζεται δεύτερη φτγρ)
2. John Player extra mild, King Size σκληρό
3. Prince, King Size μαλακό
4. Prince medium, King Size μαλακό
5. Reval, μεγάλο άφιλτρο, μαλακό
6. Το ίδιο από Γερμανία
7. Reval φίλτρο, King Size μαλακό, από Γερμανία
8. Ernte 23, King Size μαλακό, από Γερμανία
9. Roth Handle, μεγάλο άφιλτρο, μαλακό
10. Roth Handle, King Size μαλακό, από Γερμανία
11. Select Extra, King Size μαλακό, από Ελβετία
12. Select lights, King Size μαλακό, από Ελβετία

Craven "A", Καρέλια, Ronson και μερικά της Reemtsma


12 πακέτα King Size σκληρά:

1. Καρέλια Special
2. Καρέλια Medium (νομίζω έχει καταργηθεί)
3. Καρέλια Lights
4. Ronson
5. Craven "A" από Αγγλία
6. Craven "A" Lights (από πού άραγε;)
7. Craven "A" Menthol από Νότια Αφρική
8. R6
9. R1 Minima (Ultimate light)
10. R1 (Ultra Light)
11. Το ίδιο από Γερμανία, αλλά τώρα γράφει Ultra rich flavor
12. Reemtsma 1

Σημείωση: το R1 δεν είναι η ούλτρα λάιτ εκδοχή κάποιου άλλου τσιγάρου. Βγήκε εξ αρχής ως ούλτρα λάιτ. Έβγαλε όμως και την ακόμη ελαφρύτερη εκδοχή, R1 Minima. Κρίνοντας από το ντιζάιν, που είναι κοινό με το R6, ίσως η Reemtsma να είχε βγάλει ολόκληρη σειρά με νούμερα. Πάντως στην Ελλάδα δεν ξέρω να είχαμε ποτέ άλλο από το R6 (που είναι κανονικού βάρους) και το R1. 

Οχτώ ελληνικά και ξένα τσιγάρα και ένα πουράκι.


1. George Karelias & Sons (Χρυσή κασετίνα άφιλτρη).
2. Σαντέ King Size φίλτρο κασετίνα (του Παπαστράτου). Το σήμα έχει μετονομαστεί σε Ζαντέ.
3. Partizan: δε γνωρίζω λεπτομέρειες. Κατά τα φαινόμενα από κάποια ευρωπαϊκή χώρα του σοσιαλιστικού μπλοκ (ίσως Ρουμανία;). Άθλια κατάσταση.
4. Craven "A" φίλτρο, συρταρωτό πακέτο των 25, Καναδάς. Μέτρια κατάσταση.
5. Parisiennes: γαλλικά τσιγάρα με καπνά Μέριλαντ, μέγεθος μεγάλου άφιλτρου. Ιδιόμορφο μαλακό πακέτο των 20 (κι ας μην του φαίνεται), από Ελβετία.
6. Κοινότατο Camel Lights σκληρό.
7. Πουράκια Henry Wintermann's Cafe Noir. Κασετίνα των 20. (Τα λίγο μικρότερα, και Cafe Noir και το ελαφρύτερο Cafe Creme, κυκλοφορούν σε μεταλλικές κασετίνες και είναι μάλλον πιο συνηθισμένα.)
8. Salem μαλακό 100'ς.
9.  Gauloises Blondes, σκληρό πακέτο των 25.
9.  Victoria, μαλακό King Size των 20, ΗΠΑ (?).

Τα Μέριλαντ είναι καπνά παρόμοιου τύπου με τα καπνά των παραδοσιακών γαλλικών τσιγάρων. Ιδιαίτερα αγαπητά στην Ελβετία. Πολλές γαλλικές μάρκες (Gauloises, Perisiennes) βγάζουν παραλλαγή των τσιγάρων τους με Μέριλαντ ειδικά για την ελβετική αγρά, και μάλιστα συχνά με κίτρινο πακέτο. Φαίνεται ότι είχε καθιερωθεί, όπως στο πράσινο πακέτο αναγνωρίζουμε τα τσιγάρα μενθόλης, οι Ελβετοί στο κίτρινο να αναγνωρίζουν τα Μέριλαντ.

Μεγάλο άφιλτρο: θεωρώντας ως κλασικό μέγεθος άφιλτρου το μικρό, όπως στα Camel, Lucky Strike ή όσα είναι σε κασετίνες (Άσσος σκέτος, Καρέλια Αγρινίου, Σαντέ κ.ά.), ονομάζω μεγάλο το λίγο μεγαλύτερο, όπως εδώ τα Parisiennes. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το King Size άφιλτρο, ίσο σε μήκος με ένα τσιγάρο με φίλτρο King Size  (δηλαδή με το κλασικό μήκος που έχουν τα περισσότερα σημερινά τσιγάρα). Τέτοια άφιλτρα ήταν η Ξάνθη και τα Pall Mall.

Τα Craven "A" της φτγρ δεν είναι king size, είναι απλώς με φίλτρο, δηλαδή λίγο μικρότερα. Τα πρώτα τσιγάρα με φίλτρο ήταν μόλις λίγο μακρύτερα από τα άφιλτρα. Τέτοια ήταν μέχρι κάποια στιγμή όσα είχαμε εδώ σε κασετίνες (Άσσος φίλτρο κλπ.), αλλά νομίζω ότι πλέον έχουν όλα προβιβαστεί σε king size, δηλαδή το μέγεθος με το μεγάλο φίλτρο που ήρθε κάποια στιγμή ως καινοτομία και κατέληξε να είναι ο σχεδόν απόλυτος κανόνας.

Καλωσήρθατε.

Καλωσήρθατε.

Σ' αυτό το μπλογκ σκοπεύω να παρουσιάσω σταδιακά τη συλλογή μου. Μάζευα πακέτα περίπου μέσα στη δεκαετία ΄90, αν και δεν είμαι σίγουρος για τις ημερομηνίες.


Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε μερικά από τα αγαπημένα μου. Δεν είναι όλη η συλλογή έτσι, αυτό είναι το βαρύ πυροβολικό. Να είστε προετοιμασμένοι για πολύ κοινότερα πακέτα.


Υπάρχει η προοπτική (στη σφαίρα των ευχών και των ονείρων) να γίνει εν καιρώ αναλυτική φωτογράφιση των πακέτων ενός προς ένα, και μάλιστα όχι φωτογράφιση αλλά σκανάρισμα ώστε να αποφύγω τις γυαλάδες του φλας και την αλλοίωση της προοπτικής. Αλλά προς το παρόν ας αρκεστούμε σ' αυτές τις φωτογραφίες. Είναι κάτι κι αυτές, αν σκεφτούμε ότι τα έρμα τα πακέτα είχαν να βγουν από τις κούτες ΝΟΥΝΟΥ και ΚΟΡΠΗ, όπου διαχειμάζουν, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.