Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

24 πακέτα King size σκληρά, κυρίως από Ελλάδα



Πρώτη σειρά:

1. Silk cut (το μωβ), από τη «συλεκτική» σειρά Τζαζ. Σαξόφωνο.
2. Silk cut ultra mild (το κίτρινο), από την ίδια σειρά. Χορεύτρια.
3. Silk cut ultra mild (το κίτρινο), από την ίδια σειρά. Τρομπέτα.
4. Silk cut ultra mild (το κίτρινο), κανονικό.
5. Silk cut 2000, πακέτο των 21.
6. Salem.

Δεύτερη σειρά:

7. Lucky Strike. Αν δεν είναι ελληνικό, μπορεί να είναι γαλλικό ή γερμανικό. (*)
8. Lycky Strike lights. Από μια συλλεκτική σειρά με pin-up girls.
9. Muratti 2000, από Γαλλία.
10. Gold Coast lights φίλτρο (όχι king size), από τα Κανάρια νησιά.
11. Dunhill, από άδηλη χώρα προέλευσης.
12. Dunhill Lights.

Τρίτη σειρά:

13. Milde Sorte (classic light).
14. Marlboro υπερκλασικό.
15. Black Death.
16. Milde Sorte Ultra.
17. Fortuna, από Γαλλία.
18. L&M (Liggett & Myers)

Τέταρτη σειρά:

19. West.
20. West lights.
21. West tobaccos.
22. West tobaccos lights.
23. Bastos, από Γαλλία.
24. Welcome φίλτρο (όχι king size), από άδηλη χώρα προέλευσης.

Τα συλλεκτικά Silk Cut Τζαζ (1-3) είναι ακριβώς η περίπτωση συλλεκτικής μούφας που λέγαμε και στην ανάρτηση για τα συλλεκτικά Κάμελ. Τα πακέτα είναι κανονικά, σαν αυτό που βλέπουμε στη θέση 4. Η σκιά με τα όργανα είναι τυπωμένη στη ζελατίνα! Πρέπει να είχαν βγει 4 τέτοια: τα τρία που βλέπουμε κι ένα με κοντραμπάσο, και όλα αυτά επί τέσσερα, καθώς τότε τα Σιλκ Κατ έβγαιναν σε τέσσερα χρώματα (από το πλήρες προς το ελαφρύ: μωβ, γαλάζιο, κίτρινο, άσπρο ή γκρίζο -δε θυμάμαι ακριβώς...). Δεν τα έχω όλα.
Το ασημί Silk cut 2000 είναι επετειακή έκδοση, και πιστεύω ότι το τσιγάρο μέσα πρέπει να ήταν αυτό που αντιστοιχεί στο μωβ πακέτο, αφού δε γράφει ούτε Mild ούτε τίποτε ανάλογο.

Το κλασικό Lucky Strike king size σκληρό στη θέση 7, έτσι όπως το βλέπω στη φτγρ δεν προκύπτει από ποια χώρα είναι. Από τη λίστα μου ξέρω ότι αυτό το πακέτο το έχω από Ελλάδα, από Γαλλία και από Γερμανία. Ένα από τα τρία είναι αυτό που βλέπουμε. Το γερμανικό είναι των 19, όπως τα περισσότερα γερμανικά πακέτα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην εμφάνιση.
Το lights με το γκομενάκι είναι ελληνικό βέβαια, όπως δείχνει η προειδοποίηση υγείας. Είναι από άλλη μια ντεμέκ συλλεκτική σειρά, όπου επανεξέδιδαν τα πακέτα με τα  pin-up girls που αρχικά είχαν βγει τον καιρό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν το Λάκι Στράικ με τα κορίτσια του είχαν κρατήσει ψηλά το ηθικό του Αμερικάνου στρατιώτη... Δε βαριέσαι. Εκείνα τα αυθεντικά πακέτα του '40 θα είχαν αληθινή συλλεκτική αξία. Θα ήταν όμως άφιλτρα, και ασφαλώς όχι λάιτ! Τούτα δω είναι να 'χαμε να λέγαμε. Δεν έχω πλήρη σειρά.

Muratti 2000: πάλι επετειακή έκδοση του Muratti Ambassador.

Για το πακέτο Gold Coast lights και για μια επιφύλαξη σχετικά με τα Κανάρια νησιά βλ. εδώ, τέλος.

Στο πακέτο Dunhill Lights, παρατηρήστε τις κομμένες ακμές. Δεν ξέρω αν υπήρχε και κανονικό Dunhill μ' αυτή τη σχεδίαση. Διακρίνω μια πιθανή και έντονη μάλιστα επίδραση από το πακέτο Cartier, αν και πάλι αμφιβάλλω αν μια μάρκα με το βάρος και το κύρος της Dunhill θα ξέπεφτε σε αντιγραφές.

Τα West tobaccos, κανονικά και λάιτ, ήταν τυλιγμένα σε φύλλο καπνού -για την ακρίβεια θα έλεγα μάλλον σε χαρτί από φύλλο καπνού (γιατί δεν έχει νεύρα και τέτοια, είναι εντελώς ομαλό και ομοιόμορφο). Μερικοί παρανοώντας τα ονόμαζαν πουράκια, αλλά ήταν βέβαια τσιγάρα αφού το περιεχόμενο ήταν κομμένος καπνός. Στο πακέτο με τα κανονικά υπάρχει κι ένα τσιγάρο ως δείγμα. Αν θυμάμαι καλά είχαν μια σύντομη επιτυχία και μετά έσβησαν. Ήταν ένα ιδιόμορφο πράγμα που δεν τράβαγε καλά.




10 σχόλια:

Βιργίνιος είπε...

Πέπε, μόλις τώρα πρόσεξα οτι το Black Death που εχεις ειναι ελληνικό! Ηξερα οτι κυκλοφορουσε καποια στιγμη στην Ελλαδα η βοτκα Black Death, μεσα σε φερετρο μαλιστα, αλλα αγνοουσα παντελως τα τσιγαρα.

Πέπε είπε...

Ναι, είναι το μοναδικό πακέτο που θα μπορούσε να ενσωματώσει το νεκροτάμπελο χωρίς να καταστρέψει την αισθητική του. Δυστυχώς (!!) τότε δεν υπήρχαν ακόμη νεκροτάμπελα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το τσιγάρο βγήκε ως αντικαπνιστική προπαγάνδα καθαρά, το δήλωνε και η εταιρεία δεν το αγόρασα ποτέ αλλά δεν ξέρω και κανέναν που να το έχει δοκιμάσει. Για τη βότκα δεν είχα ιδέα...σε φέρετρο.

Πέπε είπε...

Πρέπει να στόχευε πάντως και σε τύπους που «δε μασάνε από αντικαπνιστική προπαγάνδα» και που «πόσο κυνικοί παίζει να είναι». Ή που απλά γουστάρουν μακάβριες εικόνες.

Εγώ το βρίσκω ψιλοκάλτ και ταυτόχρονα ψιλοεμπορικό (με την έννοια ότι κάνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι γενικά θεωρείται εμπορικό, για να βρει απήχηση στους εναλλάκτικ).

Πέπε είπε...

Μη συγχέουμε με το Death: άλλη μάρκα, που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Πακέτο επίσης μαύρο με άσπρη νεκροκεφαλή, πολύ πιο μακάβριο -χωρίς ίχνος χιούμορ στην απεικόνιση-, και έβγαινε και σε λάιτ!

http://lastexitblog.com/2008/03/12/death/

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Deathcigs1.jpg

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Τα Black Death στην Τουμπα όπου μεγαλωσα ειχαν κάνει μεγαλο σουξε: αν και μετριο τσιγαρο,το καπνιζαν όλοι οι Μεταλάδες γιατι ήταν κάλτ. Θυμαμαι σε κάποια φαση η εταιρεια είχε ξεφυγει και τα εβγαλε με Limited Edition χαρτακι "Το καπνισμα σκοτωνει περισσοτερο απο όσο νομιζεις και αν πεθανεις στα αρχιδια μας". Από ότι φαινεται το Black Devil ειχε επιτυχια μόνο στην γειτονια μου,αφου εκει στο γυρισμα του 2000 σταματησαν να βγαινουν.

Ανώνυμος είπε...

Όντως Πέπε το μπερδεύω με το Death, αγγλικό τσιγάρο που είχε στο πακέτο νεκροτάμπελο πριν υποχρεωθούν οι εταιρείες να βάλουν νεκροτάμπελο.


Το Black Death ήταν αμερικάνικο και στα πλαίσια του χιούμορ μιας και δεν εστίαζε στο ότι το κάπνισμα βλάπτει. Σαν τα επίσης αμερικάνικα go to hell, που έγραφαν "cheaper than psychiatry better than a nervous breakdown" νομίζω ήταν της ίδιας εταιρείας.

Βιργίνιος είπε...

Για τη βότκα να σημειώσω οτι πράγματι υπήρχε. Ως φοιτητής είχα και το μπουκάλι και του είχα βάλει κερί κιολας στο στόμιο-φυσικά ήταν πολύ παλαιότερο και το είχε φέρει η αδερφή μου σπίτι. Το ίδιο πακέτο υπάρχει στη συλλογή μου από την Ιταλία. Η εταιρία: Consolidated European Brands LTD, UK και ομολογώ οτι είναι πρώτη φορά που ακούω γι'αυτήν.

Πέπε είπε...

Κάντε λίγο υπομονή, σε προσεχή ανάρτηση έρχονται τα τσιγάρα Στολίσναγια.

Ανώνυμος είπε...

Ε! Σε λίγο θα βγάλουνε και τσιγάρα Μαλαματίνα.