Οι ολλανδικοί καπνοί Drum (που προφέρονται Ντρυμ, γιατί δεν είναι αγγλική λέξη, παρόλο που σημαίνει ό,τι και το αγγλικό drum=τύμπανο) είναι μάλλον η πιο κλασική μάρκα στριφτού στην Ελλάδα. Τον καιρό εκείνο όλα τα πακέτα ήταν πενηντάρια (όπως και στις υπόλοιπες μάρκες), και αποτελούνταν από χαρτί μέσα σε μαλακή ζελατίνα. Αυτό το είδος πακέτου δε χρησιμοποιείται σήμερα σε καμία μάρκα στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες όμως υπάρχει.
Πέρα από αυτή τη γενική διαπίστωση, τα πακέτα Drum άλλαζαν αρκετά συχνά εμφάνιση. Μοιάζαν σαν να εισάγονται κάθε φορά από διαφορετικό ξένο εξαγωγέα.
1. Drum Halfzware shag. Ο κλασικός Ντραμ (οκέι, σας έδειξα το εύρος των γνώσεών μου, τώρα θα συνεχίσω να προφέρω σαν όλο τον κόσμο), halfzware, δηλαδή «ημίβαρος». Η γενική διαίρεση των ολλανδικών χαρμανιών είναι σε βαριά, 3/4 βαριά, ημίβαρα και 1/4 βαριά. Μεταξύ των Ντραμ όμως αυτός είναι ο βαρύτερος, και όλοι οι άλλοι ορίζονται ως «ελαφριοί» -«έξτρα ελαφριοί» κλπ. σε σχέση με αυτόν.
2-4. Drum milde shag (ολλανδιστί) ή mild (αγγλιστί). Τρία πακέτα με μικρές διαφορές. Τα δύο πρώτα διαφέρουν μόνο στην ταινία (γλώσσα και γραμματοσειρά υποτίτλου, σχήμα τελειώματος), ενώ το τρίτο έχει συνολικά άλλη σχεδίαση. Πάντως και τα τρία είναι από ελληνικά περίπτερα.
5-7. Drum Extra milde shag. Τρία πακέτα σε σχεδόν ακριβή αντιστοιχία με τα τρία Μild από πάνω, μόνο που τώρα και στα τρία η γλώσσα είναι ολλανδική. Επίσης όλα από το ελληνικό εμπόριο.
8-9. Drum Ultra milde shag. Δύο πακέτα, ολλανδόφωνα. Λογικά θα πρέπει κάποτε να είχε βγει και η παραλλαγή με την ταινία χωρίς δίπλες στην άκρη, με τα δύο καπνόφυλλα και με μικρά γράμματα. Δεν αποκλείεται όμως, αν αυτή η σειρά είναι παλιότερη από τις άλλες δύο, να μην υπήρχε τότε Ούλτρα Μάιλντ αλλά μόνο κανονικό, μάιλντ και έξτρα μάιλντ. Δύσκολα θα το μάθουμε ποτέ γιατί δεν έχω εντοπίσει κανένα συλλέκτη πακέτων καπνού.
10-11. Drum traveller και Drum traveller milde shag. Τα Drum traveller δεν ήταν διαφορετικοί καπνοί, απλώς διαφορετική σειρά πακέτων. Πωλούνταν στα ντιούτι φρι των αεροδρομίων, και παίζαν γενικώς με την ιδέα του ταξιδιού: υδρόγειος στο φόντο, αεροπλανάκι δίπλα στο λογότυπο Drum, ρητά σχετικά με τα ταξίδια στο εσωτερικό των πακέτων. Πρέπει να έβγαιναν και στις τέσσερις εκδοχές βαρύτητας υποθέτω.
Τα ρητά στο εσωτερικό έξι πακέτων Drum traveller: σοφές και σοφολογιωτατίστικες αναφορές στην κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια του ταξιδιού...
Απλά Μαθήματα Drum. Αυτό το φυλλάδιο, υποτίθεται ενημερωτικό αλλά φυσικά στην πραγματικότητα διαφημιστικό, δε θυμάμαι πού το έδιναν. Ίσως μέσα στην κούτα των 5 πακέτων, μπορεί όμως και σε κανένα περιοδικό. Ποιος ξέρει...
Το σχισμένο χαρτάκι του φόρου δεν είναι πραγματικό αλλά τυπωμένο. Το φυλλάδιο ανοίγει πρώτα όπως το πακέτο του καπνού και μετά από μέσα σαν κανονικό φυλλάδιο με σελίδες. Περιλαμβάνει στοιχειώδεις πληροφορίες για την ιστορία του καπνού, την ιστορία του στριφτού, τις ποικιλίες και τα χαρμάνια, την ειδικότερη ιστορία των Ντραμ κλπ..
Ένα χαρακτηριστικό σημείο που θυμάμαι είναι εκεί που λέει ότι στο στριφτό ο κάθε καπνιστής εκδηλώνει το προσωπικό του στυλ στρίβοντας το τσιγάρο με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η σελίδα δείχνει καμιά δεκαριά στριφτά τσιγάρα διαφορετικών στυλ που υποτίθεται ότι το καθένα ονομάζεται κάπως. Σαχλαμάρες βέβαια - αυτός που έστριψε τα τσιγάρα που φωτογραφήθηκαν ήξερε να στρίβει μ' ένα μόνο τρόπο, και όλα τα άλλα είναι απλώς χάλια -αλλά πολύ χάλια, δηλαδή εμφανώς αφύσικα. Το θέμα όμως είναι ότι ούτε ένα από τα δέκα-τόσα τσιγάρα δεν έχει φίλτρο. Κάπου μέσα στο φυλλάδιο αναφέρεται ότι πλέον «σήμερα» μερικοί βάζουν και φίλτρο στα στριφτά τους, είναι όμως σαφές ότι πρόκειται για μια νεοεμφανιζόμενη τάση, περιθωριακή τότε ακόμη.