Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σημερινές κασετίνες

Διακόπτουμε για λίγο την παρουσίαση της κυρίως συλλογής, που αποτελείται από παλιότερα πακέτα, για ένα σύντομο ταξίδι στο παρόν.

Η κασετίνα είναι το αγαπημένο μου είδος πακέτου. Πριν από πολλά χρόνια ήταν το στάνταρ στην Ελλάδα. Σταδιακά περιορίστηκε σε παλιές ελληνικές μάρκες, καθώς όλα τα ξένα και τα καινούργια ελληνικά τσιγάρα έβγαιναν σε όρθια πακέτα, μαλακά ή σκληρά, κι έτσι η κασετίνα συνδέθηκε κυρίως με το παλιό, παραδοσιακό τσιγάρο, είτε αυτό θεωρείται καλό (το γνήσιο ελληνικό προϊόν όπως τότε) είτε κακό (το παρωχημένο, παππουδίστικο τσιγάρο με την χαρακτηριστική μπόχα). Σε χώρες του εξωτερικού όμως η κασετίνα ήταν, αντιθέτως, το πακέτο των υπερπολυτελών τσιγάρων.

Αργότερα η εταιρεία Καρέλια λάνσαρε τη «Χρυσή Κασετίνα». Ήταν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ένα καινούργιο τσιγάρο έβγαινε σε κασετίνα. Καθώς μάλιστα επρόκειτο για τσιγάρο αφενός σύγχρονο και αφετέρου καλό, αυτό αναβάθμισε τη γενική εντύπωση για την κασετίνα, φέρνοντάς την πιο κοντά στην αντίστοιχη του εξωτερικού. Παράλληλα πολλά παλιομοδίτικα τσιγάρα που συσκευάζονταν σε κασετίνες καταργήθηκαν (κυρίως με το κλείσιμο του Κεράνη). Σ' αυτά περιλαμβάνονταν και καλά και κακά τσιγάρα, όλα όμως είχαν κάποια συγκεκριμένα «παρελθοντολογικά» (και καλά) χαρακτηριστικά: ελληνικά, με πολλά χρόνια κυκλοφορίας, με κοινό από κάποια ηλικία και πάνω, με ανατολίτικα χαρμάνια, και κατά κανόνα με ελληνικά ονόματα γραμμένα με ελληνικά γράμματα. Όσα έμειναν ήταν τσιγάρα που, τουλάχιστον σήμερα, έχουν νομίζω αποτινάξει το στίγμα του παππουδίστικου και αναγνωρίζονται από το καπνιστικό κοινό ως αξιοπρεπείς -έως και εξαιρετικές- επιλογές.

Αυτή τη στιγμή όλες κι όλες οι κασετίνες του ελληνικού εμπορίου είναι δέκα, οι εξής:

Α. Από τον Παπαστράτο:

1. Assos, μικρό άφιλτρο.
2. Assos, King size.

Τρέχουσες ονομασίες: Άσσος σκέτος / άφιλτρος (παλιότερα και ξυπόλητος), και Άσσος φίλτρο κασετίνα. Η γραφή της μάρκας με λατινικά γράμματα μ' ενοχλεί, αλλά πάντως εντάσσεται στη διαδικασία εκμοντερνισμού της κασετίνας.


3. Zante, μικρό άφιλτρο.
4. Zante, King size.

Τρέχουσες ονομασίες: Σαντέ σκέτο / άφιλτρο και Σαντέ φίλτρο. Δε λέμε "κασετίνα" γιατί έτσι κι αλλιώς μόνο αυτά τα δύο Σαντέ υπάρχουν.
Τα Σαντέ αρχικά έβγαιναν από τους Αφούς Κωνσταντίνου. Μετά οι Κωνσταντίνου έκλεισαν, τα πήρε ο Παπαστράτος. Μετά ο Παπαστράτος αγοράστηκε από τη Φίλιπ Μόρις.
Το Σαντέ φίλτρο δεν είναι η εκδοχή με φίλτρο του Σαντέ σκέτου, είναι εντελώς άλλο τσιγάρο: το μόνο αμερικάνικο χαρμάνι σε κασετίνα (και, νομίζω, το μόνο αμερικάνικο χαρμάνι που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα σε κασετίνα).
Να παρατηρήσω ότι στην πραγματικότητα η διαφορά στο χρώμα είναι πολύ πιο μικρή απ' ό,τι βγαίνει στο σκάνερ μου.

Β. Από τον Καρέλια:

5. Καρέλια Αγρινίου, μικρό άφιλτρο.
6. Καρέλια φίλτρο.

Η σειρά George Karelias & Sons. Από πάνω αριστερά κατά τη φορά του ρολογιού:

7. George Karelias & Sons, μικρό άφιλτρο.
8. George Karelias & Sons,φίλτρο
9. George Karelias & Sons Smoother taste,φίλτρο.
10. George Karelias & Sons Excellence, μήκος πολυτελείας.

Τρέχουσες ονομασίες: Χρυσή κασετίνα σκέτη / άφιλτρη, Χρυσή κασετίνα, Χρυσή κασετίνα λάιτς. Τα Έξελενς Έξελενς τα λένε. Αυτή η σειρά είναι τα πρώτα τσιγάρα Βιρτζίνια σε κασετίνα που βγήκαν στην Ελλάδα.

Τα κλασικά μεγέθη κασετίνας είναι το μικρό άφιλτρο, όπου το τσιγάρο είναι πλακέ (τα λεγόμενα ovals) και συνεπώς το πακέτο φαρδύτερο, και το μικρό φίλτρο. Ο Άσσος φίλτρο και το Σαντέ φίλτρο είναι λίγο μεγαλύτερα, κινγκ σάιζ, και δεν ήταν πάντα έτσι, παλιά ο Άσσος ήταν λίγο μικρότερος και το Σαντέ φίλτρο δεν υπήρχε (υπήρχε ένα άλλο Σαντέ φίλτρο κασετίνα, το άσπρο, που ήταν το μοναδικό κινγκ σάιζ σε κασετίνα). Το Έξελενς, σε μήκος πολυτελείας -όπως τα Ρόθμανς Ιντερνάσιοναλ, τα Ντάνχιλ, τα Ντάβιντοφ Μάγκνουμ και άλλες πολυτελείς μάρκες- είναι η πρώτη και μόνη κασετίνα αυτού του μεγέθους που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα και, ομολογουμένως, είναι ασυνήθιστη.

Το μοναδικό ξένο τσιγάρο σε κασετίνα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πρέπει να ήταν το υπερπολυτελές Sobranie Cocktails, που ήταν επίσης το μοναδικό κατοστάρι σε κασετίνα στην Ελλάδα.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειχαμε καμια βελτιωση στους ασσους κασετινα και μαλακο ή παραμενουν χαλια με 50-50 βιρτζινια-ανατολικα χαμηλης ποιοτητας?

Πέπε είπε...

Είναι μερικών μηνών το πακέτο, όσο για τον μαλακό δεν έχω δοκιμάσει καν.
Τα ανατολικά (όχι ημι-), με το κλείσιμο του Γεωργιάδη και την κατάργηση του Κιρέτσιλερ, μάλλον μας ετελείωσαν ως είδος.
Αλλά εν πάση περιπτώσει εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος να συζητάμε για τσιγάρα. Όχι πως με πειράζει, απλώς δεν είμαι ειδικός.

Πέπε είπε...

Παρατηρήστε μια μικρή λεπτομέρεια που προδίδει τον γραφειοκρατικό παραλογισμό των νεκροτάμπελων:

Στο πακέτο Καρέλια σκέτο κασετίνα άσπρο, γράφει «Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί: Αγρινίου»!!

Κάποιος τους είπε «βάλτε αυτό εκεί κι εκείνο εδώ, τάδε μήνυμα, τάδε γραμματοσειρά» και, χωρίς να κοιτάξουν, το έβαλαν έτσι άντε γιούργια. Τυπική περίπτωση εμμονής στο γράμμα του νόμου χωρίς σκέψη για το πνεύμα του...

Πέπε είπε...

Σχολίασα στο κείμενο ότι η λατινική γραφή «Assos» μ' ενοχλεί, και ότι είναι προσπάθεια εκμοντερνισμού. Μια άλλη παρατήρηση λοιπόν είναι η εξής:

Γιατί το ίδιο πράγμα δε μ' ενοχλεί στο Zante;

Προφανώς επειδή ανέκαθεν έτσι ήταν. Η μόνη αλλαγή είναι ότι γύρισαν ανάποδα το αρχικό S της λέξης Sante (που ήταν παλιά το όνομα), όταν απαγορεύτηκε η χρήση λέξεων σχετικών με την υγεία σε μάρκες και πακέτα τσιγάρων (Sante γαλλ. = υγεία). Το γεγονός όμως ότι το τσιγάρο αυτό είχε γαλλική ονομασία δείχνει ότι, τον καιρό που βγήκε, ούτε η κασετίνα ούτε το ανατολικό χαρμάνι θεωρούνταν συνώνυμα του παλιομοδίτικου ή έστω του παραδοσιακού: αντιθέτως, επρόκειτο για ένα τσιγάρο όχι απλώς «Σπέσιαλ Υπερπολυτελείας» (sic), αλλά και μοντέρνο. Μιλάμε για όταν η μοντέρνα διεθνής γλώσσα ήταν τα γαλλικά.

Δημήτρης είπε...

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτή την εποχή κυκλοφορούν τα Phillip Morris κόκκινο και μπλε σε κασετίνες.
Υ.Γ. Πλέον εκτός από συλλέκτης, είμαι και περιπτεράς! Είμαι εδώ για οποιαδήποτε βοήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Πριν 18 χρόνια καπνιζα φανατικά Σαντέ σκέτο κ είχε πραγματικά ωραίο καπνό, τώρα δεν ξέρω τι παιζει.
Το χω κοψει το καπνισμα μαχαιρι εδω κ κανα χρονο κοντα, αλλα αν το εν λογω ειναι ιδιο κ απαραλαχτο σαν την παλια την εκδοση, ενα τσιγαρακι θα το κανα, ετσι να θυμηθω τα παλια :-)

Unknown είπε...

καλησπέρα μήπως γίνεται να αγοράσουμε η να ενοικιάσουμε καποια απο τα πακετα αυτά για ενα γύρισμα?

Πέπε είπε...

Δεν ξέρω, δεν είμαι προετοιμασμένος για μια τέτοια πρόταση! Κάποια λεπτομέρεια παραπάνω;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα έχω 2 πακέτα ΑΣΣΟΣ 22 δραχμές σφραγισμένα μπορεί να μου πει κάποιος την χρονολογία τους και την συλλεκτική τους αξία; kilis_xx@yahoo.gr