Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Άσσοι: International και Club 25

Α. Η σειρά Assos International:

Η «διεθνής» εκδοχή του Άσσου. Όχι πια μια πρεσβεία του ελληνικού τσιγάρου στη διεθνή αγορά, όπως οι Άσσοι Export κλπ. της προηγούμενης ανάρτησης, αλλά [προσπάθεια για] ένα καθαυτού διεθνές -όχι ελληνικό- τσιγάρο, που απλώς να προέρχεται από την Ελλάδα.

1. Assos International, King size σκληρό

2. Assos International, 100'ς μαλακό.
3. 1. Assos International, 100'ς σκληρό.

4. Assos International Lights, 
king size σκληρό 

Το ίδιο, λίγο μεταγενέστερο.


5. Το ίδιο, άλλη σχεδίαση

Β. Η σειρά Papastratos Classic:

Στην ουσία κι αυτά τα τσιγάρα Άσσοι Ιντερνάσιοναλ ήταν. Η λέξη Άσσος σε ορισμένα πακέτα δεν αναγράφεται πουθενά, σε καμία γλώσσα, υπάρχει όμως το λογότυπο με το 1 και το Π. Σε άλλα πάλι αναγράφεται. Όσο για την ένδειξη International, ούτε αυτή εμφανίζεται πουθενά, όμως η συγγένεια στο ντιζάιν είναι εύγλωττη. Αντίθετα αναγράφεται το Παπαστράτος, όχι απλώς ως επωνυμία της επιχείρισης αλλά ως όνομα του τσιγάρου.



6. Papastratos Classic Lights, King size σκληρό



7. Το ίδιο, λίγο μεταγενέστερο, από συλλεκτική σειρά.

Η συλλεκτική πίσω όψη του προηγούμενου.


8. Papastratos Classic Ultra, King size σκληρό.


Γ. Η σειρά Assos Club:

Στην πραγματικότητα ούτε καν σειρά, ένα σήμα μόνο του με κανονική και ελαφριά εκδοχή. Η καριέρα του ήταν σύντομη. Ιδιόρρυθμο τσιγάρο, έξω από τις ελληνικές συνήθειες (πιο κοντά στις βελγικές, περιέργως): κοντό όσο ένα μικρό άφιλτρο, αλλά με φίλτρο (πολύ κοντό κι αυτό), λιγάκι πιο χοντρό από το κλασικό, και επιπλέον σε πακέτο των 25, που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο αυτή την κόμπακτ, κοντόχοντρη εμφάνιση, τόσο αντίθετη στο μακρόστενο σχήμα των κλασικών Κινγκ Σάιζ (και 100'ς, 120'ς κλπ.) τσιγάρων.



9. Assos Club, μικρό φίλτρο, μαλακό πακέτο των 25.


10.  Assos Club Lights, μικρό φίλτρο, 
σκληρό πακέτο των 25.


11. Διαφημιστική κατασκευή, σαν προθήκη, με ένα πακέτο (το ίδιο που εικονίζεται μόνο του στη φτγρ. 9).


Το πακέτο Zet από Ρουμανία δεν το έχω, είναι μια φωτογραφία που κατέβασα από το διαδίκτυο. Είναι της κλασικής δυτικής αισθητικής (μακρόστενο), δεν ξέρω όμως αν είναι παλιότερο ή νεότερο από τον Άσσο Κλαμπ.



7 σχόλια:

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Ειναι λαθος πως ο Ασσος Ιντερνασιοναλ,δεν ηταν Ελληνικο τσιγαρο,αλλα απλα προερχομενο απο την Ελλαδα. Νομιζω πρωτοκυκλοφορησε το 1980 όταν υπήρχε ακομα απαγορευση χρησιμοποιησης ξενων καπνων απο την ντοπια καπνοβιομηχανια. Τοτε τα καπνα μας δεν ηταν μονο ανατολικα,αλλα ειχαν ειδη κυριαρχησει στην καλλιεργεια τα Virginia και Burley τα οποια επιδοτουνταν απο τους Ευρωπαιους.Προεκυπτε βεβαια και το ερωτημα,τι θα γινουν όλα αυατα τα καπνα και ετσι η ακομα κυριαρχουσα εγχωρια καπνοβιομηχανια,σκαβοντας τον λακο της,προσπαθησε να αλλαξει τα γουστα του Ελληνα καπνιστη,απο το ανατολικο-ανατολιζον στον δυτικο τσιγαρο. Ετσι εμαφανιστικε ο Assos International,τα Saga,το Karelia Lights και τα Cooper,τα "χιτ" της δεκαετιας του 80,πριν την ολοκληρωτικη κυριαρχια του Μαρλμπορο και του Καμελ στα 90ς.

Πέπε είπε...

Ε ναι, δε λέμε κάτι τόσο διαφορετικό. Ένα τσιγάρο πιο κοντά στα διεθνή παρά στα ελληνικά στάνταρ, συγκρινόμενο με τους προηγούμενους Άσσους.

Dimitris K. είπε...

Νομιζω οτι το εχω το μειλ σου.Θα κοιταξω κ μολις το βρω, θα σου στειλω εγω.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως τα πακέτα αυτά κυριαρχούσαν γενικά στην "γαλλική πτέρυγα" πέρα από το Βέλγιο, τώρα οι αντιγραφές ήταν αρκετά συχνές στο ανατολικό μπλοκ.

Η απαγόρευση νομίζω δεν ήταν ολική αλλά αναφερόταν σε ποσοστά ελληνικού καπνού ανά τσιγάρο. Πάντως το ότι έσκαψαν το λάκο τους είναι βέβαιο όταν άλλαξε η φάση με τα φασόν τσιγάρα.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Κατι ακομα ενδιαφερον για τον Ασσο Ιντερνασιοναλ,ειναι πως μεχρι το 2003 ειχε την επιγραφη Fine Virginia Blend,η οποια μετα εγινε Fine American Blend.

Πέπε είπε...

Εκείνο τον καιρό ούτε το είχα προσέξει, αλλά ούτε και ήξερα τη διαφορά. Τώρα την ξέρω, αλλά δεν ασχολούμαι με τον Άσσο Ιντερνάσιοναλ. Φανταζόμουν ότι μάλλον θα είναι Αμέρικαν μπλεντ, και μου έκανε κι εμένα εντύπωση που είδα την ένδειξη Βιρτζίνια στα παλιά πακέτα.

Παρεμπιπτόντως, σήμερα δεν υπάρχουν ελληνικά Βιρτζίνια; Νόμιζα ότι βάζουν στο Αγρίνιο.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Τα Ελληνικα Virginia ειχα σταματησει εντελως,αλλα απο περισυ ξαναμπηκαν στην Θεσσαλια βασικα.Η Ελληνικη συνολικη παραγωγη(χωρις τα λαθραια φυσικα) ειναι 26 εκατομυρια κιλα,απο αυτα τα 20 ειναι ανατολικου τυπου και τα 6 ειναι Βιρτζινια. Εχω καπνισει χωραφισιο Ελληνικο Βιρτζινια,ειναι εξαιρετικο και το συνιστω σε όσους καπνιζουν καπνο απο χωραφι,αφου ειναι πολυ πιο ευκολοκαπνιστο απο τους μπασμαδες.Φυσικα εκεινη την εποχη Η Ελλαδα ειχε 2000 χιλιαδες καπνοκαλλιεργητες και τα Βιρτζινια κυριαρχουσαν σε Αγρινιο και Μακεδονια,ενω στην Θεσσαλια επαιζε πολυ burley