Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Άσσος

1. Άσσος άφιλτρος κασετίνα.



2. Άσσος [φίλτρο], King size, κασετίνα.

Τον βάζω δίπλα δίπλα και μ' ένα σημερινό πακέτο για να φανούν οι διαφορές. Το χρυσό χρώμα στον κομμένο κύκλο είναι το ίδιο, απλώς δεν το αποδίδει καλά η φωτογραφική.
Στο καινούργιο πακέτο η όλη αισθητική είναι διακριτικά εκμοντερνισμένη (πλαίσιο γύρω γύρω, γραμματοσειρά ίδια με του Άσσου International). Λείπει η χαρακτηριστική ένδειξη με το χαρμάνι του παλιού Άσσου, και λείπει επίσης οποιαδήποτε λέξη στα ελληνικά.
Ο Άσσος φίλτρο δεν ήταν κινγσάιζ. Αυτά τα πακέτα όμως είναι. Φαίνεται ότι η αλλαγή έγινε αρκετά παλιά.



3. Άσσος King size μαλακό.

4. Άσσος Super, 100'ς σκληρό.

5. Άσσος Export, King size σκληρό.

Αυτοί οι 5 είναι, απ' όσο θυμάμαι, οι παλιότεροι και πιο κλασικοί Άσσοι που κυκλοφορούσαν εκείνο τον καιρό. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η λέξη Άσσος δεν εμφανίζεται σε κανένα πακέτο. Παρόλο που η παλιά σειρά σημάτων «Παπαστράτος Νο 1, Νο 2, Νο 3» κλπ. είχε προ πολλού πάψει να κυκλοφορεί, εκτός από τον Άσσο, ωστόσο εξακολουθούσε να θεωρείται δεδομένο ότι «Άσσος» είναι απλώς ένας προφορικός τρόπος να πούμε «νούμερο 1». Τη λέξη Άσσος νομίζω ότι την πρωτοείδαμε τυπωμένη (με λατινική γραφή) στα πακέτα του Ιντερνάσιοναλ. Σήμερα αναγράφεται και στους παραδοσιακούς Άσσους.
Εντωμεταξύ, κάποια από αυτά τα σήματα έβγαιναν και στο εξωτερικό. Σίγουρα το Εξπόρτ, λογικά και το Σούπερ (αφού γράφει επάνω Hellas), και δεν ξέρω μήπως και κανένα από τα υπόλοιπα. Οι ξένοι πώς τα ζήταγαν άραγε; Υποθέτω Number One, ή ίσως Papastratos.
Κάπου εκεί στα Εννενήντα'ς εμφανίστηκαν και οι πρώτες ελαφρύτερες παραλλαγές του Άσσου, σε εικοσιπεντάρια πακέτα:

6. Assos Lights, King size, σκληρό πακέτο των 25.

Το λογότυπο έχει μεγαλώσει καταλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, το δε κόκκινο χρώμα του αριθμού «1» έχει ελαφρύνει σε πορτοκαλί. Η λέξη Άσσος με λατινικά στοιχεία και με γραμματοσειρά Άσσου Ιντερνάσιοναλ.

7. Άσσος Mild, King size, σκληρό πακέτο των 25.

Το λογότυπο έχει μεγαλώσει κι άλλο, πλέον δε χωράει ολόκληρο στο πακέτο! Το κόκκινο χρώμα του αριθμού έχει περιέργως επανέλθει, η δε λέξη Άσσος δεν υπάρχει με καμία γραφή, απλώς εννοείται.

8. Άσσος Mild, King size, μαλακό πακέτο των 25.

Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρχε και μάιλντ και λάιτς. Δεν ξέρω αν συνυπήρξαν ή το ένα αντικατέστησε το άλλο.


Τρεις αρχαίες κασετίνες του Παπαστράτου: δύο «Νο 7», άφιλτρα, κασετίνες των 10, κι ένας Άσσος (Νο 1), επίσης άφιλτρος κι επίσης των 10.
Από τις ταινίες και τις διάφορες ενδείξεις στα πλαϊνά αντλούμε διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τα Εφτάρια είναι τσιγάρα 2ης κατηγορίας, καθαρό βάρος 12,5 γραμμάρια. Άρα ένα τσιγάρο εκείνης της εποχής είχε 1,25 γρ. καπνό μέσα (ντάξει, κάτι μιλιγκράμ λιγότερο λόγω του τσιγαρόχαρτου). Νομίζω ότι είναι σημαντικά περισσότερο απ' όσο βάζουν σήμερα.
Τα Εφτάρια τιμώνται δρχ. 1550. Πρέπει να είναι κατοχικά, τον καιρό των μεγάλων υποτιμήσεων. Αντίθετα ο Άσσος έχει την πιο νορμάλ τιμή των 3,25 δραχμών.
Άλλη πληροφορία είναι ότι ο Άσσος περιέχει καπνά Αγρινίου. Να λοιπόν ποιο είναι το περίφημο «χαρμάνι του παλιού Άσσου», που ασφαλώς σήμερα έχει αλλάξει.
Εννοείται ότι και τα τρία πακέτα είναι χωρίς προειδοποιήσεις. Εκείνο τον καιρό το τσιγάρο δεν έβλαπτε την υγεία, αντίθετα την ωφελούσε μέχρι σημείου να συνίσταται από τους γιατρούς!!

Οι Άσσοι International και Club 25 σε προσεχή ανάρτηση, μείνετε συντονισμένοι.

22 σχόλια:

Dimitris K. είπε...

Ασσος!Φοβερες αναμνησεις!Απο τα πρωτα που δοκιμασα, μικρος μαθητης.Ακομη θυμαμαι τον δασκαλο μου στην Ε δημοτικου να καπνιζει Ασσο σκετο, την ωρα του μαθηματος μεσα στην ταξη παρακαλω!(1978) κ αργοτερα τον καθηγητη Φυσικης στο Γυμνασιο να καπνιζει κρατωντας στο ενα χερι τον Ασσο μαλακο κ στο αλλο το βιβλιο!

Για την ποσοτητα καθαρου καπνου ανα τσιγαρο, που αναφερεις Πεπε οτι τοτε ηταν 1,25γρ, πραγματι στη wikipedia βλεπουμε οτι, συμφωνα με στοιχεια του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας, το 1960 ενα τσιγαρο περιειχε 1,04γρ ενω το 1999 μονο 0.41γρ!Ολα στο βωμο του κερδους!

Ανώνυμος είπε...

Ωραια αναρτηση Πέπε.
Το mild ισως να ηταν το σημερινο "medium" που εχουν καπιες μάρκες.

Εκτος απο ασσο export,100s,φιλτρο μαλακο πρέπει να εξάγονταν και ο άφιλτρος ασσος. Εντύπωση μου κάνει που το παπαστρατος στον αφιλτρο ειναι γραμμένο στα ξένα ενω στην φιλτρο κασετίνα στα ελληνικά.
Επίσης σε γειτονιές της πολης μου που μένουν κυριος μετανάστες απο βαλκάνια βλεπω κατω πολλους άφιλτρους άσσους.

Βλεπω ειναι σε καλη κατάσταση οι κασετίνες του άσσου,ενω οι κασετίνες που πηρα εγω απο τον φιλο Βασίλη για την συλλογη μου δεν ειναι σε καλη κατάσταση εξωτερικα εχουν λεκέδες.Μου ειπε οτι αυτο οφειλετε στο χαρτί του παπαστράτου το οποιο ηταν χαμηλης ποιότητας.Ομως στις δικές σου δεν υπάρχουν λεκέδες εξωτερικά.

Κωνσταντίνος.

Ανώνυμος είπε...

Ισως βέβαια να παίζει ρόλο και ο τρόπος συντήρησης των πακέτων.

Κωνσταντίνος.

Πέπε είπε...

@Κωνσταντίνος: «Εντύπωση μου κάνει που το παπαστρατος στον αφιλτρο ειναι γραμμένο στα ξένα ενω στην φιλτρο κασετίνα στα ελληνικά.»

Πράγματι, κι εμένα. Βέβαια δεν ξέρω αν τα δύο πακέτα είναι σύγχρονα μεταξύ τους. Χονδρικά είναι, αλλά 2-3 χρόνια απόκλιση μπορεί και να την εχουν.

Στην παλιά κασετίνα του άφιλτρου το Παπαστράτος είναι (φυσικά) στα ελληνικά.

Να προσθέσω ακόμη ότι και το πακέτο του Άσσου μαλακού γράφει Hellas, όχι μόνο του Εξπόρτ και του Σούπερ. Βασικά όλα αυτά μπορεί να εξάγονταν.

Στο Εφτάρι, τα δυσανάγνωστα κόκκινα γράμματα στο χρυσό τετραγωνίδιο λένε «Παπαστράτος ΑΒΕΣ Αθήναι».

Βιργίνιος είπε...

Mild 25....θρυλικό τσιγάρο! Τι μας θύμισες ρε Πέπε....το κάπνιζα όποτε είχα αφραγκίες στο γυμνάσιο. Για την κακή κατάσταση που λέει ο φίλος Κωνσταντίνος, ενδεχομένως παίζει ρόλο ο τρόπος συντήρησης, αλλά και τα ζουζούνια, που παρατηρούνται συχνά στα πακέτα τσιγάρων, ιδίως στα γεμάτα-ενα πρόβλημα που έχω πολύ συχνά με τη δική μου συλλογή. Και, μιας και περί συλλογής ο λόγος- καλό είναι οι έλληνες συλλέκτες να γνωριστούμε.

Δημήτρης είπε...

΄΄Καλό είναι οι Έλληνες συλλέκτες να γνωριστούμε΄΄

Παρών!
Δημήτρης από Αθήνα, συλλέκτης από το 2000 (που σημαίνει πρόλαβα πακέτα χωρίς νεκροτάμπελα ευτυχώς) γεμάτων και άδειων πακέτων, αυτή τη στιγμή η συλλογή αριθμεί περί τα 3200 πακέτα.
Υ.Γ. Μη καπνιστής!

Βιργίνιος είπε...

:)
Γεια σου Δημήτρη!!Λάμπρος απο Αγρίνιο-τώρα Λευκωσία...-συλλέκτης συστηματικά από το 2010, σήμερα η συλλογή έφτασε τα 3500 πακέτα, γεμάτα, άδεια και φλάτ. Υπήρχαν κάποιοι συλλέκτες που μου έστελναν μεϊλ, δεν ξέρω αν είσαι ανάμεσά τους Δημήτρη. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να συννενοηθούμε με κάποιο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας και απο μένα.
Η δικη μου συλλογή είναι πολυ μικρότερη,θα την χαρακτήριζα "Λίγα και καλά"
Δυστυχώς δεν πρόλαβα πακέτα χωρις νεκροτάμπελα,όμως έχω συναντηθεί ήδη με εναν συλλέκτη απο κόντα (τον Βασίλη) και αγόρασα γυρω στα 50-60 πακέτα.
Κυριος πακέτα που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα.Αυτα που ήθελα απο Ελλάδα λιγο πολυ τα έχω με εξαιρεση καμια 10 πακέτα,πχ ασσοι κασετίνα (τα έχω αλλα τα θελω σε καλυτερη κατάσταση),ζιτανς (επίσης το ιδιο),παλλ μαλλ φιλτρο σκληρο...

Κυρίος ενδιαφέρομαι για πακέτα απο αμερική πχ camel wides,filters με την σημερινή καινούργια σχεδίαση,camel turkish royals,turkish gold,nat sherman,natural american spirit....
Nα πω επίσης οτι δεν ανταλλάσω ουτε πουλάω πακέτα, μονο αγοράζω.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικoινονίσει μαζι μου στο kostisrakis@hotmail.com

Κωνσταντίνος

Βιργίνιος είπε...

Χαίρε Κωνσταντίνε!
Δύσκολο πράγμα η αγορά, αλλά πολλές φορές αξίζει. Για τα αμερικάνικα Κάμελ να μοιραστώ κι εγώ το ίδιο μαράζι, μιας και τα ψάχνω πολύ, αλλά δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς. Η καλύτερη λύση είναι το ebay-ιδιως για τα αμερικάνικα.

Δημήτρης είπε...

Γεια και πάλι. Λάμπρο, ναι, είχαμε επικοινωνήσει μια φορά, δεν είχα τίποτα που να χρειάζεσαι, βέβαια, τώρα έχω αρκετά πακέτα άδεια και λίγα γεμάτα που ίσως θέλεις. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Αυτό που χρειάζομαι κυρίως είναι παλιά ελληνικά. Είναι κάποια που μου λείπουν όπως Αύρα, Ρήγας, Delice, John Rolffe, Παλλάς κασετίνα, Σέρτικα κ.α.

Βιργίνιος είπε...

Δημήτρη καλημέρα και συγνώμη για την αργοπορία. Δυστυχώς τα πακέτα που ψάχνεις τα ψάχνω κι εγώ-μανιωδώς! Είχα την τύχη να ανταλλάξω με τον tttt.ru ενα Αύρα. Απο κει και πέρα, τίποτα. Ξέρω, πάντως, οτι υπάρχει ενα παλαιοπωλείο στην Αθήνα, το οποίο κάποια στιγμή είχε παλιά ελληνικά πακέτα. Απο κει και πέρα, επιμένω για το ebay. Υπάρχουν κάποιοι έλληνες πωλητές που έχουν παλιά πακέτα, αν και οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές-σε σύγκριση με Βρετανούς πχ που για πακέτα ίδιας ή παλαιότερης χρονολογίας χρεώνουν πολύ πολύ λιγώτερα. Δυστυχώς το ζήτημα ανεύρεσης παλαιών ελληνικών πακέτων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Για πολύ καιρό πχ έψαχνα τα παλιά President. Κατάφερα να βρώ ενα από Γιουγκοσλαβία και ενα 20αρι από Λατινική Αμερική (με χώρα παραγωγής την Ολλανδία!!). Υποθέτω οτι υπάρχουν αρκετοί που έχουν καπου καταχωνιασμένα παλιά πακέτα-κάπως έτσι ξεκίνησα και ο οικοδεσπότης μας Πέπε είναι τρανό παράδειγμα- αλλά πού να τους βρείς?

Δημήτρης είπε...

Λάμπρο, έχεις δίκιο.
Παλαιοπωλεία υπάρχουν 2-3 στην Αθηνα, κατι εχω βρει, αλλά λίγα.
Από το ebay επίσης βρήκα 2 του Ματσάγγου από έναν Έλληνα.
Αυτά και συνεχίζουμε...

Πέπε είπε...

Από αυτά που αναφέρετε, έχω μερικά.

Έχω σίγουρα 3-4 Σέρτικα μαλακά. Κασετίνα βέβαια μία μόνο. Βλ. ανάρτηση "Καρέλια" .
Από Αύρα (ανάρτ. "Κεράνης"), σα να νομίζω ότι έχω και δεύτερο πακέτο. Μπορεί επίσης για το Τζον Ρολφ.
Και 3 του Ματσάγγου ετοιμάζονται για προσεχή ανάρτηση.

Από Κάμελ ό,τι έχω τα 'χω δείξει. Υπάρχει σίγουρα ένα αμερικάνικο Wides σε όχι σπουδαία κατάσταση, κάτι άλλο δε θυμάμαι.
Και έχω διάφορα άλλα από σκόρπιες μάρκες από ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πέπε το καμελ wides ειναι με την παλιά σχεδιαση ή με την καινούργια.?

Επίσης παιδια αν μπορειτε πειτε τις διευθύνσεις απο αυτα τα παλαιοπωλεία στην Αθήνα.

Κωνσταντίνος.

Δημήτρης είπε...

Οσον αφορά στα παλαιοπωλεία που ρωτάει ο Ανώνυμος, είναι σε ενα κάθετο δρομάκι της Ηφαίστου στο Μοναστηράκι όπως κατεβαίνεις από τον σταθμό στα δεξιά. Εκεί είναι 2 παλαιοπωλεία. Το ένα εχει αρκετά πακέτα, αλλά ακριβά (κατά τη γνώμη μου). Δηλαδη 15-20 ευρω το πακετο. Με τα παζάρια μπορεί να φτάσει το 10ρικο!
Πάντως, γενικά στα παλαιοπωλεία αξιζει να ρωτήσεις γιατί φέρνουν καινούρια πράγματα συνεχώς.

Πέπε είπε...

Κωνσταντίνε, το έχω αναρτήσει. Πάτα Κάμελ στις ετικέτες δεξιά και θα σου βγάλει όσες αναρτήσεις περιλαμβάνουν πακέτα από Κάμελ.

Πετρος ο Μποεμ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Πετρος ο Μποεμ είπε...

Στην Αναρτηση 2 ο Ασσος με το νεκροταμπελο δεν ειναι ο σημερινος αλλα ο προ 3-4ων ετων.Το design εχει ξαναλλαξει αισθητα και το σημα του Aσσου ειναι πολυ μικροτερο.
Για τον Asso Mild,η αλλιως Ασσος 25 αρι οι αναλογιες του ήταν(και εμειναν) 0,9 και 10 προφανως ελαφροτερες απο τα στανταρ της εποχης που ήταν συνηθως 14 και 1. Ο 25αρης lights ειχε και εχει 7 και 0,6.
Hellas εγραφε και γραφει μονο ο Ασσος μαλακος τα Export και Super δεν τα θυμαμαι ποτε με αυτη την επιγραφη. Επισης η κασετινα με φιλτρο ειναι μεταγενεστερη του Μαλακου,η οποια αρχικα λεγοτανε αυτη Ασσος Φιλτρο.Το "μαλακο" ήταν μπασταρδεμενο χαρμανι,και ετσι ο Παπαστρατος εβγαλε και την Φιλτρο Κασετινα για αυτους που αρεσκονταν στις παραδοσιακες γευσεις λίγα χρονια αργοτερα.
Εξαγωγη γινοτανε σιγουρα το αφιλτρο στα 50ς,ενω ειχα δει και πακετο της δεκαετιας του 70 απο την Αυστραλεζικη αγορα.

Πέπε είπε...

Δεν ήξερα ότι το πακέτο του Άσσου φ. κασετίνα έχει ξανααλλάξει.

Επίσης δεν ήξερα -και δε φανταζόμουν- ότι ο μαλακός είναι παλιότερος από την κασετίνα!

Το Hellas είναι και στα τρία πακέτα. Στα πακέτα του τότε, τουλάχιστον. Τώρα δεν ξέρω ούτε ποια από αυτά τα τσιγάρα κυκλοφορούν.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Ναι αλλαξε το 09 ή το 10. Στην Κασετινα υπηρχε η επιγραφη "με το χαρμανι του παλιου Ασσου" για να δειξει την συγγενεια με το παλιο αφιλτρο.
Εχω δει διαφημιση του μαλακου ως "Ασσος Φιλτρο" χρονολογουμενη στο 1960.Εχω μια αλλη διαφημιση του 67 που παρουσιαζει όλους τους Ασσους και περιλαμβανει σκετο,μαλακο,Εξπορτ,Σουπερ. Αρα υποθετω πως η Φιλτρο Κασετινα κυκλοφορησε τελη 60 αρχες 70.

Πέπε είπε...

Λοιπόν κύριοι, πρέπει να πω ότι χαίρομαι πολύ που e-γνωριστήκαμε. Ελπίζω να μην παρεξηγάτε που δεν ενθαρρύνω ιδιαίτερα την επικοινωνία εκτός διαδικτύου, δηλαδή τηλεφωνικά ή από κοντά. Έχω το προσωπικό βίτσιο να κρατάω τον ηλεκτρονικό κόσμο χώρια από τον πραγματικό. Γι' αυτό και δημόσια δεν υπογράφω ποτέ με όνομα, ακόμη κι όταν μιλάω με ανθρώπους που το ξέρουν. Κατά κάποιο τρόπο δεν είμαι αυτός που είμαι με σάρκα και οστά, είμαι η ηλεκτρονική περσόνα "Πέπε".
Μέσα στο πλαίσιο όμως του ψηφιακού κόσμου, έχω βρει μερικούς φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Ενας φιλος μου ειπε πως πριν καμια 20αρια χρονια,του εφερε ενας συγγενης του απο Γαλλια ενα πλακε χρυσο πακετο του Ασσου,το οποιο ήταν απιστευτα καλο και το ακριβοτερο της Γαλλικης αγορας.