Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Rothmans

Rothmans King size σκληρό.
Δύο ελληνικά πακέτα (παλιότερο και λίγο μεταγενέστερο).

Τα Rothmans του ελληνικού εμπορίου τα έφτιαχνε ο Γεωργιάδης. Έχουν περιεκτικότητες 14 και 1,3, και στο ένα πακέτο αναγράφεται και η τιμή, 250 δραχμές. Τα Ρόθμανς ποτέ δεν ήταν η μάρκα μου. Ήταν όμως η μάρκα ενός κολλητού μου από το Λύκειο, του Γιάννη Φ., και έχω συγκρατήσει ότι τότε έκαναν 205 δραχμές και ο Γιάννης είχε ένα μόνιμο θέμα με τους περιπτεράδες και το τάλιρο.
Στο πρώτο και παλιότερο πακέτο βλέπουμε το ορίτζιναλ λογότυπο. Κάποιος σχεδιαστής, που ολοκλήρωσε ευδοκίμως τις σπουδές του και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στην εταιρεία και πληρωνόταν για να ζει την οικογένειά του, τα έβαλε κάτω και βρήκε ότι το ιδεώδες αισθητικά πλάτος της ταινίας έπρεπε να είναι τόσο, ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω. Στο δεύτερο πακέτο η προειδοποίηση υγείας άρχισε να στενεύει την ταινία με το έτσι θέλω. Σε καιρούς που ακόμα δεν υπήρχαν νεκροτάμπελα. Έκτοτε η ταινία μίκρυνε κάμποσο ακόμα.

Rothmans King size, συρταρωτό πακέτο των 25
από Καναδά.

Βλέπουμε την αγγλόφωνη όψη. Η άλλη είναι η γαλλόφωνη, όπου γράφει Bout filtre / Rothmans de Londres, fondée en 1890. Κατά τα άλλα είναι ίδια. Αρκετά παλιό πακέτο, αφού λείπουν τα υπερφυή νεκροτάμπελα που ο Καναδάς είχε υιοθετήσει από αρκετά νωρίς.



Rothmans King size, 
σκληρό πακέτο των 10.

Δυστυχώς θα σας γελάσω για τη χώρα προέλευσης. Δεν το έχω στη λίστα που γενικώς κρατούσα με αρκετή επιμέλεια, και αυτή τη στιγμή που γράφω δεν το έχω ούτε μπροστά μου. Κάποια στιγμή πρέπει να είχαν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα αυτά τα δεκάρια, αλλά δε νομίζω αυτό να ήταν παλιότερο από την υποχρεωτική προειδοποίηση στο εμπρός μέρος του πακέτου. Άρα ελληνικό μάλλον δεν είναι. 
Στην πίσω όψη αναγράφεται: Middle tar (μέτρια πίσσα). 

Rothmans Lights,  King size σκληρό.
Από Ελλάδα.

Rothmans Special, King size σκληρό από άδηλη χώρα.
Rothmans Superlights, King size σκληρό.
Rothmans Royals, King size σκληρό.

Τα δύο τελευταία πακέτα είναι ελληνικά. Τα σούπερλάιτς εισήγοντο κατευθείαν από την Αγγλία, όπου τα έφτιαχνε η Rothmans of Pall Mall, κι έκαναν 230 δραχμές, τα δε Ρόγιαλς τα έφτιαχνε ο Γεωργιάδης και κάναν 210.
Στην πίσω όψη του σούπερλαϊτς αναφέρεται κάτι για «πάνω από 90 χρόνια εμπειρίας στα εκλεκτά χαρμάνια» (η ίδια σημείωση σε άλλα πακέτα πιο κάτω εμφανίζεται στην εμπρός όψη). Συνδυάζοντας αυτό με την ημερομηνία 1890 που ιδρύθηκε η εταιρεία, οδηγούμαστε κάπου στη δεκαετία 1980. Πάντως η τιμή είναι τυπωμένη πάνω στο χαρτάκι του φόρου, το οποίο είναι κίτρινο. Στο Ρόγιαλς η τιμή είναι απευθείας στο πλάι του πακέτου και το χαρτάκι είναι πράσινο. Και τα δύο έχουν προειδοποίηση στο πλάι.

Rothmans Royals King size, 
σκληρό πακέτο των 25, από τα duty free.


Rothmans International, μήκος πολυτελείας,
σκληρό πακέτο πολυτελείας.

Το ίδιο τσιγάρο, αλλά σε απλό σκληρό πακέτο.


Rothmans Leggera, slim, σκληρό, από Ιταλία.

Rothmans International, μήκος πολυτελείας, σκληρό.
Rothmans Royals, 120'ς σκληρό.

Το ιταλικό πακέτο γράφει μεν Luxury length, αλλά αναφέρεται μόνο στο μήκος. Το πάχος είναι σημαντικά μικρότερο από το κλασικό.
Το δεύτερο πακέτο είναι ίδιο όπως αυτό της προηγούμενης φωτογραφίας. Εδώ είναι από Ελλάδα (εισαγόμενο κατευθείαν από την Rothmans of Pall Mall Αγγλίας), ενώ στην προηγούμενη φτγρ είναι από άδηλη χώρα.
Το εκατονεικοσάρι είναι επίσης ελληνικό, και επίσης εισαγόμενο. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ενώ το πολυτελείας (εννοώ ως προς το μήκος) λέγεται Ιντερνάσιοναλ και το 120άρι λέγεται Ρόγιαλς, εντούτοις έχουν ακριβώς την ίδια σχεδίαση, που διαφέρει εντελώς από εκείνην του απλού Ρόγιαλς (δηλαδή του Κινγκ σάιζ).

Από τα τέσσερα παρόμοια πακέτα, Ιντερνάσιοναλ και Ρόγιαλς, των δύο τελευταίων φωτογραφιών, το τρίτο φαίνεται να είναι της δεκαετίας '80 (over 90 years of fine blending) και τα άλλα τρία της δεκαετίας '90 (over 100 years).

Βλ. και ένα πακέτο Rothmans (απλό) κατοστάρι σκληρό εδώ.

______________________________________

Συμπλήρωση:

 Rothmans Pall Mall Export, 
King size σκληρό, από άδηλη χώρα

Ένα περίεργο πακέτο, που μοιάζει να είναι ταυτόχρονα Rothmans και Pall Mall. Όπως μαθαίνουμε εδώ, τα δύο σήματα προέρχονται από την ίδια εταιρεία, που αρχικά ονομαζόταν απλώς Rothmans (οικογενειακό όνομα) και αργότερα Rothmans of Pall Mall (ο Ρόθμαν της οδού Παλ Μαλ - για αντιδιαστολή προς τον Ρόθμαν της οδού Ρίτζεντ, τον αδερφό του, που τα σπάσανε).

1 σχόλιο:

Πέπε είπε...

Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στην ανάρτηση Rothmans.