Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Kretek (τσιγάρα με γαρίφαλλο)

Η παρούσα ανάρτηση συνιστά αγωνιστικό χαιρετισμό στο Μαύρο Ρόδο!

1. Sampoerna International, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας, από ΗΠΑ.
2. Gudang Garam, slim (σε μήκος King size),  σκληρό πακέτο πολυτελείας των 18, από Ινδονησία.
3. Jakarta, 100's slim, σκληρό πακέτο των 10, από Ινδονησία.


4. Sampoerna X-tra, 100's σκληρό, από ΗΠΑ.
5. Krakatoa, 100's, σκληρό πακέτο των 10, από ΗΠΑ.

Τα Κρετέκ είναι τσιγάρα με γαρίφαλλο (μοσχοκάρφι), τυπικό προϊόν της Ινδονησίας. Συνήθως είναι σε μεγέθη και σχήματα που δεν έχουν ακριβές αντίστοιχο παρ' ημίν: όταν γράφω «100'ς» ή «μήκος πολυτελείας», είναι κατά προσέγγιση. Τα τυποποιημένα μεγέθη τσιγάρων σ' εκείνη την τόσο μακρινή χώρα είναι άλλα από τα δικά μας.

Τα εξαγόμενα όμως, όπως εδώ τα δύο αμερικάνικα Sampoerna, είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στα διεθνή στάνταρ. (Το πακέτο Κρακατόα, αν και είναι επίσης από ΗΠΑ, όχι.)

Παρατηρεί κανείς ότι στα πακέτα γενικά επικρατούν οι τόνοι του μπορντώ. Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο: κι εμένα, αν μου έλεγαν «ζωγράφισε τη γεύση του γαρίφαλλου», το πιθανότερο είναι ότι θα διάλεγα ένα τέτοιο χρώμα, θερμό και σκούρο (όπως και για τη μέντα θα διάλεγα το πράσινο ή -άντε- κάποιο τόνο του γαλάζιου). Το πακέτο Κρακατόα και πάλι διαφοροποιείται. Μου δίνει την εντύπωση ότι πρέπει να είναι το πλησιέστερο προς τα καθαρά ντόπια, ινδονησιακά στάνταρ, ανεπηρέαστο από δυτικές αντιλήψεις και συνήθειες. Ίσως λοιπόν για τον Ινδονήσιο αυτή η αντιστοιχία γεύσης - χρώματος να μην ισχύει.

Πληροφορούμαι ότι πλέον τα τσιγάρα Κρετέκ έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Για την εντελώς sui generis αίσθηση που αποκομίζει ο καπνιστής από το τσιγάρο με γαρίφαλλο, βλ. αναλυτικά εδώ. Αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι αυτά τα πακέτα, άδεια εδώ και περίπου 15 χρόνια, μυρίζουν ακόμη αρκετά έντονα γαρίφαλλο.

______________________________________________
Υ.Γ.: Για τους λόγους που έχω εξηγήσει σε διάφορα πρόσφατα σχόλια, ξαναξεκίνησα τις ομαδικές φωτογραφίσεις. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να πετύχω καλύτερη ποιότητα από αυτήν που βλέπετε. Αν τα καταφέρω μελλοντικά, θα ανεβάσω καινούργιες φωτογραφίες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υψώνω και εγώ το χέρι μου σε αγωνιστικό χαιρετισμό.

Από τις Η.Π.Α. τα απαγόρευσαν γιατί τα εισήγαγαν ως και καλά υποκατάστατα για να κόψεις το κάπνισμα ενώ είχαν διπλάσια νικοτίνη.

Πέπε είπε...

Και η ηρωίνη είχε αρχικά εφευρεθεί σε ιατρικά εργαστήρια ως υποκατάστατο για να κόψεις τη μορφίνη!

Αληθεια, αυτές οι απίστευτες τιμές πίσσας και νικοτίνης δε γίνονται αντιληπτές καπνίζονντας;

Dimitris K. είπε...

Ε λοιπον οχι!Οταν τα καπνισα καταλαβα οτι καπνιζα ενα βαρυ τσιγαρο, αλλα οτι ειχε πισσα 30mg δεν μου περνουσε απο το μυαλο!Δεν γινεται καθολου αντιληπτο.Αν δεν το εγραφαν στο πακετο θα νομιζα οτι ειχαν την ιδια ποσοτητα με τα δικα μας βαρια αφιλτρα.Μονο το δυνατο αρωμα σου δειχνει οτι καπνιζεις κατι "πολυ βαρυ".