Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

John Player

Ο John Player βγάζει τα τσιγάρα του σε δύο «οικογένειες σημάτων» (σύμφωνα με τη διάλεκτο του χώρου): τα πολυτελή John Player Special (JPS), και τα λαϊκότερα Player's. Και στις δύο οικογένειες πρόκειται για τσιγάρα Βιρτζίνια, ως είθισται παρά τοις Άγγλοις. Ως προς τα πακέτα, τα μεν Player's ακολουθούν την αγγλική παράδοση των συρταρωτών πακέτων που είδαμε και στα Κρέιβεν και σε άλλες αγγλικές μάρκες, τα δε JPS ακολουθούν κατά βάση τη διεθνή πρακτική των πακέτων πολυτελείας, δηλαδή των σκληρών πλακέ πακέτων με 10+10 τσιγάρα, σε μήκος επίσης πολυτελείας (μεταξύ Κινγκ Σάιζ και 100΄ς). Ωστόσο τα JPS βγαίνουν παράλληλα και σε Κινγκ Σάιζ, σε κλασικό σκληρό πακέτο, σε μια ένδειξη ίσως ελαφράς στροφής προς στρώματα όχι βέβαια λαϊκά αλλά ούτε και τόσο VIP όσο τα καθαυτού πολυτελείας.

Θα έλεγα ότι αν τα πακέτα μιλούσαν για λογαριασμό των καπνιστών τους, θα δήλωναν τα εξής:
-Player's συρταρωτό: είμαι εργάτης τιμημένος όπως όλη η εργατιά (ιδανικά μάλιστα ναύτης)*
-JPS μεγάλο πλακέ: είμαι Ο Πρόεδρος
-JPS king size σκληρό: δουλεύω σε καλό πόστο μεγάλης εταιρείας, θέλω να γίνω Ο Πρόεδρος στη θέση Του Προέδρου.

*Βέβαια στην πραγματικότητα δεν είμαι ούτε εργάτης ούτε ναύτης. Διανοούμενος είμαι, και προσπαθώ να νιώσω κοντά στον απλό λαό. Και καλά. Αν δεν κάπνιζα Player's θα κάπνιζα Gitanes. Ο πραγματικός εργάτης εκείνο τον καιρό θα κάπνιζε κάποια ελληνική φτηνή κασετίνα. Πραγματικός εργάτης με Player's μόνο Άγγλος (και με Gitanes  μόνο Γάλλος).

Ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι για το ελληνικό εμπόριο τα μεν Player's κατασκευάζονταν στο Βέλγιο, τα δε John Player Special στη Δυτική Γερμανία. Δηλαδή η παγκοσμιοποίηση δεν ξεφύτρωσε χτες.

Α. Player's:1. Player's μικρό άφιλτρο, συρταρωτό πακέτο. Εμπρός και πίσω όψη. Σημειώνω και τις περιεκτικότητες: 1,4 και 14.Δεύτερο όμοιο πακέτο. Είναι λίγο παλιότερο κι έτσι η προειδοποίηση υγείας δε διακρίνεται (είναι στο πλάι).


2. Player's Light, φίλτρο (όχι King size), συρταρωτό πακέτο από Καναδά.
Για τα μεγέθη των τσιγάρων και τους τύπους των πακέτων στον Καναδά βλ. το πρώτο σχόλιο στην ανάρτηση Craven.


Η πίσω όψη του ίδιου πακέτου, ανοιχτού: στον πάτο του συρταρωτού εσωτερικού κουτιού ημερολόγιο της χρονιάς (1995).
Στον Καναδά τόσο οι προειδοποιήσεις υγείας όσο και οι υπότιτλοι της ίδιας της μάρκας (εδώ το light) εμφανίζονται στη μια πλευρά στα αγγλικά και στην άλλη στα γαλλικά.

Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η σειρά John Player Gold Leaf, που δεν πέρασε ποτέ από την Ελλάδα αλλά διεθνώς είναι αγαπητή και πετυχημένη. Ένα κυπριακό πακέτο John Player Gold Leaf lights, King size σκληρό 25άρι, πολύ ταλαιπωρημένο, έχει ήδη αναρτηθεί εδώ.


B. John Player Special:3. John Player Special International, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας. Εμπρός και πίσω όψη.


4. Το ίδιο τσιγάρο, σε ελαφρώς διαφορετικό πακέτο, από άδηλη χώρα προελεύσεως.

Το πακέτο είναι πιο σκληρό, από ελαφρώς πλαστικοποιημένο χαρτόνι, και οι τυπωμένες πληροφορίες περιορίζονται στο ελάχιστο: λίγα να λέμε, πολλά να καταλαβαίνουμε. Μιλάμε για πολύ VIP πακέτο (είμαι ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών),  στο οποίο εντοπίζω πιθανότατες επιρροές -για να μην πω μίμηση- του παλιού πακέτου Davidoff Magnum, που ήταν επίσης βαρύ, με ελάχιστα λόγια, και από σκληρό πλαστικοποιημένο χαρτόνι.

Περνάμε στα JPS κάπως χαμηλότερου (αν και πάλι υψηλού) πρεστίζ: 
5. John Player Special Mild, King size, σκληρό πακέτο των 25 από Αυστραλία. Εμπρός και πίσω όψη.


6. John Player Special, 100'ς, από άδηλη χώρα (το ίδιο που δημοσιεύτηκε και στην ομαδική φωτογραφία εδώ).
7. John Player Special, King size σκληρό, από άδηλη χώρα.
8. John Player (όχι Σπέσιαλ!!) Extra Mild, King size σκληρό, από Ελλάδα.

Τα πακέτα 7 και 8 έχουν ξαναδημοσιευτεί εδώ.


9. John Player Special Légère, King size σκληρό, από Γαλλία.
10. John Player Special Lights, King size σκληρό, από Γαλλία.

Θα μπορούσε να είναι το ίδιο τσιγάρο, σε παλιότερο γαλλόφωνο και μεταγενέστερο αγγλόφωνο πακέτο. Ωστόσο στο δεύτερο υπάρχει η ένδειξη American blend, ενώ τα περισσότερα -όλα δηλαδή απ' όσο ξέρω- τα JPS είναι Βιρτζίνια. Άρα μάλλον πρόκειται για διαφορετικά τσγάρα, που δεν αποκλείεται και να συνυπήρξαν. Το 10 ξαναδημοσιεύτηκε σε ομαδική φτγρ εδώ.11. John Player Special Lights, King size σκληρό από Αγγλία. 12. John Player Special Super Lights, King size σκληρό, από Γαλλία. Το πακέτο είναι ακριβώς το ίδιο με το αγγλικό Lights, το τσιγάρο όμως είναι η ακόμη ελαφρύτερη εκδοχή του #10 (American blend).3 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Το συρταρωτό Player's το ελληνικό ήταν το πρώτο πακέτο της συλλογής μου πριν 12 χρόνια! Από αυτό εμπνεύστηκα και άρχισα τη συλλογή!

Lampros Alexopoulos είπε...

Μα καλα κυκλοφορησε το συρταρωτο πακετο στην Ελλάδα? Πόσα επεισόδια εχω χασει πια?

Πέπε είπε...

Η ανάρτηση "John Player" συμπληρώθηκε με άλλα 5 πακέτα και με μερικές διορθώσεις.