Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Cartier


1. Cartier Vendôme, slim 100΄ς, σκληρό, από Ελλάδα (αν δεν απατώμαι). Εμπρός και πίσω όψη.










2. Cartier Vendôme menthol, slim 100΄ς, σκληρό, από άγνωστη χώρα. Εμπρός και πίσω όψη.



3. Cartier, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας, από Ελλάδα, από το ειδικό στοκ της Ολυμπιακής. Εμπρός και πίσω όψη.






4. Cartier menthol, μήκος πολυτελείας, σκληρό πακέτο πολυτελείας, άγνωστη χώρα.



Τα Καρτιέ είναι πολυτελή ελαφρά τσιγάρα. Ξέρω κόσμο που έπαιρνε μια κούτα μια στα τόσα από κανένα ταξίδι και τη φύλαγε για καλές περιστάσεις, αλλά δε νομίζω να είχαν μεγάλο κοινό μόνιμων καπνιστών.
Εκτός από τα κανονικά (κόκκινα) και τα μέντα (πράσινα), υπήρχαν και τα γαλάζια, πιο ελαφριά από το ήδη αρκετά ελαφρύ κόκκινο. Στο ίντερνετ έχω δει και ένα κίτρινο πακέτο, ακόμη πιο ελαφρύ, που δε νομίζω να υπήρχε τότε.

Αυτό το ειδικό στοκ της Ολυμπιακής δεν ξέρω τι είναι (αφορολόγητα τσιγάρα ειδικά για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής; και πόσο πολλοί ήταν πια αυτοί;), πάντως το 'χω ξανασυναντήσει και σε μερικές άλλες μάρκες, π.χ. σ' ένα Κάμελ.

Δύο σημειώσεις.

α) Για τα μεγέθη: Αν και όλα τα τσιγάρα σε γενικές γραμμές βγαίνουν σε 5-6 τυποποιημένα μεγέθη, οι υπερπολυτελείς μάρκες δεν αισθάνονται να δεσμεύονται από αυτά. 
Επιπλέον, η τυποποίηση αφορά μόνο το  μήκος, θεωρώντας ότι το πάχος του τσιγάρου είναι δεδομένο. Όταν όμως δεν είναι, δηλαδή στα σλιμ, τότε η τυποποίηση παύει να ισχύει και για το μήκος. Με πιο απλά λόγια, τα σλιμ κυκλοφορούν σε διάφορα μήκη και πάχη.
Τα Καρτιέ, συγκεκριμένα, έβγαιναν σε δύο μεγέθη: ένα λίγο λεπτό και αρκετά μακρύ, το σλιμ 100στάρι, κι ένα σε κανονικό πάχος και σε μήκος μεταξύ κινγκ σάιζ και 100σταριού, το λεγόμενο μήκος πολυτελείας.

β) Για τους τύπους πακέτων: Σκληρό πολυτελείας ονομάζω το πλακέ σκληρό πακέτο, όπου τα τσιγάρα είναι σε δύο σειρές των 10, αντίθετα από το κλασικό σκληρό με τις τρεις σειρές των 7+6+7 τσιγάρων. Στο σκληρό πακέτο πολυτελείας επιπλέον τα τσιγάρα είναι χωρισμένα σε δύο παρτίδες των 10 με ξεχωριστό χρυσόχαρτο. Αυτό το είδος πακέτου απαντά σχεδόν αποκλειστικά σε τσιγάρα μήκους πολυτελείας: Dunhill, Rothmans International, JPS International, Davidoff Magnum, και πολύ σπάνια σε κινγκ σάιζ, π.χ. Oscar International. 
Στη σημειολογία που έχουν καθιερώσει οι τσιγαροβιομηχανίες, μια άλλη ένδειξη πολυτέλειας είναι ακριβώς η λέξη International, που συχνά μπαίνει στους τίτλους σημάτων όχι λιγότερο διεθνών από άλλα, αλλά ακριβότερων. (Εξαιρείται ο Άσσος International, όπου η λέξη σημαίνει «απαλλαγμένος από τοπικούς ιδιωματισμούς», κοινώς αμερικάνικο χαρμάνι, σε αντιδιαστολή προς το ανατολικό του απλού Άσσου.)

3 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Αυτά της Ολυμπιακής λογικά πρέπει να ήταν για τους επιβάτες, δώρο ας πούμε...

Unknown είπε...

Που θα τα βρω τα τσιγαρα αυτα

Unknown είπε...

Δεν υπάρχουν προς πώληση στο εξωτερικό