Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τσιγάρα χωρίς μάρκα

Ανάμεσα σε άλλα κουλά που υπάρχουν στην Αμερική είναι και τα τσιγάρα δίχως μάρκα.


«−» Menthol Lights 100's και «−» Lights 100's, μαλακά, από ΗΠΑ.
Δεν μπορώ να φανταστώ πώς τα ζητάνε, και η πλάκα είναι ότι αυτά τα δύο πακέτα δεν είναι  καν της ίδιας εταιρείας, δεν είναι δηλαδή το λάιτς και το μένθολ λάιτς του ίδιου, έστω ανώνυμου, τσιγάρου αλλά δύο διαφορετικών: το πρώτο φτιάχνεται από την Forsyth Tobacco, ενώ το δεύτερο, που μάλιστα έχει και τηλέφωνο για να κάνεις τα σχόλιά σου χωρίς χρέωση, από την Generic Products Corporation (Εταιρεία γενικών προϊόντων -άκου τώρα!!).

15 σχόλια:

Βιργίνιος είπε...

καλησπέρα σε όλους. Αναδημοσιεύω απάντηση αμερικανού συλλέκτη, τον οποίον έχω στο FB σχετικά με ερώτηση μου για τα τσιγάρα χωρίς μάρκα: Hi, Those are called generics--the least expensive cigarette made in the US. Popular in the early 1990's. Made by many tobacco manufacturers and sold by the big chain grocery stores. No advertising and packs were usually very plain looking. There are probably 150 different versions. I like your friend's blog-wonderful packs!
Δεν είναι και πολύ διαφωτιστική η απάντηση και δεν αποκαλύπτει το σκεπτικό αυτών των τσιγάρων. Υποθέτω ωστόσο οτι πρόκειται για τσιγάρα που απευθύνονται στους αναποφάσιστους, απ' τη στιγμή που υπήρχαν μόνο σε μεγάλες αλυσίδες σουπερ μαρκετ. Δηλ. παει ενας και λεει, Α! δος μου κι ενα πακετο μενθολ, ο,τι να'ναι, ετσι να κανω ενα τσιγαρακι...Τα σχόλια πάντως για το μπλογκ του Πέπε είναι πολύ κολακευτικά από εναν ανθρωπο που έχει αυτό το site: http://www.jimsburntofferings.com/

Πέπε είπε...

Αρκετά διαφωτιστικό το βρίσκω: φτηνά τσιγάρα, απαλλαγμένα από το κόστος διαφήμισης και σχεδίασης. Φαντάζομαι ότι θα έχουν αξιοπρεπείς ουδέτερες γεύσεις. Η αναζήτηση "no name cigarettes" βγάζει μερικά ακόμη πακέτα, στη συλλογή εικόνων της Cigarettespedia, πολύ ανάλογα αλλά όχι τα ίδια με αυτά τα δύο.

Πολυ κολακευτικά λόγια όντως, ευχαριστώ!

Δημήτρης είπε...

Η μάρκα του μπλε πακέτου είναι GPC Approved. Το βρήκα- πού αλλού- στο zigsam!

Πέπε είπε...

Μήπως, ελλείψει τίτλου, απλώς το τιτλοφορεί έτσι γιατί κάπως πρέπει να το τιτλοφορήσει; Μου μοιάζει πιο πολύ σαν να σημαίνει «εγκεκριμένο από την GPC», όπως θα λέγαμε «εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων» ή κάτι ανάλογο.

Πέπε είπε...

Χμ... Μήπως βιάστηκα να μιλήσω; Πάντως GPC είναι προφανώς η Generic Products Corporation, η οποία κατά τον zigsam είναι απλώς η κάτοχος του σήματος (ποιανού σήματος όμως;) και όχι η παραγωγός εταιρεία. Παραγωγός είναι η Brown & Williamson Tobacco Corporation, η οποία όμως στο δικό μου πακέτο δεν αναφέρεται πουθενά!

http://www.zigsam.at/F_Intro.htm

Αν κανείς βγάζει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα ας το πει, αλλιώς ας μείνουμε με την απορία. Δε με χαλάει να υπάρχει και λίγο μυστήριο σε τέτοια αλλόκοτα προϊόντα!

Dimitris K. είπε...

Γεια σου Πεπε!Συγχαρητηρια για το blog!Εδω και καιρο χαζευω τις φωτο σου και ταξιδευω νοερα στο παρελθον αφου εχω καπνισει αρκετα απο τα σηματα που βλεπω εδω.Μερικα τα ειχα ξεχασει και τα θυμηθηκα μολις τα ειδα εδω!
Για τα GPC τωρα:generic ειναι τα γενοσημα προιοντα.GPC σημαινει Generic Packets of Cigarettes και 'GPC approved' σημαινει εγκεκριμενα γενοσημα τσιγαρα, δηλ. δεν ειναι ουτε μαρκα ουτε κανενας οργανισμος, απλα το γραφει η εταιρια που το παραγει για να προσελκυσει πελατες, οπως γραφουνε 'το νο1 σε πωλησεις' η 'το καλυτερο στην Ελλαδα' κλπ. Φανταζομαι γνωριζουμε τι ειναι τα γενοσημα, μιας και εγινε τοσος ντορος τελευταια με τα φαρμακα!Οι βιομηχανιες κυκλοφορουν φθηνοτερα τσιγαρα καποια με μαρκα και καποια χωρις μαρκα στην Αμερικη, αφου το επιτρεπει η νομοθεσια τους-οπως συνεβαινε παλιοτερα στην Ελλαδα με τα χυμα, ή δινουν το 'δικαιωμα'(loyalty) σε μικροτερες εταιριες να παραγουν τα ιδια χαρμανια με μικρες διαφοροποιησεις, αλλα χωρις το εμπορικο τους σημα(brand name).Π.χ. ο Παπαστρατος θα ειχε premium το Marlboro και generic τον Asso International.Τωρα το πως ειναι η γευση τους δεν το γνωριζω, αλλα φανταζομαι οτι διαφερουν οπως αυτα των duty free με τα κανονικα.Σε ενα site προπερσι πωλουσαν premium μαρκες 7 δολαρια ενω τα generic εκαναν 4 δολαρια.Ελπιζω να μη χαλασα το μυστηριο!
Πεπε, μου φερανε απο Μπαλι Dunhill king size, Marlboro και 3 πακετα kretek με απιστευτες τιμες πισσας 30mg ολα χωρις κηδειοσημα!Επειδη ειμαι σιγουρος οτι τα θελεις στη συλλογη σου, παρε το mail μου απο το Μαυρο Ροδο και πες μου που να τα στειλω.Καλο θα ηταν αφου τα παρεις να ανεβαζες φωτο στο Ροδο και στον Πετρο και αν γινοταν να τα δοκιμαζαν κι αυτοι ακομη καλυτερα.Θ α σχολιασω κι εγω αν και ειναι χαλια!

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Απο γευση τι λενε αυτα τα τσιγαρα απο το Μπαλί?

Dimitris K. είπε...

Οτι πιο παραξενο εχω καπνισει, Πετρο!Δεν καπνιζεις καπνο, αλλα γαρυφαλλο!Σαν να εχεις παρεις μια φλουδα ξυλο, την εχεις τυλιξει σε χαρτι, προσθεσες και μερικα γαρυφαλλα σαν αυτα που βαζουν στα σιροπιαστα γλυκα και προσπαθεις να την καπνισεις.Ο χωρος γεμιζει απο ενα δυνατο αρωμα σαν τα ινδικα αρωματικα στικ χωρου ενω η γλωσσα σου καιγεται και μουδιαζει και εχεις μια φοβερη πικραδα.Αξιοσημειωτο οτι στα χειλη σου αφηνουν μια απιστευτη γλυκια γευση σαν μελι ή ζαχαρη ενω τα σωθικα σου καιγονται!Μαλλον ποτιζουν με καποια γλυκια ουσια την ακρη του φιλτρου για να εξισορροπησει την πικρα της καυσης.Το καταλαβα επειδη εγλειψα το φιλτρο πριν αναψω.Πρεπει ομως να ομολογησω οτι δεν ειχα ΚΑΜΙΑ ενοχληση στο λαιμο ουτε κι απο εκεινο που εχει πισσα 30mg κ νικοτινη 1.8mg!!
Μονο το Dunhill και το Marlboro ηταν κανονικα τσιγαρα.Το πρωτο αισχος το δευτερο ευχαριστο αλλα τιποτα το ιδιαιτερο.Το Dunhill ντοπιο με πισσα 12, το Marlboro με barcode Ελβετιας κ πισσα 13.
Περισσοτερα οταν ανεβασει ο Πεπε φωτογραφιες.

Πέπε είπε...

1. Δημήτρη, καλωσήρθες! Ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσε. Σε περιμέναμε για να συμβάλεις στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

2. Α ναι παιδιά, δεν έχετε δοκιμάσει κρετέκ; Αυτό που θυμάμαι από 10 ή 15 χρόνια πριν, που είχα βρει μερικά πακέτα (δεν έχω ιδέα πια απο πού μου τα έφεραν) θα το περιέγραφα ακριβώς όπως ο Δημήτρης. Τη γλύκα στα χείλη δεν τη θυμάμαι, τα υπόλοιπα ίδια. Άλλωστε και το ίδιο το γαρύφαλλο, σε μικρές δόσεις είναι γλυκό, σε μεγάλες (άμα δαγκώσεις το ίδιο το γαρύφαλλο) πικρίζει και καίει.
Το άρωμα στο χώρο είναι ευχάριστο αλλά τρομερά έντονο - το καταλαβαίνεις από μεγάλη απόσταση.
Τα πακέτα μου, άδεια εδώ και 10 ή 15 χρόνια, μυρίζουν ακόμα!!

Βιργίνιος είπε...

Μιας και αναφέρονται τα κρετέκ, ας μοιραστώ την εμπειρία μου. Είχε φέρει μια φίλη απο Ινδονησία μερικά πακέτα, άφιλτρα 12άρια (όπως τα περισσότερα άλλωστε). Ήταν πολύ παχιά, τυλιγμένα στο χέρι, καθώς έγραφε το πακετο. Αναλογίες δεν θυμάμαι, αλλά όλα τα πακέτα είχαν πάνω απο 30 πίσσα. Προσωπική εκτίμηση, δεν είναι τίποτα σπουδαίο και δεν θα πλήρωνα για τετοιο πράγμα. Ωστόσο να σημειώσω πως αναφέρομαι στα ινδονησιακά άφιλτρα και όχι στα εξευρωπαϊσμένα με φίλτρο και χαμηλότερες αναλογίες (πχ Τζάρουμ).

Πέπε είπε...

Αυτά που έχω καπνίσει νομίζω ότι ήταν με φίλτρο και με συνολικά βιομηχανική εμφάνιση. Αναλογίες δεν αναγράφουν, αλλά σαφώς δεν έδιναν την εντύπωση του υπερβολικά βαριού τσιγάρου.

Βιργίνιος είπε...

Γενικα νομιζω οτι το γαρυφαλο δεν σου επιτρεπει να καταλαβεις ποσο βαρυ μπορει να ειναι αυτο το ειδος τσιγαρου. Σιγουρα αν κανεις μια καλη τσουρα θα σου κατσει στο λαιμό. Αλλά η γευση είναι τρομερά έντονη και υπερκαλύπτει τη βαρυτητα. Παντως είμαι αρκετά περίεργος να δοκιμάσω ενα ευρωπαϊκο κρετεκ.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Ειχα καπνισει τα Djarum Super,αισχος.

Dimitris K. είπε...

Ενα απο αυτα που καπνισα ειναι το Djarum Capuccino.Στο ιταλικο fumare con stile του δινουν 30/30!!!Επαθα σοκ απο τη βαθμολογια.Εμενα μου καηκαν τα σωθικα κι αυτοι το θεωρουν το καλυτερο του κοσμου!Φανταζομαι οτι απλως τους φανηκε εξωτικο τσιγαρο, αλλιως δεν εξηγειται.

Πέπε είπε...

Δημήτρη, ελπίζω να δεις το σχόλιο:

Προ καιρού μού πρότεινες επικοινωνία. Δε σε ξέχασα, αλλά έπρεπε να σε ψάξω μέσω του Μ. Ρόδου που ήταν εκτός επικοινωνίας ο ίδιος. Αν έχεις την καλοσύνη ζήτα του εσύ τη δική μου δ/νση γιατί τη δική σου δεν τη βρίσκει, ή γράψε τη δική σου εδώ και μόλις τη δω θα την εξαφανίσω.

Ρε φίλε Μ. Ρόδο, συγγνώμη που σε εκμεταλλευόμαστε αλλά είσαι ο μόνος που τολμά να δημοσιεύει τη δ/νσή του!