Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Συλλεκτικές σειρές Camel

Όταν ένα προϊόν μαζικής παραγωγής σημαίνεται από τη στιγμή της κυκλοφορίας του ως συλλεκτικό, πρόκειται φυσικά περί απάτης. Οι συλλέκτες το ξέρουμε, και νιώθουμε και κομμάτι μειωμένοι με κάτι τέτοια: σου λέει, εγώ τόσα χρόνια μαζεύω με υπομονή και μεράκι τα πακέτα ένα ένα, τα μετατρέπω μόνος μου από σκουπίδια σε συλλεκτικά αντικείμενα, κι έρχεσαι τώρα και μου λανσάρεις ένα πράμα που είναι ετοιματζήδικα συλλεκτικό επειδή εσύ αποφάσισες να γράψεις απ' έξω «συλλεκτικό»; Η συμπλήρωση μιας τέτοιας σειράς δεν απαιτεί ούτε μεράκι ούτε υπομονή ούτε γνώσεις, τίποτε, μόνο να πας και να τα αγοράσεις.

Τσιμπάμε nonetheless. Ο άλλος την ξέρει τη νοοτροπία του συλλέκτη, ξέρει ότι δεν αφήνει αναπάντητη ούτε την πιο εύκολη πρόκληση, και τον χτυπάει εκεί που πονεί.

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα πρόσφατα χρόνια, τα Κάμελ ήταν η πρώτη μάρκα τσιγάρων που έφερε στη μόδα αυτή τη γιαλαντζί συλλεκτική απάτη.



 Πάμε ξανά γιατί με το φλας δε βγαίνουν καλά...




Ναι, και χωρίς το φλας βγαίνουν καλύτερα... Τέλος πάντων.

1. Η πρώτη συλλεκτική σειρά Κάμελ ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια της μάρκας, 1913-1993. Έξι πακέτα, αριθμημένα 1 έως 6, που στη ράχη τους αναφέρουν κεφάλαια από την ιστορία του Κάμελ. Βγήκαν και σε σκληρό και σε μαλακό. Εδώ βλέπουμε την εμπρός όψη των μαλακών πακέτων και την πίσω των σκληρών.
2. Το γαλάζιο πακέτο που είναι μόνο του γυρισμένο ανάποδα είναι πολύ μεταγενέστερο, αφού δηλαδή τα Κάμελ Λάιτ για κάποιον αναξήγητο λόγο αντικατέστησαν την παραδοσιακή εικόνα της καμήλας στην έρημο, που ήταν ίδια όπως στο κανονικό Κάμελ, απλώς πιο ανοιχτόχρωμη, με αυτή τη σοφτ παπαριά που όλοι ξέρουμε (αν δεν την ξέρουμε, να τη κι εδώ). Ενώ αυτή η αλλαγή στο ντιζάιν δε μου άρεσε, η σειρά διαφημίσεων με το καμελάκι και τα δαιμόνια εικονολογοπαίγνια ήταν από τις καλύτερες που θυμάμαι στη ζωή μου (μαζί με τα Σιλκ Κατ - και δεν εννοώ μόνο διαφημίσεις τσιγάρων, απλώς τυχαίνει δύο κορυφαίες σειρές διαφημίσεων να είναι για τσιγάρα). Ένα λοιπόν από αυτά τα καμελάκια είναι σ' αυτό το πακέτο.
3. Τέσσερα γερμανικά πακέτα Κάμελ κανονικό σκληρό, της ίδιας εποχής, με εικόνες της ίδιας σειράς με το καμελάκι. Είναι μέσα στη δική τους μικρή κούτα των 4 πακέτων, που κι αυτή είναι από τη σειρά. Κάποια, ίσως και τα τέσσερα, είναι κλειστά με τη ζελατίνα τους.
4. Πάμε μια όπισθεν στο χρόνο: Κάμελ λάιτ με το κανονικό (παλιό) ντιζάιν. Λίγα χρόνια μετά την πρώτη συλλεκτική σειρά (όσα χρειάζονται για να πάει η τιμή από 480 σε 500 δρχ.) βγήκε η σειρά Camel Art, με τη γνωστή εικόνα της καμήλας διασκευασμένη από τον ελληνοαμερικανό ζωγράφο Πολ Γιοβανόπουλο σύμφωνα με τις τεχνοτροπίες 8 διαφορετικών ρευμάτων από την ιστορία της Τέχνης: ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, κυβισμό κλπ. (και καλά). Βγήκε στα μαλακά και σκληρά πακέτα Κάμελ λάιτ. Εδώ βλέπουμε την πλήρη σειρά των μαλακών πακέτων, τα οποία μάλιστα είναι κλειστά με τη ζελατίνα τους, και δύο από τα οχτώ σκληρά (ανοιγμένα και καπνισμένα). Τα υπόλοιπα 6 θα αναδυθούν εν καιρώ. Η εμπρός όψη έχει την παραδοσιακή εικόνα Κάμελ, όχι τη γαλαζοσόφτ. Αυτά τα δέκα πακέτα είναι φυλαγμένα σε μεταλλική κούτα Κάμελ (δεν είναι η δική τους).


Να, το πρώτο από τα 6 σκληρά που μας έλειπαν ξεμύτισε κιόλας!

Τα κλειστά πακέτα τσιγάρων είναι η απόλυτη συλλεκτική διαστροφή: υποτίθεται ότι το πακέτο μία χρήση έχει, να είναι μέσα τα τσιγάρα για όσο υπάρχουν, μέχρι να καπνιστούν. Άντε πες, όταν αδειάσει το πακέτο, ο συλλέκτης τού βρίσκει μια καινούργια χρησιμότητα: το κάνει αντικείμενο συλλογής. Ο μη συλλέκτης απλώς θα το πέταγε αφού έχει εκπληρώσει την αποστολή του. Αλλά να το περάσεις κατευθείαν στη δεύτερη αποστολή, τη συλλεκτική, χωρίς να το χρησιμοποιήσεις στην πρώτη, να μην καπνίσεις τα τσιγάρα που γι' αυτά -και όχι για το πακέτο- σου ζήτησε 500 δρχ η κόρη του περιπτερά, και να επιβραβεύεσαι κιόλας γι' αυτή την κουλή επιλογή με το να είναι «πιο συλλεκτικό» το πακέτο σου από το ανοιγμένο, ξεπερνάει κάθε λογική.

Να που το έκανα πάντως. Και ασφαλώς όχι μόνο εγώ...

Αυτή η ανάρτηση θα συμπληρώνεται όσο προχωρούν οι ανασκαφές. Αν οι ομαδικές φωτογραφίες  του μπλογκ αρχίσουν να αντικαθίστανται από ατομικές, και λίγο πιο καθαρές αν δε σας πειράζει, αυτές εδώ θα είναι από τις πρώτες.

..................................

Πρώτη συμπλήρωση: Η σειρά Camel Art σε σκληρά πακέτα.

Κυβισμός, πριμιτιβισμός

Ποπ-αρτ, μεταϊμπρεσιονισμός

Υπερρεαλισμός, εξπρεσιονισμός

Η κοινή εμπρός όψη όλων αυτών των πακέτων

Καρτούλα εντός πακέτου, εμπρός και πίσω όψη.
Υπάρχει ακόμη ο ρεαλιστικός εξπρεσιονισμός, που φωτογραφήθηκε παραπάνω μόνος του, και το κολλάζ που, μαζί μ' ένα δεύτερο αντίτυπο (διπλό πακέτο δηλαδή) του υπερρεαλισμού, εικονίζεται στην ομαδική φωτογραφία παραπάνω. Υπομονή. Όταν τελειώσουν όλες οι πρώτες φωτογραφίσεις θα αρχίσουν οι ατομικές φωτογραφίσεις όσων πακέτων αυτή τη στιγμή είναι σε ομαδικές και στο τέλος όλα θα είναι απλά και τακτικά.

..................................

Δεύτερη συμπλήρωση: Μερικά ξένα και ελληνικά συλλεκτικά Camel (όχι πλήρεις σειρές).


Camel Lights, King Size σκληρό.
Camel, King Size σκληρό.


Δύο πακέτα από Ιταλία, από τη σειρά Anniversary. Μόνο οι πίσω όψεις.


Η εμπρός όψη αυτών των πακέτων είναι τα κλασικά παλιά Camel και Camel Lights. Στο πλάι υπάρχει το εξής κειμενάκι: The Camel pack was created by Richard J. Reynolds in 1913 and is still the same today. R.J.R.Tobacco Co. is now celebrating its famous "cult" design issuing this special Anniversary series. (Το πακέτο Κάμελ δημιουργήθηκε από τον Ρίτσαρντ Τζ. Ρέινολντς το 1913 και είναι ακόμη το ίδιο σήμερα. Η εταιρεία R.J.R.Tobacco Co. γιορτάζει το διάσημο «καλτ» σχέδιό του κυκλοφορώντας αυτή την επετειακή σειρά.)
Όθεν συνάγουμε ότι τα πακέτα μάλλον είναι του 1993: 80 χρόνια από το 1913, γιατί αν ήταν στα 90, το 2003, στο εμπρός μέρος δε θα ήταν η κλασική καμήλα στην Αίγυπτο, ούτε θα έγραφαν υπερήφανα και παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα.


Camel, King size σκληρό. Πέντε πακέτα από Γαλλία, μόνο οι πίσω όψεις.
Η εμπρός όψη είναι και πάλι το παλιό κλασικό Κάμελ. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο σε μερικά πακέτα υπάρχει η ένδειξη Série limitée (περιορισμένη σειρά) και σε άλλα η ένδειξη Édition limitée (περιορισμένη έκδοση). Τα κειμενάκια λένε:
-Ποιος ξέρει να γίνεται ακαταμάχητος;
-Ποιος είναι το είδωλο των κοριτσιών;
-Ποιος έχει πάντα τη θέση του στη βαλίτσα σας;
-Ποιανού του αρέσει να μοιράζεται τις όμορφες στιγμές;
-Ποιος είναι ο πιο πιστός σας σύντροφος;
Δε νομίζω ότι θυμάμαι να είχαν κυκλοφορήσει όλα αυτά (ίσως κάποια μόνο) στην Ελλάδα, όχι μόνο σε πακέτα αλλά έστω και σε διαφημίσεις.

Camel, King size σκληρό. Τρία πακέτα, μόνο οι πίσω όψεις.
 Από την αντίστοιχη ελληνική σειρά. Στην εμπρός όψη το κλασικό παλιό Κάμελ με την ένδειξη Special Edition.


Camel Lights, King size σκληρό. Τρία πακέτα, μόνο οι πίσω όψεις.
Εδώ, στην εμπρός όψη έχουμε πλέον το νεότερο ντιζάιν Κάμελ Λάιτς: γαλάζιο, με την καμήλα όχι σε τέλειο προφίλ αλλά ελαφρώς 3/4, και με φάτσα λίγο πιο καρτούν. Με την ένδειξη «καλοκαιρινό»!! Εδώ ανήκει και το πακέτο που είναι μόνο του στην πρώτη φωτογραφία.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή αρχή και από μένα, έχω ψαρώσει να χαζεύω τα γαλλικά τσιγάρα με το αεροπλανάκι στο πακέτο.

Πέπε είπε...

Κύριοι καλωσήρθατε.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

H αλλαγη στο Camel Light πρεπει να εγινε το 1997 και μαζι κυκλοφορησε και το Camel Medium με παρομοιο πακετο. Αν θυμαμαι καλα τοτε το Camel Light είχε 9 πίσσα και 0,7 νικοτινη,ενω το Medium 0,8 και 10.

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα τυχαία στο ιντερνετ μια έξυπνη παλιά διαφήμιση για τα κάμελ στην τηλεόραση.


http://www.youtube.com/watch?v=4fhyLcsH7nU&feature=related

Ανώνυμος είπε...

και εδώ διαφήμιση στην τηλεόραση για τα marlboro

http://www.youtube.com/watch?v=1D0ThTDnJzw&feature=related

Πέπε είπε...

Πρώτη συμπλήρωση στις συλλεκτικές σειρές Κάμελ:
Η σειρά Camel [Lights] Art σε σκληρά πακέτα.

Πέπε είπε...

Δεύτερη συμπλήρωση στις συλλεκτικές σειρές Κάμελ.

Koprodog είπε...

Γιατί να έχω γεννηθεί το '89;
:(

Unknown είπε...

Ποια ειναι η τιμη που μπορει να αγορασει, ενας συλλεκτης, ενα κλειστο πακετο camel ΕΥ 1565226 €2.35 ΔΡ.800 ?

Πέπε είπε...

Δεν υπάρχουν, απ' όσο ξέρω, στάνταρ τιμές. Ο πωλών τα βρίσκει με τον αγοράζοντα όπου νομίζουν ότι συμβιβάζονται τα συμφέροντά τους. Εσύ θες να το πουλήσεις ή να το αγοράσεις;
Φαντάζομαι ότι ένα πακέτο από τη σύντομη εποχή που είχαμε και τα δύο νομίσματα θα θεωρείται αρκετά συλλεκτικό (αρκετά σπάνιο δηλαδή).

Unknown είπε...

Το κατα ποσο "συντομη" ειναι μια περιοδο δεκατεσσαρων ετων για ενα κλειστο πακετο camel παραγωγης Καρελια (και οχι JT international) δεν ξερω..!
Οσο για την τιμη...
Νομιζω, δεν διαφερει αν ειναι προς πωληση η' προς αγορασει...
Η τιμη ειναι μια..!
Επικαλουμε την εμπειρια σας..!
Θα ηθελα μια τιμη εκκινησης.......
LUGOUD@gmal

Πέπε είπε...

To πακέτο δε γράφει, αν κατάλαβα, «€2.35 ΔΡ.800»; Πότε είχαμε επί 14 χρόνια και δραχμές και ευρώ ταυτόχρονα;

Η τιμή δεν είναι «μία». Αν είναι, δεν τη γνωρίζω. Δεν είναι πράγματα τόσο στάνταρ όσο π.χ. στον φιλοτελισμό (ούτε κι εκεί είναι, αλλά εδώ ακόμη λιγότερο). Πέρα από όσα ήδη είπα, η μόνη συμβουλή θα ήταν να ρίξεις μια ματιά σε σελίδες του e-bay να δεις τι τιμές παίζουν.

Δημήτρης είπε...

Ο Πέπε έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν υπάρχει στάνταρ τιμή. Ούτε κατά διάνοια. Εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση. Πόσο αντέχει η τσέπη να δώσει βρε αδερφέ.
Η εμπειρία μου εμένα λοιπόν λέει οτι έχω αγοράσει μια κούτα με καμιά 100αριά πακέτα άδεια από τη 10ετία του '80 με 20 ευρώ και επίσης εχω αγοράσει μόνο μια κασετίνα άδεια της ίδιας περιόδου με τα ίδια χρήματα απλά επειδή αυτά ζητούσαν οι 2 πωλητές και η τσέπη μου το σήκωνε.
Η λογική όταν μιλάμε για συλλέκτες υπάρχει μέχρι κάποιο όριο.
Για παράδειγμα δεν ειναι ''λογικό'' να μαζεύεις πακέτα από το δρόμο που δεν ξέρεις ποιος τα έπιανε προηγούμενα, κι όμως ο συλλέκτης το κάνει.
Άρα λοιπόν, η γνώμη μου εμένα ειναι να ξεκινήσεις με μια τιμή που εσένα σου φαίνεται ''λογική'' και ό,τι ψάρια πιάσεις...

Ανώνυμος είπε...

αγορασες 100 πακετα της δεκαετιας 80 με 20 ευρω το ενα ή 20 ευρω τα εκατο πακετα???

αν εδωσες 20 ευρω για τα 100 πακετα μαλλον αυτος που στα πουλησε ηταν χαζος.

ειμαι και εγω συλλεκτης και εχω αγορασει πακετα,οι τιμες στην ελλαδα ειναι 20-30ευρω το ενα πακετο, για πολυ σπανια πακετα δεκαετιας 60-50-70 μπορει να φτασουμε και στα 50ευρω ή και παραπανω...

Δημήτρης είπε...

Αγόρασα 20 ευρώ τα 100 πακέτα.
Δεν ξέρω αν ήταν χαζός ή δεν ήξερε ή δεν τον ένοιαζε, πάντως εγώ θα τον μνημονεύω για πολύ καιρό. Και μέσα σ'αυτά υπήρχαν πολλά ΄΄διαμάντια΄΄.
Γενικά αυτές οι τιμές που αναφέρεις ισχύουν (πάνω-κάτω), αλλά επιμένω ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τί ζητάνε οι δύο (αγοραστής-πωλητής) και αυτό ήθελα να δείξω με το παράδειγμά μου.

GreeceInDireStraits είπε...

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την όμορφη δουλειά-καταγραφή και την μικρή ανάλυση περί συλλεκτικότητας, με την οποία συμφωνώ! Είχα την ελπίδα ότι θα βρω περισσότερα πράγματα για τα πακέτα της Ελλάδας στο διαδίκτυο, αλλά απαιτεί χρόνο που δεν έχω, η αναζήτηση. Μαζεύω από το 1986 (το πρώτο μου πακέτο ένα Memphis κόκκινο, αλλά με παππού καπνοπαραγωγό βρήκα μερικά πράγματα ακόμη), αλλά το 2012 όταν έμεινα χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγκάστηκα να πουλήσω πολλά πράγματα, ανάμεσα σε αυτά και μεγάλο κομμάτι της συλλογής μου. Τα Camel του 1996, έφυγαν μετά από μεγάλη μάχη μεταξύ τριών συλλεκτών (Γερμανού, Καναδού και Ρώσσου) στο ebay, για 100-120$ το ένα, γεμάτα και χωρίς ελατώματα. Άδεια έπιασαν λιγότερα, αλλά και πάλι 20-30$ το ένα. Το πόσο θα πληρώσει όμως ένας συλλέκτης έχει να κάνει με το πόσο βαθειά είναι η τσέπη του και πόση σπανιότητα νομίζει (δικαίως ή αδίκως) ότι έχει ένα πακέτο. Ο Ρώσσος που τα κέρδισε τελικά αγόρασε και άλλα 100 σχεδόν πακέτα σε διάφορες καταστάσεις, χρονολογίες και τιμές, αποδεικνύοντας ότι συλλέγει σχεδόν τα πάντα, ενώ οι άλλοι δύο ήταν αποκλειστικά συλλέκτες Camel.

Ανώνυμος είπε...

Bασίλη γειά. Ειχαμε μιλησεί και με email και μου ειπες οτι θα μου στειλεις εικόνες απο τα πακέτα σου τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου.Για να ξέρεις ενδιαφέρομαι κυρίως για Ελληνικά πακέτα δεκαετιας 80-70-60 κυριως για κασετίνες πχ 22,hellas special κτλ.

Leon είπε...

Καλησπερα εχω συλλεκτικα πακετα αν ενδιαφερεσαι μου λες

Leon είπε...

Καλησπερα εχω συλλεκτικα πακετα αν ενδιαφερεσαι μου λες

Δημήτρης είπε...

Προς Leon:
έχεις μόνο Καμελ συλλεκτικα ή και διάφορα πακέτα παλιά;
Αυτό είναι το μέιλ μου: dimandri@gmail.com
Αν θες, στείλε μου εκεί να συνεννοηθούμε.

Ανώνυμος είπε...

και εγω το ιδιο θελω να ρωτησω Leon. Για συλλεκτικα καμελ δεν ενδιαφερομαι,για παλια πακετα ναι ενδιαφερομαι.
το email μου ειναι kostisrakis@hotmail.com στειλε μου εκει να μιλησουμε.