Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οχτώ ελληνικά και ξένα τσιγάρα και ένα πουράκι.


1. George Karelias & Sons (Χρυσή κασετίνα άφιλτρη).
2. Σαντέ King Size φίλτρο κασετίνα (του Παπαστράτου). Το σήμα έχει μετονομαστεί σε Ζαντέ.
3. Partizan: δε γνωρίζω λεπτομέρειες. Κατά τα φαινόμενα από κάποια ευρωπαϊκή χώρα του σοσιαλιστικού μπλοκ (ίσως Ρουμανία;). Άθλια κατάσταση.
4. Craven "A" φίλτρο, συρταρωτό πακέτο των 25, Καναδάς. Μέτρια κατάσταση.
5. Parisiennes: γαλλικά τσιγάρα με καπνά Μέριλαντ, μέγεθος μεγάλου άφιλτρου. Ιδιόμορφο μαλακό πακέτο των 20 (κι ας μην του φαίνεται), από Ελβετία.
6. Κοινότατο Camel Lights σκληρό.
7. Πουράκια Henry Wintermann's Cafe Noir. Κασετίνα των 20. (Τα λίγο μικρότερα, και Cafe Noir και το ελαφρύτερο Cafe Creme, κυκλοφορούν σε μεταλλικές κασετίνες και είναι μάλλον πιο συνηθισμένα.)
8. Salem μαλακό 100'ς.
9.  Gauloises Blondes, σκληρό πακέτο των 25.
9.  Victoria, μαλακό King Size των 20, ΗΠΑ (?).

Τα Μέριλαντ είναι καπνά παρόμοιου τύπου με τα καπνά των παραδοσιακών γαλλικών τσιγάρων. Ιδιαίτερα αγαπητά στην Ελβετία. Πολλές γαλλικές μάρκες (Gauloises, Perisiennes) βγάζουν παραλλαγή των τσιγάρων τους με Μέριλαντ ειδικά για την ελβετική αγρά, και μάλιστα συχνά με κίτρινο πακέτο. Φαίνεται ότι είχε καθιερωθεί, όπως στο πράσινο πακέτο αναγνωρίζουμε τα τσιγάρα μενθόλης, οι Ελβετοί στο κίτρινο να αναγνωρίζουν τα Μέριλαντ.

Μεγάλο άφιλτρο: θεωρώντας ως κλασικό μέγεθος άφιλτρου το μικρό, όπως στα Camel, Lucky Strike ή όσα είναι σε κασετίνες (Άσσος σκέτος, Καρέλια Αγρινίου, Σαντέ κ.ά.), ονομάζω μεγάλο το λίγο μεγαλύτερο, όπως εδώ τα Parisiennes. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το King Size άφιλτρο, ίσο σε μήκος με ένα τσιγάρο με φίλτρο King Size  (δηλαδή με το κλασικό μήκος που έχουν τα περισσότερα σημερινά τσιγάρα). Τέτοια άφιλτρα ήταν η Ξάνθη και τα Pall Mall.

Τα Craven "A" της φτγρ δεν είναι king size, είναι απλώς με φίλτρο, δηλαδή λίγο μικρότερα. Τα πρώτα τσιγάρα με φίλτρο ήταν μόλις λίγο μακρύτερα από τα άφιλτρα. Τέτοια ήταν μέχρι κάποια στιγμή όσα είχαμε εδώ σε κασετίνες (Άσσος φίλτρο κλπ.), αλλά νομίζω ότι πλέον έχουν όλα προβιβαστεί σε king size, δηλαδή το μέγεθος με το μεγάλο φίλτρο που ήρθε κάποια στιγμή ως καινοτομία και κατέληξε να είναι ο σχεδόν απόλυτος κανόνας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω έχεις και το παλιό gauloises blondes.
Ωραιο πακέτο,σε καλή κατάσταση, αλλα δεν μου αρέσουν αυτές οι 4 γραμμές σαν σχοινιά που φαίνονται. Τι ακριβός είναι?

Κωνσταντίνος

Πέπε είπε...

Α, τίποτε, είναι δεμένο με μια κλωστή για λόγους που τόοοοτε ίσως ήξερα...

Βιργίνιος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.