Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

30 πούρα και πουράκια κι ένα θρυλικό τσιγάρο


1. King Edward, πακέτο 5 πούρων.
2. Willem II Primo mild, κασετίνα για 20 πουράκια (αν και γράφει «πούρα»)
3. Ritmeester Fresh & Mild slim panatellas, συρταρωτό πακέτο για 5 μακριά πουράκια.
4. Che Sauvages, πακέτο 5 πούρων.
5. Τσιγάρα Sobranie Cocktails, 100'ς, κασετίνα.
6 και 7. Meharis Agio, δύο διαφορετικές κασετίνες. Η πράσινη είναι των 20, η μπεζ των 10, και τα πούρα μάλλον πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια αφού τα πακέτα δε διαφέρουν στο κείμενο αλλά μόνο στο χρώμα. Και πάλι εγώ θα έλεγα πουράκια και όχι πούρα.




8. La Paz Wilde Havana, κασετίνα από σκληρό χαρτόνι των 10 πούρων.
9. La Paz Wilde cigarillos, μεταλλική κασετίνα για 10 πουράκια.
10.  La Paz Mini wilde, μεταλλική κασετίνα για 20 μικρότερα πουράκια.
11. Panter senoritas, ό,τι βλέπουμε (δεν ξέρω περισσότερα)
12. Henri Wintermans, μεταλλική κασετίνα για 10 μικρά πούρα (εγώ και πάλι θα έλεγα πουράκια).
13. Dannemann lonja Brasil, μεταλλική κασετίνα για 10 μικρά πούρα (θα έλεγα μακριά πουράκια).
14. Dannemann lonja Sumatra, μεταλλική κασετίνα για 10 μικρά πούρα (θα έλεγα μακριά πουράκια).
15. Clubmaster Long, μεταλλική κασετίνα για 10 μακριά πουράκια.
16. Clubmaster Half Coronas, συρταρωτό πακέτο 5 πούρων.


17. Villiger Mild Export Kings, πακέτο 5 πούρων.
18. Hamlet Mild, πακέτο 5 μικρών πούρων.
19. Agio Junior Tip, πακέτο για 10 πουράκια με επιστόμιο.
20. Ritmeester, μεταλλική κασετίνα για 10 πουράκια.

Από πούρα δε γνωρίζω. Άλλα τα βλέπω πουράκια αλλά η συσκευασία γράφει small cigars αντί cigarillos, σ' άλλα δεν ξεχωρίζω ποιες λέξεις είναι η μάρκα και ποιες είναι όροι της πουρολογίας σχετικά με το μέγεθος ή άλλο χαρακτηριστικό, κ.ο.κ..

Τα θρυλικά τσιγάρα Κοκτέιλς του Sobranie of London όλοι τα ξέρουμε βέβαια. Που είναι πολύχρωμα, πέντε διαφορετικά χρώματα τσιγάρων σε κάθε πακέτο (4 κίτρινα, 4 μωβ κ.ο.κ.). Μου κάνει εντύπωση που βλέπω την προειδοποίηση υγείας στα ελληνικά: δε θυμόμουν ότι είχαν υπάρξει στο ελληνικό εμπόριο αυτά τα τσιγάρα! Τώρα ασφαλώς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βέβαια σε άλλες χώρες.

Σ' όλη αυτή την παρτίδα παρακολουθούμε την εξέλιξη των προειδοποιήσεων στα όχι πολύ πρώιμα αλλά ούτε και πολύ όψιμα βήματά της, μάλλον στα μεσαία: αρχικά η προειδοποίηση ήταν κρυμμένη στο πλάι ή πίσω. Εδώ τη βλέπουμε να έχει μετακομίσει στη φάτσα, άλλοτε τυπωμένη, άλλοτε σε αυτοκόλλητο, αλλά πάντως πιο σεμνή από το σημερινό νεκροτάμπελο.
Στο πακέτο των Κοκτέιλς η διάταξη του κειμένου της προειδοποίησης είναι ατυχής: κάτι το μέγεθος, κάτι οι αποστάσεις, αισθητικά το πράγμα έχει αποτύχει. Παρά ταύτα είναι τυπωμένη στο ίδιο χρώμα όπως και το κείμενο του κυρίως πακέτου (εδώ χρυσό). Αυτή ήταν μια πολιτισμένη περίοδος της ανθρωπότητας: ναι, να μπει η προειδοποίηση, και να μπει και σε εμφανές σημείο γιατί μόνο έτσι έχει νόημα - αλλά να μην μπει σαν την μπότα του βάρβαρου εισβολέως: να σεβαστεί την υπάρχουσα αισθητική του πακέτου και να ενσωματωθεί σ' αυτήν!

__________________________________________
Συμπλήρωσις δευτέρα:


21. Henri Wintermans Half Corona, πακέτο των 5 πούρων.
22. Henri Wintermans Flor Fina, κασετίνα των 10 πούρων señoritas.
23. Dannemann Speciale Sumatra, μεταλλική κασετίνα για 20 πουράκια.
24-25. Henri Wintermans Café Crème, δύο μεταλλικές κασετίνες για 20 πουράκια, παλιότερη και νεότερη.
26. Che, πακέτο των 5 «άγριων» (sauvages) πούρων. Μάλλον το ίδιο πούρο με το Νο 4, αλλά άλλο πακέτο.
27. Panter Sprint, μεταλλική κασετίνα για 20 πουράκια.
28. Villiger Premium No 10 Sumatra, μεταλλική κασετίνα για 10 πουράκια.
Στη φωτογραφία περιλαμβάνεται και ένα πακέτο King Edward, αλλά δεν το αριθμώ γιατί είναι ίδιο (αν και όχι το ίδιο, αν προσέξετε) με το Νο 1 αυτής της ανάρτησης.



29. King Edward the seventh, μαλακό πακέτο τύπου τσιγάρων για 20 πουράκια με φίλτρο 100'ς.
30. Willem II,  κασετίνα των 10 πούρων extra señoritas.

Κρίνοντας από το πορτρέτο ο βασιλιάς Εδουάρδος ο έβδομος πρέπει να ήταν το ίδιο πρόσωπο με το βασιλιά Εδουάρδο τον Αήττητο. Ως τίτλοι σημάτων πάντως είναι διαφορετικοί. Σε αντίθεση με τα επαναστατικά Che, αυτά τα πούρα φαντάζουν εντελώς σαιξπηρικά. Άσε που έχουμε και τον ίδιο τον Άμλετ στο Νο 18.





31. Henri Wintermans slim panatella, μεταλλικό κουτί των 50 πούρων.

Τα πούρα ποτέ δεν τα είχα πάρει πολύ στα σοβαρά ως μέρος της συλλογής, να όμως που απροσδόκητα αρχίζουν κι εδώ να συμπληρώνονται κάποιες σειρές.



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι να μη μπει καθόλου ή να βρίσκεται στη ζελατίνα δεν γίνεται να καταστρέφει ένα μικρό έργο τέχνης γιατί έτσι θέλει του υπουργείου το οποίο δεν κοιτάει τις ελλείψεις των νοσοκομείων ειδικά στην επαρχεία αλλά τα τσιγάρα θεωρεί το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα της χώρας.

Πέπε είπε...

Μπορεί κάλλιστα ΚΑΙ να προειδοποιήσει ΚΑΙ να μην το καταστρέψει. Εγώ δε λέω να μας αφήσει στο σκοτάδι να πιστεύουμε ότι κάνει καλό, όπως πίστευαν παλιά. Αλλά οι πρώτες προειδοποιήσεις δεν ήταν βάναυσες, δεν κατέστρεφαν τα πακέτα. Δες την άφιλτρη χρυσή: μια χαρά ενταγμένη στο πακέτο ήταν η προειδοποίηση.
Στα Κοκτέιλς έπρεπε να το μελετήσουν λίγο καλύτερα, βασικά έπρεπε τα γράμματα να είναι λίγο πιο πυκνά με μεγάλα περιθώρια δεξιά και αριστερά και λιγάκι περιθώριο ανάμεσα στις δύο αράδες. Κακή γραφιστική δουλειά, αλλά πάντως είναι κακή από λάθος, όχι από καφρίλα όπως με τα νεκροτάμπελα σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η προειδοποίηση δεν χρειάζεται καν να υπάρχει στα πακέτα μπορείς να προειδοποιήσεις και αλλιώς, δεν έχω δει σε κανένα μπουκάλι "ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ" αλλά όλοι το ξέρουμε.

Πέπε είπε...

Συμπλήρωση: 3 νέα πακέτα στην ανάρτηση με τα πούρα.

Πέπε είπε...

Νέα συμπλήρωση: άλλα 11 πακέτα στην ανάρτηση με τα πούρα.