Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Άλλα 10 τσιγάρα ελληνικά και ξένα κι ένα πουράκι.


1. Colt, King size σκληρό.
2. Elle, King size σκληρό.
3. Lord Extra, King size σκληρό.
4. Cortina Ultra Lights, King size σκληρό.
5. 555 (State Express), King size σκληρό.
6. Viceroy, King size σκληρό, από ΗΠΑ.
7. Victory, King size σκληρό, από άγνωστη χώρα. Δεν έχει βγει καλά, το βλέπουμε στην επόμενη φτγρ.
8. Regal, King size σκληρό.
9. Dannemann Speciale, πουράκια, μεταλλική κασετίνα των 20.
10. Pall Mall, King size (με φίλτρο) σκληρό.
11. Regal, το ίδιο με το 8 αλλά από Αγγλία. Λίγο ταλαιπωρημένο.


Τα τρία πρώτα, Colt, Elle, Lord Extra είναι ελληνικά σήματα που δε μακροημέρευσαν. Ιδιαίτερα το γυναικείο τσιγάρο Elle δε θυμάμαι ποτέ να το είδα να έχει κάποια κίνηση.

Το Cortina, ένα από τα πρώτα ούλτρα λάιτς της ελληνικής αγοράς, έχει τις περιεκτικότητες τυπωμένες  στην πρόσοψη. Αυτό δεν έχει σχέση με καμία νομοθεσία, απλώς με το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να προβάλει τα μικρά ποσοστά πίσσας και νικοτίνης ως το κατεξοχήν δυνατό σημείο αυτού του σήματος (και όχι π.χ. τη γεύση, τη σύνδεση με μαγκιά ή αριστοκρατία ή τον αμερικάνικο μύθο ή διάφορα άλλα προσόντα που προέβαλαν άλλες εταιρείες για τα δικά τους προϊόντα). Το θυμάμαι και στις διαφημίσεις αυτού του σήματος. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πριν επιβληθεί διά νόμου -και κατά συνέπεια κωδικοποιηθεί- η αναγραφή των περιεκτικοτήτων, τις μετρούσαν σε γραμμάρια και όχι σε μιλιγκράμ, έτσι ώστε τα πολλά δεκαδικά ψηφία να κάνουν τα νούμερα να φαντάζουν εξωπραγματικά χαμηλά.

Το Viceroy (Βάισρόι - μην το μπερδεύουμε με το διπλανό Victory - Βίκτορι), με το όχι ιδιαίτερα εμπνευσμένο γραφικό που παραπέμπει σε θυρεούς, ασπίδες, οικόσημα, αριστοκρατία, είναι ένα από τα πολλά τσιγάρα με ονόματα από πολιτειακούς θεσμούς. Viceroy είναι ο αντιβασιλιάς. Έχουμε και Parliament (κοινοβούλιο), President (πρόεδρος), διάφορες παραλλαγές των λέξεων Royal και Regal (βασιλικός) κλπ.. Δε θα βάλω και το Prince εδωμέσα, γιατί ο συγκεκριμένος πρίγκιπας είναι μάλλον κάποια αφαιρετική εξιδανίκευση, ο «τέλειος», ο «ιδανικά κορυφαίος», παρά ο κυριολεκτικός τίτλος ευγενείας του πρίγκιπος που υπάρχει σε όσες χώρες έχουν βασιλεία.

Για το 555 υπάρχουν πολλά να πει κανείς, αλλά εγώ δεν τα γνωρίζω. Πετάω το μπαλάκι σε όποιον αναγνώστη θέλει. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η σχεδίαση του πακέτου είναι υψηλότατης καλαισθησίας: μπορεί να μη βγάζει μάτι με καμιά καραμπινάτη εικόνα, η λεπτότητα όμως της γραμμής στην ανεικονική παράσταση, η ισορροπία των χρωμάτων κλπ. είναι για τους εστέτ!


10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε ρε τι μου θύμισες Πέπε!!! Τα ELLE τα έφτιαχνε ο Γεωργιάδης ενώ τα COLT νομίζω ο Παπαστράτος. Φυσικά και τα έχω!!! Τα LORD ο Καρέλιας και τα υπόλοιπα που εικονίζονται ήταν εισαγωγής. Τα 2 πρώτα σταμάτησαν ενώ το LORD εισάγεται εδώ και πολλά χρόνια.

Να πω και για το REGAL; Θυμάται κανείς το δίδυμο αδελφάκι του σε κόκκινο χρώμα; Είναι το Embassy!! Ειδικά το REGAL κάποτε έπεσα στη θάλασσα για να το βγάλω διότι επέπλεε και δεν άντεχα να βλέπω πακέτο που δεν είχα στη συλλογή μου να παρασύρεται έτσι άδοξα!!!

Βασίλης

Πέπε είπε...

Μπα, υπάρχει ακόμα το Κολτ; Δε θα κυκλοφορεί πολύ, γιατί δεν το έχω δει ποτέ. Αν και βέβαια δεν κυκλοφορώ κι εγώ με τεντωμένες τις κεραίες όπως τότε που τα μάζευα.
Ωραίο πακετάκι δεν είναι; Βρίσκω ότι απ' όλα όσα ακολουθούν το απλό μοντέλο «μόνο γραμμές και χρώματα» είναι από τα σχετικώς πρωτότυπα.

Κάπου υπάρχει και το Έμπασι (πρεσβεία - να τοι πάλι οι θεσμοί!). Θα αναδυθεί κι αυτό με την ώρα του. Και ναι, είχα προσέξει κι εγώ την ομοιότητα. Δεν ξέρω αν τα ΄βγαλε η ίδια εταιρεία ή δύο διαφορετικές. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε αντιγραφή, ενώ στην πρώτη είναι θεμιτό.

Ανώνυμος είπε...

Πέπε, έγραψα ότι το COLT σταμάτησε. Το LORD συνεχίζει...Δεν το διάβασες καλά!!! Γι' αυτό αύριο να γράψεις 100 στίχους από το Ζ' της Ηλιάδας βεβαίως βεβαίως!!!!

Τα Embassy και Regal τα έβγαζε η ίδια εταιρία...αλλά δεν θυμάμαι πια ήταν! Ρίξε μια ματιά στο πλαί του πακέτου. Gallaher ήταν;

Βασίλης

Πέπε είπε...

Ουπς! Πράγματι...

Αμ' δεν μπορώ να δω το πλάι του πακέτου! Εκεί είναι όλος ο μπελάς: τα φωτογράφισα και τα ξανάβαλα στη χαρτόκουτά τους, στην αποθήκη!

Τέλος πάντων. Σαν βγήκε η ροδοδάχτυλη νυχτοθρεμμένη Αυγούλα, ...

Ανώνυμος είπε...

Και τότε η ανθοστόλιστη τ' απάντησε η Παλλάδα...κλπ κλπ κλπ!!!!

Λοιπόν, έψαξα και βρήκα ότι τα REGAL βγαίνουν πλέον από την IMPERIAL και παλιότερα μάλλον από τη GALLAHER.

Βασίλης

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Παιδες Regal και Embassy ειναι προιοντα της imperial. Τα καπνιζα προ όλιγων εβδομαδων στις διακοπες μου στην Χαλκιδικη. Κυκλοφορουν κανονικα σε όλες τις τουριστικες περιοχες,4 Ευρω κόστος και additive free. Καλα τσιγαρα και τα δυο
Το 555 ειναι το τσιγαρο των Ασιατων. Το καπνιζε και ο Μαο,το καπνισα και εγω απο ενα φιλαρακι Κύπριο που μου τα εφερνε όταν πηγαινοερχοτανε στο νησι.Τωρα σταματησε και εκει.

Ανώνυμος είπε...

Το 555 όπως και τα regal και embassy ήταν της gallaher, απλώς έπειτα αν δεν κάνω λάθος η jti πούλησε τα δικαίωματα του regal και embassy κρατώντας μόνο το 555 που όντως στη Ασία ειδικά παλαιότερα ήταν κορυφή.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Οχι Regal, Embassy ηταν πάντα τσιγαρα της Ιμπεριαλ. Το 555 ειναι προιον της ΒΑΤ.

Ανώνυμος είπε...

ναι δίκιο έχεις και σε κάποιες χώρες νομίζω τα embassy τα φτιάχνει η ΒΑΤ.

Πέπε είπε...

Αυτά τα Victory σήμερα στη δουλειά τα κάπνιζε ένας συνάδελφος. Με ξένο νεκροτάμπελο.