Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Camel



Camel άφιλτρο μικρό, μαλακό. Εμπρός και πίσω όψη.

Το θρυλικό πρωτότυπο όλων των πακέτων Κάμελ, και το μόνο που σεβάστηκαν οι εταιρείες διατηρώντας το ίδιο ακόμη και σήμερα που όλα τα άλλα πακέτα Κάμελ έχουν αλλάξει.


Camel, Kingg size σκληρό. Δύο πακέτα.

Στο πρώτο, λίγο παλιότερο (250 δρχ.), η προειδοποίηση υγείας είναι κάπου στο πλάι. Στο δεύτερο, πιο πρόσφατο (330 δρχ.) τη βλέπουμε.
Αυτά είναι τα ιστορικά (για τους Έλληνες καπνιστές) Κάμελ του Καρέλια.

.

Άλλο ένα πακέτο, εκτός του κανονικού εμπορίου -ειδική έκδοση μόνο για την Ολυμπιακή. Μόνο η πίσω όψη: η εμπρός είναι η ίδια όπως στο πρώτο.

Camel, King size σκληρό, από ΗΠΑ.



Camel, King size μαλακό, από ΗΠΑ.
Ως γνωστόν τα ελληνικά Κάμελ περιείχαν χαρμάνι από καπνά American & Domestic (αμερικανικά και ντόπια), ενώ τα αμερικάνικα Turkish & American. Ωστόσο προσέξτε, τρεις φωτογραφίες πιο πάνω, την πατάτα που έχουν γράψει στο πακέτο της Ολμπιακής: American  Domestic tobaccos (ντόπια αμερικάνικα καπνά)!...
Ας σημειωθεί πάντως ότι Turkish δε σημαίνει κατ' ανάγκην τούρκικα. Προκειμένου για καπνά, η λέξη χρησιμοποιείται και με την έννοια «τουρκικού τύπο», δηλαδή ανατολίτικα (τα οποία μπορεί να προέρχονται και από την Ελλάδα). Οπότε τελικά δεν αποκλείεται να πρόκειται και για το ίδιο χαρμάνι, ή περίπου το ίδιο, και απλώς στην ελληνική έκδοση να απέφυγαν τη λέξη Turkish για να μην προκαλούν τον... πατριωτισμό των Ελλήνων (που πίνουν μόνο ελληνικό καφέ και όχι τούρκικο, κλπ.).   

Το σκληρό αμερικάνικο πακέτο διαφέρει ελαφρώς στα χρώματα τόσο από το μαλακό όσο και από τα ελληνικά αντίστοιχα (και δε φταίει η φωτογράφιση γι' αυτό). Ίσως είναι θέμα πολιτείας ή χρονολογίας (;)...




Camel wides Lights, σκληρό, από ΗΠΑ.
Τα Wides (φαρδιά) είναι ένα είδος τσιγάρου που δεν υπάρχει στα από 'δω μέρη (νομίζω ότι πολύ πρόσφατα εισήχθη το Marlboro wides, ή συζητιόταν να εισαχθεί). Στην Αμερική υπήρχε από 20ετίας τουλάχιστον. Γενικά η ψευδοποικιλία όπου στην ουσία επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα με ανούσιες μικροδιαφορές είναι ίδιον της αμερικανιάς (το έχουμε μάθει πολύ καλά στις αμερικάνικες αλυσίδες καφετεριών, όπου μπορεί μεν ένας καφές της προκοπής να μην υπάρχει, αφθονούν όμως οι παραλλαγές με σιρόπι τάδε, αφρόγαλα δείνα, τριμμένο πάγο, ολόκληρο πάγο και δε συμμαζεύεται -πάντα με ξεχωριστό όνομα η καθεμία λες και διέφεραν όσο η πορτοκαλάδα από τη λεμονάδα).
Τα wides είναι ελαφρώς κοντύτρερα από King size και πιο χοντρά.
Τα συγκεκριμένα, αν και λάιτς, δεν έχουν το κλασικό σχέδιο των Κάμελ Λάιτς εκείνης της εποχής (το άσπρο, βλ. λίγο παρακάτω), αλλά μια ελαφρά παραλλαγή του πακέτου των κανονικών Κάμελ, με την εικόνα λιγάκι μικρότερη και τα χρώματα λιγάκι πιο ασπριδερά.
 




Camel, King size, σκληρό πακέτο των 10 τσιγάρων, από Γαλλία, με μια πολύ χαριτωμένη αποστροφή προς τους συλλέκτες: Ω συλλέκτα Κάμελ, μην αναζητείς δωράκια και κουπόνια: το κόστος των καπνών που έχει το χαρμάνι Κάμελ δε μας αφήνει περιθώρια για τέτοια πράγματα.

Χμ... Και γιατί αργότερα άρχισαν να βγάζουν συλλεκτικές χαζομαρίτσες; Ο νοών νοείτω!



Camel Lights, King size μαλακό.
Αντίθετα από τα κανονικά Κάμελ, τα λάιτς έχουν την εμπρός όψη ίδια με την πίσω.

Τα Κάμελ Λάιτς αρχικά κυκλοφορούσαν μόνο σε σκληρό πακέτο. Όταν βγήκε το μαλακό, διαφημίστηκε με την παρακάτω καρτούλα (η οποία βρισκόταν μέσα στα σκληρά πακέτα, ώστε να ενημερώσει τον πελάτη ότι εκτός από αυτό που ήδη αγόρασε έχει πλέον κι άλλη επιλογή):


___________________________________________
 
Και μερικά πακέτα από διάφορες χώρες, με ποικίλους τρόπους διαβάθμισης του βάρους:
 

 Camel Lights, 100΄ς σκληρό,
από Αγγλία (;).
 
 

Camel Lights, 100'ς σκληρό, από τα Duty free. Με μια χειρόγραφη σημείωση απάνω. Αυτά ακριβώς τα Camel Lights κατοστάρια πωλούνταν και στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα γράμματα της σημείωσης, έχω λόγους να πιστεύω ότι αυτό το πακέτο αγοράστηκε είτε σε γαλλικό αεροδρόμιο σε ταξίδι προς Ελλάδα, είτε το αντίστροφο.
Camel Full Flavor, King Size σκληρό, από Γερμανία. Με το νεότερο ντιζάιν.
 
Το κανονικό κατοστάρι Κάμελ, σκληρό, το βλέπουμε εδώ.
 

 

Camel Medium, King Size, σκληρό πακέτο των 14, από τα Κανάρια νησιά.
Camel Lights, King Size σκληρό, από Ελλάδα.
Camel Lights, King Size σκληρό, από Γερμανία. Με το νεότερο ντιζάιν.
Camel Special Lights, King Size σκληρό, από ΗΠΑ. Πονηρή παραλλαγή του παλιού ντιζάιν: η καμήλα έχει πάει να ποζάρει σε άλλο σημείο της ερήμου (βλ. φόντο) και το φως του ήλιου είναι λίγο πιο διαυγές (βλ. ίσκιο)! Το πλαίσιο είναι σε χρυσό χρώμα που δε βγήκε καλά στο σκάνερ.
 
 


Camel Mild, King Size σκληρό από Γερμανία. Λίγο εκσυγχρονισμένη εκδοχή του παλιού ντιζάιν.
Camel Mild, King Size σκληρό από ΗΠΑ. Εντελώς άλλο πακέτο, μάλλον παλιότερο (καθαρή εκδοχή του παλιού ντιζάιν).
Camel Extra Mild, King Size σκληρό από Γαλλία.
Camel Ultra Mild, King Size σκληρό από Γαλλία. Και τα δύο ανήκουν εμφανώς στην ίδια σειρά, σχεδιαστικά, με το αμέσως προηγούμενο αμερικάνικο.
 
Άρα λοιπόν σε ορισμένες χώρες τα ελαφριά Κάμελ ήταν Lights και σε άλλες ήταν Mild. Στην Αμερική φαίνεται να συνυπήρξαν τα Mild με τα Special Lights.
 
_____________________________________________

Και μερικοί στριφτοί καπνοί:


Camel, άνευ ετέρου προσδιορισμού, από Γερμανία.

 
Camel (Quality choice), επίσης από Γερμανία.
 
 

 
Camel Halfzware / Demi-fort, από Βέλγιο. Halfzware στα φλαμανδικά, ή Demi-fort στα γαλλικά, σημαίνει «μεσαίου βάρους».

14 σχόλια:

  1. Δημήτρη σόρυ. Έσβησα το σχόλιό σου νομίζοντας ότι θα παρέμενε ορατό σ' εμένα, αλλά το έχασα! Πάμε πάλι;

    Εντωμεταξύ, γι' αυτά που ρώταγες:

    α) Με καθησυχάζει ότι ούτε εσύ βλέπεις τα πρόσφατα σχόλια: άρα δεν έχει πρόβλημα ο υπολογιστής μου ή η σύνδεσή μου αλλά ο Μπλόγκερ. Κάποια στιγμή θα το διορθώσει για όλους.

    β) Με τις φτγρ δεν ξέρω τι γίνεται. Διάβασες την ανάρτηση «Πρόβλημα με τον μπλόγκερ»; Αρχικά αναρτούσα φτγρ με μεγάλη ανάλυση για να είναι ευκρινείς ακόμη και στη μεγέθυνση. Κάποια στιγμή έφτασα το όριο φωτογραφιών που μπορούσα να αναρτήσω (ενώ δεν ήξερα ότι υπαρχει τέτοιο όριο). Έκτοτε άρχισα να αντικαθιστώ τις φωτογραφίες με πιο ελαφρές. Ωστόσο ο Μπλόγκερ φαίνεται να έχει φάει ένα σκάλωμα. Ενώ ξαλάφρωσα πολύ μερικές αναρτήσεις, όπως π.χ. τα Ζιτάν (28 φωτογραφίες) που από 91 ΜΒ τα πήγα στο 1,2 ΜΒ, εντούτοις κάθε τρεις και λίγο μου λέει «δεν έχεις άλλο χώρο».
    Συγκεκριμένα υπήρχε μία φτγρ Κάμελ που όποτε προσπαθούσα να την ανεβάσω μου έβγαζε το σχετικό μήνυμα, ακόμη κι αν ταυτόχρονα καταργούσα μια παλιά. Μάλλον ο Μπλόγκερ δε γουστάρει Κάμελ, τι να πω... Από τη στιγμή που δε μου εμφανίζει πουθενά πόσος χώρος μου μένει, αλλά μόνο πότε τον έχω ξοδέψει όλον, δεν μπορώ να δώσω εξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απιστευτες μνημες μου φερνουν στο μυαλο τα πακετα CAMEL.Μακαρι Πεπε να ειχες σημειωσει τις χρονολογιες που κυκλοφορουσαν!
    Τα καπνιζα απο το 1981.Ηταν νομιζω 1986 ή αρχες του 1987 οταν κυκλοφορησε το σκληρο πακετο CAMEL LIGHTS.Χαρακτηριστικα μια φιλη μου, που καπνιζε το κανονικο οπως ολοι, μου ειπε:Επιτελους βγηκε κι ενα γυναικειο ελαφρυ CAMEL για μας τα κοριτσια.Εμενα μου φανηκε πιο δυνατο ομως, επειδη ηταν απιστευτα σκληρο στο λαιμο, οποτε συνεχισα να καπνιζω το κλασσικο "αντρικο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κατι ακομη:ημουν φοιτητης στη Θεσσαλονικη.1987.Ειχα ξεμεινει με 120 δραχμες.Οταν πεινασα επρεπε να διαλεξω, να φαω ενα γυρο πιτα που εκανε 80 δρχ. ή να παρω ενα πακετο CAMEL που εκανε 87δρχ. ή 105δρχ.(δεν θυμαμαι ακριβως επειδη τοτε πηραν μια φοβερη για την τοτε εποχη αυξηση).Προτιμησα τα CAMEL αφου μ αυτα θα εβγαζα μια ολοκληρη μερα ενω με το γυρο..θα ξαναπεινουσα μετα απο λιγες ωρες!Πηγα λοιπον με τα ποδια στη φοιτητικη λεσχη (1 ωρα δρομος) να φαω δωρεαν.Φυσικα μεχρι να γυρισω ειχα καπνισει το μισο πακετο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα!Ωραίος Δημήτρη!Κάπνιζα camel απ το 1998 εως το 2002 (αν θυμάμαι καλά) τότε δηλαδή που το κατέστρεψαν. Σε αντίθεση με τον Δημήτρη, κάπνιζα πολύ λίγο, περίπου 6-7 τσιγάρα την μέρα. Με γέμιζαν όμως τόσο, που πραγματικά δεν είχα ανάγκη να καπνίσω περισσότερα. Να σημειώσω πως εκείνα τα χρόνια, λίγο αφότου τελείωσα το σχολείο, υπήρχε μεταξύ γνωστών και φίλων της ηλικίας μου ένα είδος αντιπαλότητας ας το πούμε ανάμεσα στους "Καμελάκιδες" και τους "Καομπόιδες" Όσοι κάπνιζαν camel αρνούνταν να βάλουν στο στόμα τους marlboro και το αντίστροφο. Εγώ πάλι δεν είχα ιδιαίτερο θέμα (αν και σίγουρα προτιμούσα το camelάκι) οπότε μετά το 2002 το γύρισα σε marlboro δίχως δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, από 6-7 τσιγάρα την μέρα έφτασα σχεδόν άμεσα να καπνίζω το διπλάσιο και παραπάνω! Ίσως βέβαια να είναι τυχαίο.. Εκείνες τις εποχές πάντως δεν έκανα πειράματα στα τσιγάρα οπότε δεν μπορώ να έχω σφαιρική γνώμη για την καπνική αγορά, όμως εκείνο το camel μπροστά στα σημερινά american blend είναι μια μείξη nat sherman και sobraine black russian (τα οποία δεν έχω δοκιμάσει απλά απ ότι διαβάζω εδώ είναι ανάμεσα στα κορυφαία σήματα παγκοσμίως) Τέλος, το μεγαλύτερο καπνιστικό απωθημένο μου είναι το αμερικάνικο camel που όπως λέγεται μοιάζει με το παλιό δικό μας του Καρέλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκεινη την εποχη (δεκαετια 80) ειχα καπνισει αμερικανικο κ τουρκικο CAMEL.Κανενα τους δεν ηταν καλυτερο απο του Καρελια.Ηταν κ τα δυο πιο βαρια κ σκληρα στο λαιμο, αν κ το τουρκικο ειχε θυμαμαι πιο ωραιο κ εντονο αρωμα.
    Επισης, τον πολεμο μεταξυ καμελακηδων κ μαλμπορακηδων τον θυμαμαι κ εγω απο το σχολειο.Εδω να πω οτι το Marlboro Lights ηταν ενα "ελαφρυ Camel" κ πολλοι καμελακηδες μπορουσαν να το καπνισουν ενω το Camel Lights οχι.
    Κι εγω Ευθυμη οταν αρχισα το Marlboro μαλακο καπνιζα πολυ περισσοτερο.Ισως επειδη ηταν πιο ηπιο κ ευκολοκαπνιστο κ δεν ειχε αυτο το χαρακτηριστικο "δαγκωμα" στο λαιμο που ειχε το Camel.Παντως το πακετο του Camel το εβρισκα παντα πιο ομορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει.

    Άλλαξα τις φτγρ άλλης μιας ανάρτησης, των LM. Ήταν τέσσερις φτγρ όλες κι όλες. Τις δύο που έδειχναν τα πακέτα από μπρος τις ελάφρυνα, τις δύο με τις πίσω όψεις τις κατήργησα εντελώς. Όλα καλά μέχρι εδώ.
    Έρχομαι σ' αυτήν εδώ. Αποφασίζω να καταργήσω τις πίσω όψεις, αν δεν έχουν κάτι πολύ αξιοσημείωτο. Σβήνω δυο-τρεις, πάω να ανεβάσω την πρώτη από τις εναπομείνασες (ελαφριές πάντα) φωτογραφίες άλλων πακέτων Κάμελ, και αρνείται!
    Πραγματικά ο Μπλόγκερ δε γουστάρει Κάμελ, δε βλέπω άλλη εξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέπε, καταρχάς τρομερή συλλογη! Να επιβεβαιώσω σχετικά με το λινκ που δίνεις για τον Βλάντιμιρ, είναι όντως απο Λευκορωσία. Να παρακαλέσω επίσης να αφαιρέσεις το λινκ για το δικο μου μπλογκ. Αφενος άλλαξε διευθυνση, αφετερου το παρατησα τελειως-δεν υπαρχει καθολου χρονος, ουτε και ιδιαιτερη ορεξη πια να ασχοληθω με φωτογραφησεις και αναρτησεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι να πω...

    Εξακολουθώ την επιχείρηση να ελαφρύνω τις φωτογραφίες: τώρα άρχισα να καταργώ και τις πίσω όψεις, επιπλέον άλλαξα άλλης μιας ανάρτησης τις φτγρ από παλιές βαριές σε καινούργιες ελαφριές, αλλά όταν με το που πάω να δω αν επιτέλους θα δεχτεί να ανεβάσω μια καινούργια φτγρ Κάμελ, για άλλη μια φορά στυλώνει τα ποδάρια!!

    Αϊ σιχτίρ πια! (...θα πω καμιάν ώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ουφ! Τα κατάφερα να ανεβάσω μερικές ακόμα φωτογραφίες Κάμελ. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά απόψε ο Μπλόγκερ είχε τα κέφια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πεπε μια και ενδιαφερεσαι για Βελγικα ριξε μια ματια εδω
    https://www.youtube.com/watch?v=GQ2IhKs8w04
    https://www.youtube.com/watch?v=hcFOQ_qZpbQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α, ευχαριστώ πολύ! Μεθαύριο είναι το ταξίδι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς εξακολουθώ να δυσκολεύομαι πολύ με τα αγγλικά του RJ. Ίσως πρέπει να παραδεχτώ ότι όλα τα χρόνια της ζωής μου ήμουν αμερικανικής παιδείας, όσο κι αν μια τέτοια παραδοχή δε με ενθουσιάζει!...

    Το Belga (δεύτερο βίντεο) το έχω στη συλλογή μου, από την εποχή που οι προειδοποιήσεις ήταν πολύ πιο διακριτικές. Ελπίζω ότι ο παρεξηγιάρης κύριος Blogger θα μου επιτρέψει να το ανεβάσω σε προσεχή ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα,
    Η γκαλερί Τεχνοχώρος εγκαινιάζει το Φεβρουάριο μια έκθεση με θέμα το τσιγάρο(έργα δομημένα με αποτσίγαρα,στάχτη, πακέτα κλπ). Νομίζουμε ότι θα ενδιέφερε και εσάς και τους αναγνώστες σας και για αυτό θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε. Παρακαλώ να μου στείλετε κάποιο e-mail επικοινωνίας στο info@technohoros.org προκειμένου να σας στείλω ενημερωτικό και την πρόσκληση.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.