Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Κεράνης





1. Κεράνης, King size σκληρό.






2. Κεράνης special lights, King size σκληρό.


3. Ένα ακόμη από τα λίγα ιστορικά πακέτα της συλλογής μου: Ερμής, μικρό άφιλτρο, κασετίνα. Δε γνωρίζω ακριβώς τη χρονολόγησή του, πάντως έχει τιμή 5,00 δραχμές και φυσικά είναι χωρίς προειδοποίηση υγείας.


4. Έθνος εξαιρετικά, μικρό άφιλτρο, κασετίνα.

5. Έθνος εξαιρετικά, φίλτρο, κασετίνα.

Δεύτερο πακέτο από το ίδιο, πιο πρόσφατο (η προειδοποίηση μπροστά).


6. Δελφοί φίλτρο, κασετίνα.


7. Άρωμα, μικρό άφιλτρο, κασετίνα.


8. Άρωμα φίλτρο, κασετίνα.



9. Άρωμα, King size σκληρό.






Κι ένα δεύτερο πακέτο, στραπατσαρισμένο.









10. Δήλος,  King size σκληρό.



               


Κι ένα δεύτερο ολόιδιο πακέτο Δήλος.
.



11. Αύρα Menthol fresh, King size μαλακό.


12. Πρώτο γλυκόπιοτο, King size σκληρό.



13. Virginia Star, King size σκληρό.




14. Gallop, King size σκληρό.


15. Keranis GTI (Grand taste international), King size σκληρό.



16-17. Magnum και Magnum lights, King size, σκληρά πακέτα των 18 τσιγάρων.

To be continued...

_________________________________________________

Συμπλήρωσις:

 


18. Παλλάς International, King size σκληρό. Η πίσω όψη (την οποία δε δημοσιεύω για εξοικονόμηση χώρου) παρουσιάζει το περίφημο airfilter. Οι πίσω όψεις πακέτων που διαφημίζουν τις διάφορες μοναδικές πατέντες φίλτρων θα μπορούσαν να είναι μια συλλογή από μόνες τους.
19. Pallas Ultra Lights, King size σκληρό. Παρατηρούμε ότι άλλο είναι το «διεθνές» της παρέας και άλλο αυτό που γράφεται με λατινικά γράμματα!


20. Oscar Lights, King size σκληρό.



21. Παλλάς 100'ς μαλακό. (Η πίσω όψη ίδια αλλά με λατινικά γράμματα).
22. Castello [king size], σκληρό πακέτο πολυτελείας. Τα περίφημα πουράκια με φίλτρο του Κεράνη.
23. Oscar International, King size, σκληρό πακέτο πολυτελείας.

Τα πακέτα Έθνος φίλτρο κασετίνα και Άρωμα φίλτρο κασετίνα είναι τα ίδια που έχουμε κι εδώ (και από την ίδια φωτογραφία).

Συγκρίνοντας με τις παρουσιάσεις των τσιγάρων του Κεράνη εδώ (αρχική ανάρτηση του Πέτρου του Μποέμ + αναλυτικότατο σχόλιο Βασίλη), νομίζω ότι είμαι σχεδόν κομπλέ. Ολόκληρη μάρκα που να μου λείπει είναι μόνον τα Best. Από παραλλαγές υπαρχόντων σημάτων, ένα που σαφώς δεν έχω είναι το Άρωμα Special ελαφρά (μπλε μαλακό με μεγάλο Ω). Ότι το Άρωμα φίλτρο έβγαινε και σε μαλακό πακέτο, δεν το ήξερα καν. Οι Παλλάδες κυκλοφορούσαν σε διάφορες εκδοχές: έχω ήδη ανασύρει μία εδώ (king size μαλακό με άλλη μία μοναδική πατέντα φίλτρου, το antitarnic!). Το Όσκαρ κατοστάρι κάπου βόσκει και θα ανασυρθεί εν καιρώ, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν το έχω και στα τρία χρώματα που αναφέρει ο Βασίλης (χρυσό, ασημί, άσπρο). Τέλος, δεν έχω το Κεράνης Μιλένιουμ.

Το καρασυλλεκτικό όμως (που δεν έχω) είναι το Άρωμα κασετίνα άφιλτρο εξαγωγής, ίδιο με του ελληνικού εμπορίου αλλά με λατινικά γράμματα (στην ίδια καλλιγραφία). Έτσι για το μερακλήκι προσθέτω τη φωτογραφία του, από τον tttt.ru:


_____________________________________
Συμπλήρωσις δευτέρα:

Έτσι για τη χαρά του e-οφθαλμόλουτρου, προσθέτω τη φωτογραφία άλλου ενός καταπληκτικού πακέτου που δεν έχω, και δεν ήξερα καν ότι υπήρξε, του Παλλάς κασετίνα. Την τσίμπησα από τον Zigsam:



_____________________________________
Συμπλήρωσις τρίτη:

Μερικά ακόμη λίαν αξιοσημείωτα πακέτα του Κεράνη, φιλική συμμετοχή στο μπλογκ του e-φίλου συλλέκτη Δημήτρη Α., που είχε την καλοσύνη να μου στείλει τις φωτογραφίες. Δεν τα έχω.



24. [Κεράνης] αΑ, άφιλτρο κασετίνα. Προφανώς πολύ παλιό πακέτο - δε γνωρίζω περισσότερα.


24-25. Έθνος Εξαιρετικά κασετίνες, άφιλτρο και φίλτρο. Τα ίδια τσιγάρα με τα Νο 4 & 5, σε πιο πρόσφατες εκδοχές του πακέτου -όπως προκύπτει άλλωστε και από το νεκροτάμπελο. Το άφιλτρο είναι το ίδιο πακέτο και η ίδια φωτογραφία που ξαναδημοσίευσα κι εδώ.


26. Δήλος, King size σκληρό.
27. Αύρα Menthol Fresh, King size μαλακό. Κλειστό πακέτο με τη ζελατίνα.

Ίδια τσιγάρα - νεότερα πακέτα σε σχέση με τα δικά μου Νο 10 & 11. Ειδικά η Αύρα είναι σχετικά πρόσφατη (βλ. νεκροτάμπελο).


28. Anis, King size σκληρό.
29. Winner Lights, King size σκληρό.  Κλειστό πακέτο με τη ζελατίνα.
30. Virginia star, King size σκληρό. Κλειστό πακέτο με τη ζελατίνα.

Το 30 είναι ίδιο πακέτο με το δικό μου 13, αν εξαιρέσουμε ότι το δικό μου είναι ανοιγμένο και αδειανό. Τα 28 & 29 είναι Αμέρικαν Μπλεντ του Κεράνη που αγνοούσα.

Ευχαριστώ πολύ τον Δημήτρη Α.

40 σχόλια:

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Το περιεργο με τον Κερανη ειναι πως ενω τα πακετα για την εσωτερικη αγορα είναι εξαιρετικα καλαισθητα,αυτα για εξαγωγη ειναι ελεηνα.

Πέπε είπε...

Πρέπει να είχε παλιά κάποιον καλό σχεδιαστή που μετά πήρε σύνταξη και ήρθε ο χάλιας στη θέση του. Όσα είναι ωραία μοιάζουν παλιότερα.

Sakis Flash είπε...

Πετρο εχεις απολυτο δικιο, τα της εσωτερικης αγορας πακετα ειναι εκπληκτικα. Το κακο με τη δικη μας γενια ειναι οτι οταν κυκλοφορουσαν δεν τα διναμε σημασια και τωρα που εκλεισε τα ψαχνουμε. Πεπε πολυ καλη δουλεια.

Πέπε είπε...

Σάκη καλωσήρθες.

Πρέπει να σας πω ότι όλα τα πακέτα των φτγρ είναι από ελληνικά περίπτερα. Ποια πωλούνταν και έξω δεν ξέρω. Λογικά όσα έχουν (και) λατινικά γράμματα: Keranis, Keranis special lights, Αύρα, Virginia Star, Magnum, GTI, Gallop. Υπήρχε και το Aroma, ίδιο πακέτο με την ίδια καλλιγραφία αλλά με λατινική γραφή.

Για μένα τα ανυπέρβλητα πακέτα είναι οι Δελφοί (πρέπει να τους δεις από κοντά με το ανάγλυφο) και το Άρωμα άφιλτρο.

Sakis Flash είπε...

Πεπε το εθνος και το αρωμα τα εχω πολυ ζωντανα σαν εικονα λογω του παππου μου που τα καπνιζε και τα δυο. Ηταν "κερανικος". Το δελφοι δεν το θυμαμαι καθολου, ομως οντως πρεπει να'ναι ετσι οπως το λες. Εαν εβγαινες για καφε ή ποτο με τα αρωμα πανω στο τραπεζι θα γελουσαν μεχρι το πρωι. Αυτη ηταν ομως η παλιονοοτροπια μας τα τελευταια χρονια συν την ξενομανια που αποκτησαμε. Μακρυγορησα λιγο αλλα θα προτιμουσα τωρα ενα ελληνικο αρωμα κερανης απο τα χορταροκλαδα που ερχονται απο Μαλαουι και Ζιμπαμπουε.

Πέπε είπε...

Ακριβώς έτσι είναι. Εμένα τους Δελφούς τους κάπνιζε ο πατέρας μου. Σε ηλικίες 16, 18, 20 ετών είχα μάθει όχι απλώς να ντρέπομαι να κυκλοφορήσω με κασετίνα έξω, αλλά και να μη μ' αρέσει το άρωμα αυτών των τσιγάρων! (Μόνο μερικές φορές είχα εμφανιστεί με κάτι εντελώς χαρντκοράδικα πακέτα, που ξεπερνούσαν τα όρια του παππουδίστικου και γίνονταν καλτ: Σέρτικα, Τέλειον.)

Too bad. Τώρα που τα εκτίμησα, πάει ο Κεράνης, πάνε οι Κωνσταντίνου, κι οι υπόλοιποι έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους.

Πέπε είπε...

Αν ανοίξεις τη φτγρ των Δελφών σε ξεχωριστή καρτέλα (δεξί κλικ πάνω στην εικόνα κλπ.), κάτι αχνοδιακρίνεται. Μέσα στον κύκλο υπάρχει ανάγλυφο το προφίλ του Ηνιόχου των Δελφών. Οι οριζόντιες ρίγες στο υπόλοιπο πακέτο είναι κι αυτές ανάγλυφες.

Πέπε είπε...

Μια καλή φτγρ των Δελφών θα βρείτε εδώ:
http://www.cigarety.by/country.php?n=20&l=6&p=0&w=Greece

Γενικότερα τσεκάρετε τη συλλογή αυτού του τύπου. Εξαιρετική, και πολύ καλοφτιαγμένο σάιτ. Τα ελληνικά πακέτα του δεν είναι πολλά, αλλά είναι ένα κι ένα!

Sakis Flash είπε...

Πράγματι, εργο τέχνης. Πριν απο 3-4 χρονια ειχα βρεί ενα ξεχασμενο εθνος φιλτρο σε ενα χωριο της Χαλκιδικης, η τιμη του σε δραχμες, με ξεραμενο καπνό και αφου το τελείωσα το πέταξα. Ισως δεν επρεπε να το ανοιξω ποτέ. Ο Κερανης και τα ντόπια σήματά του, ηταν πιστευω τα πιο αντιπροσωπευτικά της ελληνικης καπνιστικης κουλτουρας.

Πέπε είπε...

Η ανάρτηση «Κεράνης» συμπληρώθηκε με νέα πακέτα.

Ανώνυμος είπε...

Πέπε, σου λείπει και το Magnum Ultra Lights σε χρυσό πακέτο!

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Και όσο τα κοιτάζω μου έρχονται κι άλλα. Οι 2 παραλλαγές στο μπεζ ΑΡΩΜΑ Μαλακό, το ΠΡΩΤΟ μαλακό....

Βασίλης

ΥΓ: Τα πακέτα μου στη διάθεσή σου για φωτογράφιση! Εγώ δεν τα πάω και τόσο καλά με το άθλημα!

Πέπε είπε...

??? Ούτε ήξερα ότι υπάρχουν αυτά τα πράγματα!

Κάποιες παραλλαγές (που δεν έχω) υπήρχαν και στους Δελφούς. ις έχω δει από σύγχρονους συλλέκτες στο ίντερνετ.

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω ότι υπάρχει και η κασετίνα "Αα" Κεράνης με ελαφρά άφιλτρα τσιγάρα της δεκαετίας του '50.

Φυσικά δεν τα έχω δοκιμάσει και δεν έχω άποψη!

Διαβάζοντας όμως ένα παραπάνω σχόλιο για το πόσο εύκολα ή δύσκολα κυκλοφορούσαμε με ένα Ελληνικό πακέτο σε μία καφετέρια, θα σας πω ότι προσωπικά έπαιρνα ΤΕΛΕΙΟΝ ΚΑΡΕΛΙΑ, και ΑΡΩΜΑ ΣΚΕΤΟ ΚΕΡΑΝΗΣ (τι υπέροχη γεύση!!!) και κυκλοφορούσα μια χαρά χωρίς κανένα κόμπλεξ!!!

Και μου άρεσε που χάζευαν όλοι τα πακέτα μου....

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Συνηθως τα πακετα για εξωτερικη αγορα ηταν επιλογη του παραγγελοντος,εκτος απο τα γνωστα φυσικα.Λειπει,αν ειδα καλα η φοτο του millenium,σκληρο 20αρη πακετο,το πρωτο βγαλαμε το 1999 καταργωντας ηλιθιοδως το εκπληκτικο Keranis special lights.

Πέπε είπε...

Ναι φίλε, το Μιλένιουμ δεν το έχω. Το αναφέρω κιόλας ότι λείπει από τη συλλογή.
Το σχόλιο για τα πακέτα εξαγωγής δεν το κατάλαβα. Επιλογή του παραγγέλλοντος; Τι εννοείς;

Ξαναδιαβάζοντας όλη την ανάρτηση με τα σχόλιά της καταλήγω στα λόγια του Σάκη: συμφωνώ ότι τελικά ο Κεράνης ήταν η επιτομή της ελληνικής καπνιστικής κουλτούρας.

Πρέπει να σας πω ότι πριν ανοίξω τις κούτες της παλιάς μου συλλογής και πριν δημοσιευτούν ορισμένα από τα σχετικώς πρόσφατα σχόλια τόσο εδώ όσο και στου Πέτρου και του Μ. Ρόδου είχα πολύ διαφορετική (χειρότερη) εντύπωση γι' αυτή την ιστορική εταιρεία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φιλε.εκτος απο τα ιδιοκτητα σηματα, μια εταιρεια,παρηγαγε και πακετα με σηματα αλλων εταιρειων,πολυεθνικων,εμεις βγαζαμε το ΗΒ το σκετο Pall Mall,το ΚΕΝΤ,με αδεια απο τις εταιρειες που ανηκαν για την ελληνικη αγορα,και καποιες τριτες χωρες.Εκτος αυτου βγαζαμε και πακετα φασον για το εξωτερικο,με σχεδιασμο πακετου και προδιαγραφες τσιγαρου που εδινε ο παραγγελων,αυτο εννοουσα.Τετοιο παραδειγμα ηταν το BALMORAL ,που ηταν παραγγελια των αγγλικων super market ASDA.Αν δεν κανω λαθος σου λειπει και το METRO,κοκκινο και μπλε καισως και το κιτρινο ultra ligths 18αρι.

Dimitris K. είπε...

Απ οτι καταλαβα φιλε μου εργαζοσουν στην εταιρεια.Θα ηταν πολυ ενδιαφερον να εγραφες οσες πληροφοριες μπορεις σχετικα με τα καπνα, χαρμανια ή οτιδηποτε αλλο γνωριζεις, αφου η εταιρεια εκλεισε κ δεν υπαρχει το "εμπορικο απορρητο" πλεον.

Εγω εκτιμουσα πολυ τα american blend (ιδιαιτερα το ΚΕΝΤ), αλλα κ το κλασσικο Κερανης, που αν κ ελαφρυ, μου αρεσε το υπεροχο αρωμα του, επειδη ηταν πιο εκλεπτυσμενο απο τα αντιστοιχα "ελληνικα" Ασσος κλπ

Το "Αρωμα" ηταν απο τα πρωτα μου τσιγαρα.Το πρωτοπηρα παρακινουμενος απο την ταινια του Μπακαλογατου, οπου ο Νικος Ριζος ζητουσε ενα "Αρωμα μικρο".Φανταζομαι οτι ηταν δεκαρι πακετο.

Dimitris K. είπε...

Με την ευκαιρια, να πω οτι την κασσετινα του αφιλτρου Αρωμα, παρ ολη την απλοτητα της, την θεωρω απο τα πιο ομορφα κ καλαισθητα πακετα που κυκλοφορησαν ποτε!

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Φιλε απο τον Κερανη,καλο θα ήταν να μας γραψεις ότι θυμασαι απο αυτη την εταιρεια.Ετσι για την ιστορια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι δουλεψα στην εταιρεια απο το 78 εως τ0 2006 που οδηγηθηκε στο 46α αρθρο εκκαθαρισης.Δυστυχως ποτε δεν καταφερα να μεινω στην αυστηρα επαγγελματικη σχεση,και αντιμετωπιζα την εταιρεια σαν δευτερο σπιτι μου,οπως συνεβαινε αλλωστε με την πλειονοτητα των εργαζομενων.Με πληγωνει αφανταστα να συζητω γιαυτο το θεμα,μια και περα απο το συναισθηματικο κομματι,εχω χασει και παρα πολλα λεφτα απο αυτην την ιστορια.Μπορω να πω ομως με σιγουρια,οτι το καρφι στο φερετρο ηταν τα συνεχη χρηματηστηριακα παιχνιδια της εισηγμενης holding της οποιας ηταν θυγατρικη η καπνοβιομηχανια απο το 1998 και μετα.Και τι δεν θα εδινα να ξαναεβλεπα την εταιρεια ανοικτη,και να ξαναζουσα αυτα που εζησα.Εννοειται οτι αν με καποιο τροπο βρω πακετα που δεν εχετε θα σας τα κανω δωρο με μεγαλη μου χαρα.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Θα ήταν ωραιο όταν εχετε χρονο,να μας πειτε ότι θυμαστε απο χαρμανια,αναλογιες και ποικιλιες καπνων,που χρησιμοποιουσε η Κερανης στα εκαστωτε σηματα της,αλλα και ποια ξεχωριζατε ο ίδιος.

bluefairy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας,οσον αφορα την εταιρια υπαρχει δημοσιευμα απο το περιοδικο lifo οπως πηρε το ματι μου τελευταια και μπορειτε να αντρεξετε σε αυτο στη παρακτω διευθυνση http://www.lifo.gr/team/omorfia/40532

Βιργίνιος είπε...

Ανώνυμε τρομερό το φωτορεπορτάζ...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.
Διαθετω σε οποιον ενδιαφέρεται ενα σφραγιστό πακέτο σε πολύ καλη κατασταση ΔΕΛΦΟΙ ΦΙΛΤΡΑ κασετίνα.Εχει πανω αναφραφόμενη τιμή 37 δραχμές!!
Επικοινωνία στο ferrari430@in.gr ωστε να σταλουν και φωτό εαν θέλετε.Ευχαριστώ

Sakis Flash είπε...

Χορταστικες φωτογραφιες φιλε Βασιλη. Εικονες που σ'αφηνουν για ενα 3λεπτο να ταξιδεψεις.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

To Πρώτο Γλυκόπιωτο κυκλοφορεί λαθραία,τον τελευταίο καιρό απο τους ρωσοπόντιους. Το πακετο είναι ακριβως ίδιο

Πέπε είπε...

Άλλο πάλι και τούτο! Πώς λαθραίο, αφού είναι ελληνικό τσιγάρο. Από πού το φέρνουν; Και ποιος το φτιάχνει, το φάντασμα του Κεράνη;

Ίδιο πακέτο; Καπνίζεται;

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Το πακέτο έγραφε Made in EU και δεν είχε barcode,οποτε υποθέτω πως υπάρχει κάποιο φασόν,εντελώς παράνομο, εργοστάσιο εντός ή εκτός της χώρας. Τώρα γιατί επέλεξαν να ανασύρουν αυτή την ξεχασμένη μάρκα του Κεράνη,άγνωστο. Δεν το δοκίμασα,παρότι το τζάνκι που τα κάπνιζε ήταν φιλότιμο και επέμενε να με κεράσει.Είχε μόλις δυο τσιγάρα στο πακέτο και δεν ήθελα να του το στερήσω.

Δημήτρης είπε...

το έχω το πακέτο. αν θές Πέπε σου στέλνω φωτο..

Ανώνυμος είπε...

Αναφορικά με το Πρώτο έχω δει πακέτο με barcode 594 χώρα παραγωγής Ρουμανία

Πέπε είπε...

Έξι νέες φωτογραφίες πακέτων του Κεράνη.

Δημήτρης Α. είπε...

Tα 3 τελευταία πακέτα ήταν για εξαγωγή.
Νομίζω μόνο το Virginia Star κυκλοφορούσε και στην εγχώρια αγορά σε αντίθεση με τα άλλα 2 που ήταν μόνο για εξαγωγή.
Όσο για το αΑ, στην ταινία του φόρου γράφει Βασίλειον Της Ελλάδος και στο πλάι γράφει δραχμές 7,50 και με διόρθωση ΄΄8΄΄.

Ανώνυμος είπε...

Eνδιαφέρομαι για την κασετίνα "Ερμής" και την κασετίνα "εθνος εξαιρετικά" με το νεκροτάμπελο. Τιμή συζητησιμη. Το emeil μου ειναι kostisrakis@hotmail.com
Ευχαριστω.

Unknown είπε...

παιδια, οποιος εχει πακετα κλειστα δελφους, οσκαρ, παλλας, εθνος ας στειλει σε αυτο το mail.
mariosfilikas@yahoo.com

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας. Απλά βλέπω ότι λείπει. Ψάχνω φωτό από τσιγάρα Oskar Κεράνης αλλά το μαλακό και μακρύ χρυσό κουτί.

Πέπε είπε...

Καλώς τον φίλο.
Δεν έχω άμεση πρόσβαση στη συλλογή, είναι αποθηκευμένη σε κάτι υπόγεια κλπ., αλλά εφόσον δεν έχει φωτογραφία μάλλον δε θα το έχω.

Morfeas είπε...

Έχω ένα πακέτο αρωματικό eves δρχ 20 βασίλειο της Ελλάδος. Pandemorfos@gmail.com

Μαθιός είπε...

Λαμπρά!!