Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τσεχοσλοβακία, Βοσνία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιράκ

 1. GD (Gorna Djumaya) Lights, King size σκληρό, από Βουλγαρία
2. GD (Gorna Djumaya) Menthol, King size σκληρό, από Βουλγαρία
3.Хасково (Χάσκοβο), King size σκληρό, από Βουλγαρία
[Το τέταρτο πακέτο είναι το ίδιο με το πρώτο]
4. Samsun, King size μαλακό, από Τουρκία
5. Tekel 2000, 100's μαλακό, από Τουρκία

 6. Zefir mentolowe (μεντολοβε = με μένθολ), φίλτρο, μαλακό, από Τσεχοσλοβακία
7. Drina jedina, King size σκληρό, από Βοσνία

 8. Cleopatra Lights, φίλτρο σκληρό, από Αίγυπτο
9. Cleopatra, King size σκληρό, από Αίγυπτο
10. Cleopatra, 100's μαλακό, από Αίγυπτο

11. Sumer, 100's σκληρό, από Ιράκ

Μερικά σχόλια:
1.  Τόσο η Τζουμαγιά όσο και το Χάσκοβο είναι πόλεις της νότιας Βουλγαρίας. Την Τζουμαγιά συγκεκριμένα οι Έλληνες τη λέμε και Άνω Τζουμαγιά, γιατί υπάρχει και η Κάτω, που είναι στην Ελλάδα και έχει επισήμως μετονομαστεί σε Ηράκλεια (Σερρών). Samsun πάλι είναι η Σαμψούντα του Πόντου, πατρίδα μιας ιδιαίτερης ποικιλίας ανατολικών καπνών που οι Πόντιοι πρόσφυγες την έφεραν και στη Μακεδονία. Drina είναι ο ποταμός Δρείνος, φυσικό σύνορο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τη Σερβία και παραπόταμος του Δούναβη. Sumer είναι οι Σουμέριοι, αρχαίος λαός της Μεσοποταμίας, περιοχής που περιλαμβάνει το σημερινό Ιράκ. Η εικόνα δείχνει μια αρχαία σουμεριακή άρπα.
Tekel βρίσκω ότι σημαίνει μονοπώλιο στα τούρκικα. Κάπως περίεργη ονομασία για τσιγάρο, όχι εντελώς απίθανη βέβαια αλλά ίσως κανείς που να ξέρει τούρκικα να καταλάβαινε τίποτε πιο ουσιαστικό. Τέλος Zefir είναι προφανώς ο Ζέφυρος, άρα η ονομασία Zefir για τσιγάρα με μέντα μπορούμε να πούμε ότι είναι το ακριβές αντίστοιχο των ελληνικών Αύρα με μέντα του Κεράνη.
2. Τα Zefir γράφουν Κινγκ σάιζ αλλά δεν είναι, είναι απλώς με φίλτρο (δηλαδή όπως τα διάφορα με φίλτρο σε κασετίνα του Καρέλια σήμερα).
3. Το πακέτο Sumer, κλειστό στη ζελατίνα του, είναι το ίδιο κομμάτι που είδαμε κι εδώ.Υπάρχει άλλο ένα Sumer, διαφορετικό, εδώ
Τα πακέτα Κλεοπάτρα τα έχουμε ξαναδεί εδώ και τα τρία, απλώς τώρα φαίνονται λεπτομερέστερα.

4 σχόλια:

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Tekel ήταν η κρατικη μεχρι προσφατα,τωρα κομματι της ΒΑΤ,καπνοβιομηχανια της Τουρκιας.Νομιζω εκανε εμπορειο και αναψυκτικων,γιαυτο τα ψιλικατζιδικα στην Τουρκια ο κοσμος τα λέει "Tekel",όπως λεγαμε εμεις παλια "ΕΒΓΑ". Και αυτο και το Samsun ειναι πολυ καλα τσιγαρα,ειδικα το Samsun.
To Cleopatra ειναι το 10ο σε πωλησεις τσιγαρο,στον πλανητη!Πρεπει να εχει τρελο μεριδιο αγορας εκει στην Αιγηπτο

Πέπε είπε...

Ενδιαφέρον! Πράγματι, με μια πολύ σύντομη αναζήτηση βρήκα κι εγώ ότι πριν 2 χρόνια (Γενάρης 2012) τα Κλεοπάτρα ήταν Νο 9 παγκοσμίως, άρα το Νο 10 τώρα το πιστεύω άνετα.

http://www.mydiscountcigarette.net/info/worlds-top-selling-cigarette-brands

Εντωμεταξύ στη Cigarettespedia διαβάζω ότι φτιάχνονται μόνο στην Αίγυπτο. Σε ποιες χώρες πωλούνται δε λέει, αλλά όσα πακέτα έχει, 15 τον αριθμό, είναι όλα από Αίγυπτο. Φαίνεται πως τα καπνίζουν οι πάντες εκεί.

http://cigarettespedia.com/index.php/BrandCleopatra

Efthimis είπε...

Σχετικά πρόσφατα δοκίμασα το Drina από Σερβία. Πολύ καλό τσιγάρο, ημιανατολικό χαρμάνι

Αγγελος είπε...

Ανω Τζουμαγιά τη λέγανε και οι Βούλγαροι (αυτό θα πει το Gorna που βλέπουμε στο πακέτο) μέχρι που τη μετονόμασαν σε Μπλαγκόεβγκρατ το 1950 εις μνήμης του ιδρυτή του μετέπειτα βουλγαρικού Κ.Κ., ο οποίος... δεν είχε καμία σχέση με την πόλη (ήταν από τη Ζαγορίτσανη της Καστοριάς)