Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Santé


Το θρυλικότερο ελληνικό πακέτο που κυκλοφορεί σήμερα. Εξίσου κλασικό με του Άσσου και του Καρέλια, αλλά πιο συζητημένο σε πεζό και  έμμετρο λόγο και στην Τέχνη. Εξίσου συζητημένο σε πεζό και  έμμετρο λόγο και στην Τέχνη με το Κάμελ και το Ζιτάν, αλλά ελληνικό. Εξίσου συζητημένο σε πεζό και  έμμετρο λόγο στην Τέχνη και εξίσου ελληνικό με το Ελλάς Σπέσιαλ, αλλά το Σαντέ υπάρχει ακόμα.


Santé, άφιλτρο κοντό, κασετίνα.

Ένα λίγο παλιότερο πακέτο, με την προειδοποίηση κάπου στο πλάι ή πίσω, και με στρογγυλεμένες τις ακμές τις κασετίνας, κι ένα λίγο μεταγενέστερο, με εμφανή προειδοποίηση και ορθογώνιες ακμές. Και τα δύο από τους Αφούς Κωνσταντίνου που έβγαζαν το ιστορικό αυτό τσιγάρο πριν κλείσουν και πουλήσουν το σήμα στον Παπαστράτο.
Αναδημοσίευση της φωτογραφίας από αυτή την ανάρτηση.


Santé, King size μαλακό.


 Santé Special Lights, King size σκληρό.


 Santé [άσπρο], King size σκληρό.


Το ίδιο σε κασετίνα.

Τα δύο άσπρα Σαντέ αποτελούν σχετικά σπάνια, για την εποχή, περίπτωση σήματος που δεν είχε κάποια σαφή εμπορική ονομασία που να τα ξεχωρίζει από τα αδελφάκια τους. Ήταν Σαντέ με φίλτρο, Κινγκ Σάιζ, όπως ακριβώς και το κόκκινο μαλακό, αλλά ήταν άλλα τσιγάρα. Η λέξη «υπερπολυτελείας» δε μετράει, είναι μια πρόσθετη «πληροφορία» στο πακέτο κι όχι μέρος της εμπορικής ονομασίας -άλλωστε και το κλασικό Σαντέ κόκκινο άφιλτρο κασετίνα ήταν «σπέσιαλ υπερπολυτελείας», το γράφει στα χείλη του πακέτου.
Επίσης η άσπρη κασετίνα ήταν η μοναδική κασετίνα με Κινγκ σάιζ τσιγάρο τότε: όλες οι άλλες είχαν τσιγάρα απλώς με φίλτρο, δηλαδή περίπου ένα εκατοστό μικρότερα. Ή άφιλτρα βέβαια, που ήταν (όπως και σήμερα) πλακέ, οπότε και τα πακέτα ήταν λίγο φαρδύτερα από εκείνα των κασετινών με φίλτρο.

Santé [κόκκινο], King size κασετίνα.

Μεταγενέστερο πακέτο, του Παπαστράτου. Θεωρητικά ισχύει η ίδια παρατήρηση: είναι πάλι Σαντέ, πάλι Κινγκ σάιζ, πάλι κασετίνα, και πάλι χωρίς άλλο προσδιορισμό τύπου Λάιτς ή Ιντερνάσιοναλ, οπότε ξεχωρίζει από το άσπρο μόνο αν πεις το χρώμα. Αλλά δε συνυπήρξε ποτέ με το άσπρο.
Αναδημοσίευση της φωτογραφίας από αυτή την ανάρτηση.

Σήμερα τα Santé (γαλλ. = υγεία!!) έχουν μετονομαστεί σε Zante, που δε σημαίνει τίποτε, εκτός αν το διαβάσουμε Τζάντε, που είναι το ιταλικό όνομα της Ζακύνθου. Υπάρχουν πιστοί καπνιστές της μάρκας που δεν έχουν παρατηρήσει ακόμη την αλλαγή, και ασφαλώς πάρα πολλοί άλλοι που την έχουν παρατηρήσει αλλά την αγνοούν και εξακολουθούν να λένε Σαντέ (όπως λέμε Πατησίων κλπ.). 

Από όλα τα παραπάνω σήματα, εξακολουθούν να βγαίνουν μόνο οι δύο κόκκινες κασετίνες (σκέτο και φίλτρο).

Σύμφωνα, για άλλη μια φορά, με το μνημονικό αρχείο του Βασίλη (βλ. Τσιγάρων Κριτικές -  ανάρτηση Σαντέ, σχόλια Αυγούστου 2012), νομίζω ότι αυτά είναι όλα τα πακέτα Σαντέ που κυκλοφόρησαν ποτέ, εξαιρέσει κάποιων που ήταν μικροπαραλλαγές των ίδιων πακέτων. Νομίζω δε ότι συνολικά η οικογένεια σημάτων Σαντέ πρέπει να ήταν τα μόνα τσιγάρα που έβγαλαν οι Αφοί Κωνσταντίνου.

7 σχόλια:

tolis είπε...

Πέραν του Sante η εταιρεία Αφοί Κωνσταντίνου παρήγε και τα σήματα "ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ" και "Αθηναϊκόν" πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

ΛΥΚΟΣ είπε...

Καταπληκτικό το blog σου. Μήπως μπορείς να μου πεις τιμή που είχαν τα Sante την εποχή 70-80 περίπου; Θα με βοηθούσε πολύ σε κάτι που φτιάχνω.

Πέπε είπε...

Εχαριστώ φίλε. Δυστυχώς τα πακέτα δεν τα 'χω εδώ για να κοιτάξω, είναι αποθηκευμένα.

GreeceInDireStraits είπε...

Γύρω στο 88 τα sante έκαναν 100δρχ.

Unknown είπε...

Ψάχνω μανιωδώς να αγοράσω κάποια παλιά πακέτα κατά προτίμηση sante,αρωμα, Σέρτικα Λαμίας. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Δημήτρης είπε...

Προς τον φίλο που ψάχνει παλιά πακέτα.
Αυτό είναι το μέιλ μου. dimandri@gmail.com
Στείλε μου να συνεννοηθούμε.

. Μαρκ είπε...

Παιδιά ψάχνω να αγοράσω παλιά πακέτα τσιγάρων αν κάποιος έχει να επικοινωνησει μαζιμου. Θα παρακαλούσα όμως σε λογική τιμή ευχαριστω